0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 4. 2012

Metamorphosis (2007)

Zase jedna romantická upířina, při které navštívíme i jiné dimenze.

Začínající spisovatel Keith a jeho dva američtí přátelé přijeli na výlet do Maďarska, kde se chtějí vydat po stopách hraběnky Bathoryové a navštívit její hrad. Keith je jejím příběhem doslova fascinován a chce o ní napsat svou knihu, proto si zde domluvil schůzku s místním knězem, aby mu povyprávěl celý příběh. Po cestě potkávají mladou dívku Elizabeth, která jim nabídne pomoc a chce je doprovázet na jejich cestě. Nikdo z nich však netuší, že tohle místo skrývá děsivé tajemství, které má brzy ohrozit jejich životy. Hrad totiž patří podivnému Constantinovi, jehož rodina byla před lety hraběnkou prokleta a tato kletba se přenáší z generace na generaci. Navíc i samotná Elizabeth není tím za koho se vydává. Mladí američané se tak dostávají do svízelné situace a ocitají se ve smrtelném nebezpečí, ze kterého není úniku.


Český název: Legenda o upírech
Režie: Jenö Hodi
Rok výroby: 2007
Délka: 105 min
Země: Německo / Maďarsko / Velká Británie / Rakousko

Hrají:
Christopher Lambert ... (Constantine)
Corey Sevier ... (Keith)
Irena A. Hoffman ... (Elizabeth)
Charlie Hollway ... (J.J.)
Jennifer Higham ... (Kim)
... a další

Je docela paradox, když vidím, že film stál kolem šesti milionů , spolupracovali na něm lidé ze čtyř koutů Evropy a přitom z toho vznikla taková patlanina jakou tento film je. Ve finální fázi jde jen o další marné ztvárnění příběhu, ve kterém figuruje jméno nechvalně proslulé hraběnky Bathoryové. Tím dalším je účast mého oblíbeného herce Christophera Lamberta, který u mě dost klesl, když přijal účast v něčem takovém a ještě předvedl katastrofální výkon. Bohužel roky se nedají zastavit a rovněž popularita klesá, takže známí herci berou každý job, který je zrovna po ruce.

Atmosféra filmu už od začátku napovídá, že nepůjde o žádnou krvavou řezničinu, ale spíše romantické pojetí plné dojáků a lásky. A přesně tomu tak zde i skutečně je. Zatímco ve Stmívání tohle zřejmě fungovalo na docela velký počet mladých lidí, tak tady to ubíjí snad všechny. První polovina filmu vlastně ani ničím horor nepřipomíná a nedivil bych se, kdyby to polovina z vás předem vzdala a film vypnula. O nic by jste totiž nepřišli. Objeví se zde sice několik záběrů na vyceněné tesáky a dokonce dojde i na matrixový souboj upírů, ale jinak je to jedna velká nuda až do konce.

Zapomeňte na klasické upíry ala Drákula, tihle se můžou pohybovat na slunci, nevadí jim kříž a klidně šáhnou na bibli. Navíc umí perfektně bojové sporty, takže vám klidně zpřelámou hnáty a ani si neloknou krve, protože tu ani moc nepotřebují. Tihle novodobí upíři jsou leda k smíchu a jejich vznášení ve vzduchu na špagátkách je snadno viditelné na první pohled. Stejné je tomu i u chování jednotlivých postav, které dělají tradiční chyby a jejich účast ve filmu je jen sporadická co se do počtu týká. Škoda vyhozených peněz za nic, protože polovina hereckých výkonů byla tak tragická, že to měli dělat zadarmo.

Navíc čím víc se blížil film ke konci, tím víc začal nabírat kosmických výšin za pomoci jiných dimenzí do nichž se naši hrdinové přenesli. Putování časem či časovou smyčku zde lze vidět několikrát a tvůrci se nám ji snažili i jakýmsi trapným způsobem vysvětlit, ale tohle už bylo i na mě příliš. Podle mě jde jen o další paskvil v mém hororovém seznamu.

Hodnocení:
Víc jak 20% tomu rozhodně nedám, a to jen za pěknou herečku.

Žádné komentáře:

Okomentovat