0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 4. 2012

Mimic (1997)

Stvořili je jen proto, aby zastavili smrtící epidemii. Oni se však rozhodli, že ovládnou celý svět a vymažou lidstvo z povrchu zemského.

V New Yorku vypukla smrtící epidemie nazvaná Sticklerova choroba, již přenášejí švábi a která napadá pouze děti. Poté co sto z nich umírá, přichází doktorka Tylerová s řešením: geneticky smíchá DNA termitů a kudlanky nábožné, tím vytvoří nový druh brouka, kterého pojmenuje Jidášův brouk. Vypustí ho do městské kanalizace a epidemii se podaří zastavit. Po třech letech se však začínají ztrácet v podzemním metru lidé a nikdo si s tím neví rady. Jednoho dne přinesou dva malí chlapci doktorce Taylerové mládě podivného brouka. Ta v něm poznává svůj vlastní výtvor, který měl však být dávno mrtvý. Společně se svým manželem Peterem a hlídačem metra Leonardem se vydávají do podzemí, aby vypátrali, kolik Jidášových brouků mohlo přežít a jestli opravdu stojí za zmizením některých lidí. Pravda je taková, že brouci nejenom přežili a mutovali dále, ale chystají invazi na povrch. Dokáží zastavit něco, co dokáže napodobit a přizpůsobit se čemukoliv novému? Něco, co se rozhodlo vymazat lidský druh z povrchu zemského?


Režie: Guillermo del Toro
Rok výroby: 1997
Délka: 105 min
Země: USA

Hrají:
Mira Sorvino ... (Dr. Susan Tyler)
Jeremy Northam ... (Dr. Peter Mann)
Charles S. Dutton ... (Leonard)
Giancarlo Giannini ... (Manny)
Alexander Goodwin ... (Chuy)
... a další

Za tímto snímkem stojí velice známý režisér Guillermo del Toro, který již několikrát ukázal, že dobré filmy točit umí. V té době však na svém kontě ještě neměl žádný pořádný úspěch a jediný film, který se dostal do povědomí diváků, je solidní mexický horor Cronos (Stroj času) z roku 1993. Paradoxem je, že právě film Mimic nastartoval jeho úspěšnou dráhu, protože všechny filmy, které poté následovaly, se dočkaly docela velkých ovací. V roce 2001 natočil další mexický film pod názvem The Devil's Backbone, příběh o malém chlapci, který objeví záhadné tajemství starého sirotčince. O rok později přišlo na svět pokračování Bladea, které se sice svému předchůdci nevyrovnalo, ale ostudu taky ne. Následoval film Hellboy, který se v roce 2008 dočkal pokračování. No a v neposlední řadě nesmím zapomenout na skvělý fantasy thriller Pan's Labyrinth (2006)- tento film se mi líbí ze všech režisérových filmů nejvíc.

Mimic stojí na slušné i když ne příliš originální zápletce o zmutovaných broucích, která se objevila už ve spoustě filmů, ale díky del Torově schopnosti navnadit diváka, vytvořit dusivou atmosféru a výběru herců se mu podařilo natočil lepší průměrný film, který určitě stojí za pozornost. Díky tomu, že se většina děje odehrávala ve tmě a v podzemí se podařilo částečně zamaskovat některé nedostatky, které tento film bezesporu má. Nelze přehlédnout inspirace z některých známějších filmů a určité scény byly jasně okopírované. To však nic nemění na tom, že pod taktovkou skvělé hudby Marca Beltramiho, zvukových efektů a schopnosti osvětlovačů vytvořil del Toro atmosférický film, který útočí hlavně po psychické stránce a má navodit pocit sklíčenosti, klaustrofobie a strachu z hmyzu. Samotné vizuální a speciální efekty se ve filmu točily hlavně kolem samotného ztvárnění brouků, které mě však lehce zklamalo. Pohyby brouků byly dost nerealistické, trhané, ale zase musím říct, že jejich útoky i některé charakteristické rysy byly podobné tomu, co jsme měli možnost vidět ve Vetřelcích a to se mi na tom líbilo (otevírání kukel (kokonu), hnízdo, sliz, některé společné útoky, atd.). Děj filmu začal postupně nabírat rychlý spád a poslední třicetiminutovka byla hodně dobrá, hlavně díky střihu Patricka Lussiera, který si s tím vyhrál nad míru dobře.

V hlavní roli se představila sympatická herečka Mira Sorvino, která předvedla docela slušný výkon a pro mě osobně byla nejlepší. Vidět jste jí mohli v komedii s Woody Allenem Mighty Aphrodite (1995), válečném dramatu The Grey Zone (2001), krimifilmu Wisegirls (2002) nebo v dramatu Human Trafficking (2005).

Jejího filmového manžela si zahrál Jeremy Northam, kterého znám z filmu The Net (1995), kde si zahrál po boku Sandry Bullock. Mimo jiné hrál také ve filmech Gloria (1999), Enigma (2001), Cypher (2002), The Invasion (2007). V současnosti můžete sledovat jeho herecký talent v televizním seriálu The Tudors. Třetí do party byl Charles S. Dutton, herec, jenž se objevil například ve filmech jako Alien 3 (1992), Gothika (2003), Secret Window (2004), D-Tox (2001).

Hodnocení:
Průměrné béčko, která vás nenadchne, ale ani neurazí. Musím říct, že jde sice o slabší del Torův film, ale kdykoliv se na něj podívám znovu, protože atmosféra a hudba jsou hlavními prvky, na které budu vzpomínat nejvíc. Chtělo to trochu víc krve. 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat