0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 4. 2012

Tremors (1990)


Musíte si dávat pozor na to jaký hluk vydáváte, protože jim se to moc nelíbí. Tremors přicházejí na scénu!!!

Děj se odehrává v městečku Perfection  a jeho okolí, ve kterém žije jen 14. obyvatel.  Hlavní hrdinové jsou dva kamarádi Val a Earl – pracují jako údržbáři pro toho, kdo je zrovna potřebuje. Zastanou každou práci, jako je třeba natahování ostnatého drátu nebo sběr odpadků. Moc je ale tato práce nebaví a tak se rozhodnou odjet do většího města jménem Bixby za lepší prací. Po cestě potkávají osamělou dívku Rhondu, která studuje vědu o zemětřesení. Přijela do oblasti prozkoumat důvody, proč přístroje ukazují vysoké vibrace, když zde nejsou žádné vrty. Po cestě do Bixby uvidí na stožáru vysokého napětí mrtvého místního ožralu s puškou v ruce. Mezitím mizet další obyvatelé, kteří bydlí nedaleko města.  Oba se musí vrátit do městečka Perfection, protože cesta je z neznámých důvodů zavalená a na místě zůstaly jen přilbice a ostatky cestářů, kteří zde pracovali. Lidé v městečku začínají panikařit, protože Val s Earlem zjistí, že v podzemí žije několik obřích červů, kteří se pohybují obrovskou rychlostí a reagují na zvuky, které vydávají ať už např. generátory, nebo jen obyčejné lidské kroky.  Začíná boj hrstky osadníků proti něčemu, co uvidí, až když se rozevře zem, na které stojí.



Český název:  Chvění
Režie:  Ron Underwood 
Rok výroby:  1990
Délka: 96. minut
Země:  USA

Hrají:
 Kevin Bacon …………(Valentine McKee)
 Fred Ward ……………(Earl Bassett)
 Finn Carter…………….(Rhonda LeBeck)
 Ariana Richards………. (Mindy Sterngood)
 Michael Gross………… (Burt Gummer)
  …a další



Jako malý kluk jsem tento film viděl společně se sestřenkou, když jsem u nich byl na prázdninách a od té doby jsem si jej zamiloval. Jsem velkým fandou této čtyřdílné ságy, přestože je jejich kvalita opravdu rozdílná a nejvíce mě okouzlil právě tento díl. Dvojice scénáristů  S.S. Wilson a Brent Maddock spolupracovali na všech čtyřech dílech této ságy. Academy  of  Science Fiction nominovala tento film i na několik ocenění v kategoriích: nejlepší Science Fiction film, nejlepší speciální efekty, nejlepší herečku – Finn  Carter.

Tremors nejsou ani tak čistokrevným hororem, jako spíše hororovou komedií, která vás sice moc nevystraší, ale za to v určitých chvílích dosyta pobaví. I po letech neztratil tento kousek svůj půvab a mnozí označují tuto ságu jako „kultovní“ podobně jako tomu je například u Critters. Speciální efekty se tvůrcům skutečně povedli a vyobrazená monstra z podzemí jsou prostě k sežrání. I samotná atmosféra místy nabízí specifickou porci napětí, které sice není nikterak stupňované, ale ke kýženému efektu to přece jenom vedlo.

Malé městečko uprostřed pustiny vytvořilo dostatečnou kulisu, která vyvolává pocit bezbrannosti a zmaru, protože záchrana v podobě hor je daleko. Jak se totiž chcete bránit před něčím, co do poslední chvíle neuvidíte?  Navíc když jsou tito tvorové mazanější, než se na první pohled může zdát, s jejich rychlostí by měl co dělat i Usain Bolt a lidské maso jim chutná víc, než olovo. Zde máme naštěstí šanci vidět klasického Graboida, protože jeho další fáze už za moc nestojí.

Chtěl bych hlavně vyzvednout skvělý výkon Kevina Bacona, kterého vám nemusím ani moc představovat.  Oni vlastně oba i s Fredem Wardem zahráli velmi přesvědčivě, dvojici místních prosťáčků, kteří se ničeho nezaleknou a jsou červům skvělou konkurencí. Tato dvojice mě bavila po celou dobu svými trefnými hláškami i samotnou charakteristikou. Kromě nich se zde našlo i několik dalších postav,  jenž určitě stojí za pozornost.  Mezi ně určitě patří manželský páreček Gummerových, který má ve svém přívěsu pěkný arsenál zbraní.  Především pak Burt se stal nepostradatelným článkem v dalších dílech.


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat