0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 4. 2012

Tremors 4: The Legend Begins (2004)


Každý příběh má někde svůj začátek, podívejte se na směs westernu a horroru...

Píše se rok 1889. Poblíž městečka Rejection v Nevadské pustině je stříbrný důl. Horníci v klidu kopají v dole a těží stříbro. Když najednou na ně něco zaútočí a 17 z nich to zabije. Ti co přežijí, vypráví jen to, že nic neviděli, ale za to cítili hrozný puch. Důl se zavře a tak většina obyvatel opustí toto bohem zapomenuté město. Zůstane jen hrstka lidí, kteří věří, že se objeví nějaká záchrana. Tou dobou přijíždí do městečka majitel dolu Hiram Gummer ( je to děda našeho hrdiny Burta z předešlých dílů).  Chce znovu otevřít důl a tak se společně s Juanem- jeden z přeživších horníků vydávají k opuštěnému dolu. Po cestě přiberou partu nájemným kovbojů a jdou prozkoumat šachtu. Nic nenajdou a tak se utáboří. Po menší vyvražďovačce se vrací Juan s Hiramem zpět do města. Rozhodnou se najmout zabijáka Kellyho, který by měl vyřešit jejich problém. Jenže mazané podzemní bestie se jen tak někoho nezaleknou…



Český název: Chvění 4: Legenda pokračuje
Režie: S.S. Wilson
Rok výroby: 2004
Délka: 96. minut
Země:  USA

Hrají:
Michael Gross……………..( Hiram Gummer)
Sara Botsford………………(Christine Lord)
Brent Roam……………….( Juan Pedilla)
Billy Drago……………….( Black Hand Kelly)
August Schellenberg………( Tecopa)
…a další



Tento v pořadí už čtvrtý díl filmové ságy Tremors se posouvá v ději až úplně na samý počátek vzniku zmutovaných červů. Je to příjemné spojení horroru a westernu. Po otřesném třetím díle se bylo opět na co dívat.  A to i přesto, že se snímek zrovna dvakrát velké divácké oblibě nedočkal. Sám jsem byl velice zvědavý, jak se s tímto „počátkem“ tvůrci poperou a ve finále to zas až taková hrůza nebyla. Mám rád skloubení westernového žánru s hororovým, ale ani tady se to neobešlo bez zbytečných chyb a nudných pasáží. 

Asi nejvíce si mě získal vydařený začátek filmu, kdy měla atmosféra pořádné grády. Dokonce se zde objevily i známky napětí, které jsem ve trojce naprosto postrádal a myslel jsem, že se někam po dvojce před Graboidy schovalo. Důl byl přímo ideálním místem k tomuto počinu a při správném podsvícení dokázali téměř nemožné. Potom sice nastal menší útlum, který moc neprokrvil ani příjezd zbohatlíka Gummera, který byl na rozdíl od svého potomka totální dřevo. Bohužel musím souhlasit, že Burt mě bavil podstatně více.

Tentokrát si mě konečně získal i hudební doprovod, který vykouzlil několik zajímavých skladeb na poslech. Herecké výkony až na pár výjimek byli na průměrné (čili uspokojivé) úrovni. Michael Gross předvedl opět svůj standartní výkon (i když jak jsem už poznamenal, Burt mě bavil více – i díky svému arsenálu zbraní) a musím říct, že je pro tuhle ságu nepostradatelný stejně jako Freddy pro Noční můry. Za příjemné oživení beru i příchod Billyho Draga, který se rovněž postaral o několik zajímavých hlášek a situací. Tím nejdůležitějším však byl fakt, že se Graboidi konečně vrátili ke své původní podobě a diváci tak nemusí sledovat jejich digitálně zhnusené evoluční podoby.

Jen menší informace: město se v tomto díle jmenuje Rejection, ale na konci ho potom přejmenují na Perfection – ti co viděli ostatní díly, ví, o čem mluvím.

Tremors 4 je slušně natočený film i když je pravda, že na horror tam bylo málo krve. Ale oproti trojce byl prostě lepší. I scény kdy zabili nějakého Graboida byly celkem nápadité. Ozubená pila se mi navždy zaryje do paměti. Nenechte se odradit malým hodnocením na CSFD a v poklidu se na tohle béčko podívejte!

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat