0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 4. 2012

Shutter (2004)


I obyčejná šmouha na fotce se může stát nejhorší noční můrou vašeho života.

Fotograf Tun se společně se svou přítelkyní vrací z oslav domů svým vozem. Jane na chvíli přestane vnímat silnici před sebou a najednou jejich vozem zatřese prudký náraz. Ve zpětném zrcátku spatří tělo nehybné dívky, zpanikaří a ujedou. Zanedlouho se začne kolem nich dít něco podivného. Nově vyvolané fotky mají na sobě podivné stíny (šmouhy), které si Tun nedokáže vysvětlit. Navíc začne vidět podivné přeludy ženské postavy a v noci trpí nočními můrami. Když to samé postihne i Jane, začnou oba pátrat po identitě záhadné dívky. Odpovědi naleznou v Tunově minulosti, která není zrovna bez poskvrny a kolotoč děsivých událostí je nasměruje rovnou do náručí smrti.



Režie: Banjong Pisanthanakun, Parkpoom Wongpoom
Rok výroby: 2004
Délka: 97. min
Země: Thajsko
Alternativní název: Shutter: The Original

Hrají:
Ananda Everingham …………………(Tun)
Natthaweeranuch Thongmee …………(Jane)
Achita Sikamana………………………(Natre)
Unnop Chanpaibool…………………...(Tonn)
Titikarn Tongprasearth………………...(Jim)
…a další



Tento film jsem viděl poprvé už hodně dávno, přesto to byl právě on (společně s japonským Kruhem), kdo nastartoval mou zvědavost a lásku k asijským hororům. Před nedávnem jsem měl možnost vidět americký remake, který mě ovšem moc nenadchnul a tak když jsem konečně narazil na možnost shlédnout originál po čase opět znovu, neváhal jsem ani minutu. Sice už na mně takový dojem neudělal, ale i tak jsem si z nostalgie zavzpomínal na své začátky, kdy mi ještě dlouhovlasé černovlásky nelezly krkem. Navíc se jedná o film z Thajské distribuce, kterých není zrovna mnoho. Tedy těch relativně dobrých.

Přestože zde nemáme šanci vidět nic moc originálního, tak samotný závěr patří ke zlatému hřebu večera. Po kazetě, prokletém domě a telefonu, teď přišel na řadu fotoaparát. Přístroj, jenž nám dopomůže zachytit nejrůznější situace a momenty, které prožijeme, místa která navštívíme atd. Občas se nám sice do záběru dostane něco či někdo co/koho tam zrovna mít nepotřebujeme, ale dokud to není pomstychtivý duch, je to dobré.

Věřím, že pro ty z vás jenž ještě neviděli moc asijských hororů to bude parádní podívaná, ale ostřílení matadoři si u většiny lekacích scén řeknou, tohle jsme už přece viděli někde jinde. Právě tyto scény jsou tím nejlepším, co nám film nabídne, ale místy nefungují, tak jak by měly. Většina z nich se dá odhadnout dopředu, což trochu kazí jejich efekt. Nicméně nelze tvůrcům upřít snahu, diváky co nejvíce šokovat. Přiznám se, že scénka s venkovním žebříkem lehce naježila chlupy na ruce i mně (i po letech). Atmosféra by se dala místy jen krájet a to především v polovině snímku. Začátek je totiž dosti vlažnou pasáží, ale jakmile naše černovláska poprvé vykoukne, nastane výrazné zlepšení. Když nám navíc tvůrci děj okoření i něčím nevšedním, je to výrazné plus. Tady nám trošku ukázali, jak se dají falšovat fotky s duchy. Milovníci UFA a paranormálních jevů by si měli raději zakrýt oči, nebo je klepne.

Musím ocenit i většinu hereckých výkonů. Tedy především naši hlavní trojici. Představitelka pomstychtivé a hlavně zamilované Natre mě odpuzovala svou visáží již zaživa a co teprve, když začala blít krev, nebo se objevovala v zrcátkách. Lepší babu snad ani nemohli najít. Pokud se bude chtít poohlédnout po původním Shutter, tak neváhejte. Tahle lehce nadprůměrná podívaná určitě stojí za zhlédnutí. I přes několik nedostatků bude napořád tento film patřit k mým nejoblíbenějším.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat