0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 4. 2012

Messengers 2: The Scarecrow (2009)

Strašák v poli slouží především k plašení ptáků. Jenže co když ho postavíte do prokleté půdy, která zapříčiní jeho obživnutí a on se rozhodne zabít vše živé v dohledu?

Farmář John Rollins neprožívá zrovna nejšťastnější období. Společně se svou ženou Mary a dětmi pěstují kukuřici, ale letošní úroda je velmi bídná i díky přítomnosti velkého hejna vran. Navíc se stále více zadlužuje a město mu chce zabavit pozemek, což vede k častým rodinným hádkám a nedostatku času se věnovat své dceři Lindsey a synovi Michaelovi. Jednoho dne nalezne John ve stáji starého slaměného strašáka, který ho doslova fascinuje a rozhodne se jej postavit na pole. Brzy se stane hotový zázrak – vrány jedna podruhé umírají, úroda se vzchopí a pole je opět plné kukuřice. Jenže každá mince má i druhou stranu. V okolí Johnovy farmy začínají za záhadných okolností umírat lidé a John začíná mít podivné vidiny i noční můry. Zdá se, že jeho půda se stala prokletým místem, které si žádá za své služby nové a nové oběti. Je jen otázkou času než se dostane do nebezpečí i rodina a to John nechce připustit. Je rozhodnutý se zlem bojovat, jenže kdoví jestli už není příliš pozdě!


Český název: Prokletí domu slunečnic 2
Režie: Martin Barnewitz
Rok výroby: 2009
Délka: 94 min
Země: USA

Hrají:
Norman Reedus ... (John Rollins)
Heather Stephens ... (Mary Rollins)
Claire Holt ... (Lindsey Rollins)
Richard Riehle ... (Jude Weatherby)
Darcy Fowers ... (Miranda Weatherby)
...a další

Tento film zvedl především v Americe docela velké pozdvižení, protože mělo jít údajně o prequel prvního Domu slunečnic z roku 2007. Jenže jak se později ukázalo, tak šlo pouze o jakýsi reklamní tah, kterým se snažili autoři nalákat příznivce prvního filmu od bratří Pangů. I samotný název snímku je hodně zavádějící, protože o nějaké slunečnice tady nezavadíte ani při obědvání hlavních postav. Slunečnicové lány zde vystřídala kukuřice a jediné co zůstalo jakžtakž stejné bylo okolí domu. Tento video film má na svědomí nepříliš známý režisér Martin Barnewitz, kterého si hororoví fanoušci mohou pamatovat hlavně díky dánskému hororu Kollegiet, který ovšem rovněž moc slavně nedopadl.

Atmosféra obou filmů se nedá v žádném případě srovnávat a zatímco u filmu pod taktovkou Pangů fungovala výborně, tak zde má velice velké výkyvy, které stojí za hlavní příčinou neúspěchu. Ani začátek filmu nepřinesl zhola nic co by dokázalo diváka navnadit, takže ten se brzy musel smířit s faktem, že prvních čtyřicet minut sleduje jakési rodinné drama chudé rodiny, která má smůlu přilepenou na paty. Nebýt dvou pěkných hereček, tak jsem to asi vypnul rovnou. Tvůrci se ani nějak nesnažili diváka něčím vystrašit, protože za celou první část filmu se vlastně ani nic důležitého nestalo, pokud nepočítám plašení ptáků ve stodole.

Teprve s objevením strašáka se to všechno trochu pohnulo k lepšímu. Jeho zpracování samo osobě moc strašidelné nebylo, ale ta maska se celkem povedla. Od chvíle, kdy ho hlavní hrdina vztyčil na poli, se konečně objevil i jakýsi slabý náznak mysteriózní atmosféry, který se nám snažili napumpovat do žil. Zmohli se však jen na dětské hlásky v kukuřici a mrtvé ptáky, takže schovávat se pod peřinu určitě nebudete. Na řadu nakonec přišla i trocha erotiky a svůdné sprchování pod zavlažováním. Herečka Darcy Fowers má určitě co nabídnout a tak své ženské přednosti vystaví hned několikrát. Přijal jsem to s povděkem, protože jsem se konečně dočkal alespoň nějakého oživení už tak skomírajícího filmu. Pořádné přitvrzení a trocha té umělé krve však přišla až úplně na závěr a alespoň částečně byla má trpělivost odměněna. Nečekejte však žádnou bombu a krvavý masakr. Tenhle film byl pojat ve velmi decentním stylu a ani po trikové stránce lze proto nelze čekat žádné kouzla.

Osobně jsem velkým příznivcem a fanouškem prvního dílu, takže jsem od jeho pokračování očekával mnohem víc. Je však nutno podotknout, že slovo pokračování se musí uvádět v uvozovkách, protože s původním filmem nemá skoro nic společného. Je to jen velmi slabý odvar hororového žánru, který už vidět znovu asi nechci. Svým způsobem tady vlastně ani nic hororového k vidění není, tedy až na ten finální souboj se strašákem. Herecké výkony byly zhruba na průměrné úrovni, ale kvůli velmi slabému scénáři a atmosféře z nich ani nemohli vytěžit víc.

Hodnocení:
Za strašáka a pár světlých chvilek dám 40%.

Žádné komentáře:

Okomentovat