0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 4. 2012

Minotaur (2006)

Přišel čas krmení....Co tři roky je do labyrintu svrženo osm mladých lidí, aby se stali potravou pro samotného Minotaura!!!

Minotaur - postava z řeckých bájí, napůl člověk napůl býk. Před světem byl schováván – držen v podzemním labyrintu. Narodil se řeckému králi Minosovi. Ten se za něj styděl a tak nechal pod svým palácem zbudovat již zmíněný labyrint. Jelikož nestvůra měla hlad, byli mu obětováni mladí muži a ženy. Až jednou se na Krétu dostal Theseus a v bludišti chodeb dokázal s pomocí princezny Minotaura zabít. Dost bylo vzpomínání teď k filmu.


Režie: Jonathan English
Rok výroby: 2006
Délka: 93 min
Země: Velká Británie / Německo / Francie / Španělsko

Hrají:
Tom Hardy ... (Theo)
Michelle Van Der Water ... ( Queen Raphaella)
Lex Shrapnel ... (Tyro)
Maimie McCoy ... (Morna)
Rutger Hauer ... (Cyrnan)
...a další

Kdysi dávno uctívali lidé v městě Mínos býka jako boha. Sloužili mu a přinášeli oběti. Nenapadlo je nic lepšího, než spojení královské lidské krve s býčí. Královna nechala k sobě připustit býka a hups narodilo se jí pěkně hnusné mimčo, které jí bylo vyříznuto z břicha. Jak obluda rostla, měla čím dál větší hlad. Nechali pro ni postavit pod palácem obrovskou síť chodeb - labyrint. A každé tři roky bylo vybráno 8 mladých lidí, aby mu sloužili jako potrava.

V jedné barbarské vesničce jménem Thena žije pasáček ovcí Theo. Je synem vůdce kmene a tak má prioritu, že pokaždé, když do vesnice vpadnou vojáci, aby vybrali oběti pase své stádo daleko v kopcích. Jenže tentokrát se už nechce schovávat, myslí jen na pomstu, protože při minulém výběru byla odvedena jeho holka Fiona. Neustále na ni myslí a chtěl by ji zpět. Jednoho dne napadnou vlci stádo ovcí a Theo se za nimi pustí. Narazí na otvor do skály, kde žije malomocná věštkyně. Ta mu řekne, že jeho milá přežila v labyrintu a schovává se do doby, než ji přijde někdo zachránit. Theo se rozhodl, že půjde, zabije Minotaura a zachrání svou lásku. Nemusí dlouho čekat. Večer připlují Kyperské lodě a vojáci vpadnou do vesnice, začne zmatek a vojáci začínají prohledávat všechny chatrče, seníky atd. Nakonec je osm obětí vybráno a jsou vedeni na loď. Theo nenápadně vyběhne z úkrytu a vymění se z jedním zajatcem. Ocitá se tak v zajetí stejně jako jeho sedm druhů.

V doprovodů strážců dojdou do obrovského sálu. Kde je místní král a princezna seznámí s jejich osudem. Uprostřed sálu je obrovská díra, která vede přímo do srdce labyrintu. Touto cestou jsou zajatci spouštěni dolů. Theo napadne jednoho ze strážců, je však sražen a spolu s ostatními je dovlečen do cely, kde budou čekat. Mezitím se do mladého ovčáka zřejmě zamilovala princezna Raphaella. To rozzuřilo krále - jejího bratra a přikázal všechny hodit do labyrintu.

A tak se všichni zajatci ocitají v doupěti nestvůry. Aby to neměli tak lehké, jsou spuštěni postraními otvory do různých částí bludiště. Boj o přežití začíná. Zatím Minotaura ještě na vlastní oči nevidí, ale za to ho moc dobře slyší. Brzo jsou první oběti a i když se jim podaří se znovu seskupit, jsou opět napadeni a opět se rozdělí do menších skupin. Aby toho neměl Minotaur málo, skočí do labyrintu i samotná princezna, která se nechtěla vyspat se svým bratrem.

Podaří se skupině najít skrytý východ z tohoto podzemního pekla nebo se jejich kosti budou válet v prachu stejně jako stovky předešlých. Najde Theo svou lásku? Podaří se mu zabít Minotaura? Podívejte se na to sami...

Musím říct,že film se bájí moc nedrží. Objevují se tam určitě prvky, ale jen velice okrajově. Samotný Minotaur je tak trochu mimo mísu. Určitě to není napůl člověk napůl býk, ale spíš býk ve stádiu rozkladu s předkusem Vetřelce. Nicméně se podle mě podařilo tvůrcům natočit průměrné béčko. Byly tam hodně světlé chvilky, ale taky nudné a až přehnané chvíle. Výkony herců jsou celkem v mezích přijatelnosti. No a děj do sebe postupně zapadal, takže jsme vlastně začátek i konec pochopili celkem v pohodě.

Jediné co mě opravdu zklamalo bylo prostředí labyrintu. Na začátku to vypadalo velmi slibně a zpracování bylo super, jenže postupně jsem viděl, že tam nejsou žádné slepé chodby a vlastně se to tam celé propojuje, takže stačí chodit pořád dokola. No a pak menší stupidita: kolem se prohání monstrum a postavy tam po sobě pokřikují jak demonstranti na Václaváku.

Jak jsem řekl - průměrný film, který určitě nezavrhnu.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat