0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 4. 2012

Mommy (1995)

Pro svou dceru je ochotná udělat cokoliv!

Malá Jessica Ann je pilná a svědomitá žačka, která již několik let po sobě získala ocenění Student roku. Tento rok však získala tvrdou konkurenci v podobě nového žáka, který si dle učitelčina názoru letos zaslouží víc. Tento fakt se však nelíbí její matce, která cítí obrovskou křivdu, jenž byla na její dceři spáchána. Je pro ní schopna udělat hodně a dokonce i vraždit. V nejbližší době se v okolí stane několik velice podivných nešťastných nehod, při nichž umírá několik lidí. Hlavní podezřelou se stává samozřejmě matka Jessicy Ann, kterou ovšem policisté nemůžou zatím usvědčit kvůli nedostatku důkazů. Dívka nevěří, že by byla její matka schopna vraždit, ale brzy se sama ocitá ve smrtelném nebezpečí.


Český název: Vražedná matka
Režie: Max Allan Collins
Rok výroby: 1995
Délka: 89 min
Země: USA

Hrají:
Patty McCormack ... (Mommy)
Rachel Lemieux ... (Jessica Ann)
Jason Miller ... (March)
Brinke Stevens ... (Beth)
Michael Cornelison ... (Mark Jeffries)
... a další

Max Allan Collins se převážnou část svého života živí jako scénárista, který ovšem nikdy žádnou větší díru do světa neudělal. V roce 1995 se rozhodl, že se pokusí něco natočit i on sám, ale jak se později ukázalo, měl zůstat raději u toho psaní. Oba jeho filmy však patří mezi zbytečnosti hororového žánru. Inspirací se mu stal podobně laděný film The Bad Seed, ve kterém si také zahrála tehdy jedenáctiletá Patty McCormack. Tento kousek je označován za jeho volné pokračování, ale jeho kvalit nedosahuje ani omylem.

Na internetu jsem četl přirovnání k hororové telenovele a toto označení je celkem trefné. Celý film je doprovázen vypravováním malé Jessicy Ann, která v něm postupně ztrácí všechny své iluze o své skvělé a dokonalé matce. Navíc většina dialogů je naprosto o ničem a všudypřítomná nuda jen podtrhuje naprostou zbytečnost tohoto filmu. Ve většině filmu mají diváci možnost pouze poslouchat sladké řeči a duchaplné intelektuální kecy náctileté dívenky, která svým uvažováním dokonale předčí i přítomné policisty.

Slabounký scénář není jedinou slabinou celého filmu, ale najde se zde celá škála dalších příkladů. Snímek absolutně postrádá jakoukoliv hororovou atmosféru, která měla být tím nejdůležitějším, co na tomto žánru hledá každý jeho příznivec. Hlavním důvodem byl zřejmě i fakt, že tvůrci nedisponovali příliš velkým rozpočtem a ani jeden z nich rozhodně nepatří mezi špičku ve svém oboru. Kvalita kamerových záběrů je rovněž hodně nízká a nic moc zajímavého nám ani nenabídla. Speciální efekty zde až na pár výjimek absolutně nehledejte, protože většina smrtících scén se odehraje ‘‘mimo záběr‘‘ a divák tak většinou neuvidí vlastně nic. Až následné záběry na mrtvolu, která ještě i ve dvou případech mrká očima. To už jsem psychicky nevydržel a musel si dát pauzu.

Dalším vyloženým utrpením jsou i samotné herecké výkony, které se ani nedají označit jinak, než za velice amatérské a trapné. Větší bandu neschopných trotlů jsem už dlouho neviděl. Ani samotná herečka Patty McCormack nepředvedla zhola nic světoborného, ba co víc, patřila k tomu nejhoršímu. Korunku k odpadnímu kurzu nasadil ještě český dabing, pro jehož pojmenování nemám raději ani slov. Když jsem si na originálním obalu přečetl slova: ‘‘Nervy drásající horor‘‘ málem mě omývalo.

Ve finální fázi nejde o nic jiného, než o další zbytečný paskvil hororového žánru. Skutečně lituji vyhozených peněz za tohle dvd, a to brzy vyjde ještě i druhý díl.

Hodnocení:
20%

Žádné komentáře:

Okomentovat