0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 4. 2012

Tarantulas: The Deadly Cargo (1977)


V pytlích se zrnkovou kávou se zadarmo sveze i několik smrtelně jedovatých tarantulí, které brzy začnou rozsévat smrt všude kolem sebe.
Z Guatemaly bude co nevidět startovat přetížené letadlo, které má doručit zásilku kávových zrn. Ještě zbývá podplatit místní policejní úředníky a potají přibrat trojici černých pasažérů. Let do států by možná proběhl v naprostém pořádku, kdyby se do nákladu nedostalo několik smrtelně jedovatých tarantulí. Během bouře se neklidní tvorové dostanou na svobodu a lidské osazenstvo pro ně neznamená žádnou překážku. Po té co je napaden první pilot, pokusí se ten druhý nouzově přistát, ale letadlo nakonec havaruje. Začne probíhat pozemní záchranná akce, kterou vede velitel hasičů Bert Springer, doktor Hodgins a několik dobrovolníků z okolí. Všichni v letounu jsou nalezeni mrtví až na jednoho, který v horečkách mumlá něco nesrozumitelného. Pavouci mezitím nepozorovaně uniknou do volné přírody a začnou zabíjet další nevinné lidi…



Český název: Tarantule
Režie: Stuart Hagmann
Rok výroby: 1977
Délka: 100. min
Země: USA

Hrají:
Claude Akins …………………..(Bert Springer)
Charles Frank             …………………..(Joe Harmon)
Deborah Winters…………………(Cindy Beck)
Pat Hingle ……………………….(Doktor Hodgins)
Bert Remsen……………………..(Douglas)
…a další



Tento nepříliš známý pavoučí film se mi dostal do rukou úplnou náhodou a jelikož mám rád zvířecí horory, nemohl jsem jím pohrdnout a hned si ho pustil. Většina filmů s pavouky až na pár výjimek nebývá moc dobře hodnocených a tak jsem do toho nešel s příliš velkým očekáváním, abych nebyl později zklamán. Pro Stuarta Hagmanna to byla první a zároveň i poslední zkušenost s hororovým žánrem, přesto se mu začátek velice vyvedl. Bohužel ani on se nevyvaroval jistým nelogičnostem, kterých tu sice není moc, ale nelze si jich nevšimnout. Naštěstí to dokázal ukočírovat v mezích přijatelnosti a tak se z toho nestala fraška. 

Chlupaté miláčky máme šanci vidět již od prvních záběrů a tak si diváci můžou udělat rychle představu o tom, kdože tu bude hrát hlavní úlohu. Jakmile se totiž zavřou dveře letadla, není cesty zpět. Pasáž z letadla se pánům povedla, především při průletu bouřkou, ale jinak mohli klidně ještě přitvrdit, protože napětí se rozjíždělo velmi pozvolně. Bohužel zřejmě menší rozpočet nedovolil tvůrcům příliš experimentovat a tak divák pavoučí útoky neuvidí moc zblízka. Po celou dobu jde spíše o náznaky a zbytek si musí divák domyslet sám.

Velkým plusem byl fakt, že jde o tarantule normální velikosti a ne žádné přerostlé obry. Díky tomu se tyhle potvůrky mohly pohybovat nepozorovaně, tvrdě zaútočit a zase rychle zmizet. Většina postav co se tu objevila, byla naštěstí tak blbá, že jim docela dlouho trvalo, než přišli na to, že oběti opravdu nepokousal had. Bohužel pravým opakem bylo klasické americké přehánění na závěr. Docela by mě zajímalo, kde vyčarovali několik desítek pavouků, když jich na začátku bylo tak pět-šest. Už vidím jak si borec co plnil ty pytle, nevšiml „stovky“ pavouků. I to jejich paralyzování bylo dosti pochybné, ale nad tím jsem mávnul rukou. Herecké výkony byli hodně průměrné, ale tak to byl i celý film.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat