0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 4. 2012

Megalodon (2004)

Při nejhlubším ropném vrtu v historii nechtě prorazí strop podmořské jeskyně, ve které dodnes žijí prehistoričtí živočichové. Jedním z obyvatel je i obrovský Megalodon, který ihned obsadí nové teritorium a je rozhodnutý vyhubit vše živé v dosahu.

V poslední době začíná ubývat množství ropy na celém světě, a tak se ropné společnosti pokouší nalézat poslední ukrytá naleziště ve velkých podmořských hloubkách. Jednou z nich je společnost Nexecon Petroleum, která postavila obrovskou plošinu Colossus v ledových vodách severního Atlantiku poblíž Grónska. Její majitel Peter Brazier na ní pozve reportérku Christen a jejího kameramana, aby zde natočili reportáž a celému světu ukázali, že dbá na bezpečnost a nepokusí se narušit ekologickou rovnováhu. Jeho odpůrci totiž věří, že svým vrtem, který se má stát nejhlubším v celé historii, může vážně narušit celý ekosystém. Brazier a jeho posádka čítající 22 lidí zde vše řídí pomocí nejmodernější techniky. Během podmořské prohlídky v hlubinném výtahu nastanou menší komplikace, protože něco uvízlo v odsávací rouře vrtáku. Po jejím otevření je čeká obrovské překvapení, když v ní naleznou prehistorickou rybu, která žila před více jak 70 miliony let. Zdá se, že narazili na něco víc, než jen ropné naleziště což se brzy potvrdí. Protože vrták se znenadání propadne a odkryje tak další tajemství, které mělo zůstat dnešnímu světu navždy ukryté. Pod zemským povrchem totiž existuje podmořská jeskyně plná pradávných mořských tvorů, kteří měli být už dávno vyhynulí. A jedním z nich je i obrovský žralok zvaný Megalodon. Ten pronikne otvorem ven a znenadání zaútočí jak na ropnou plošinu, hlubinný výtah, tak i miniponorky a její posádku. Všichni kdo byli v tu dobu pod vodou tam zůstanou uvězněni. Boj o život právě začal a počet mrtvých se začne brzy navyšovat, protože žralok má obrovský hlad.


Režie: Pat Corbitt
Rok výroby: 2004
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Leighanne Littrell ... (Christen Giddings)
Robin Sachs ... (Peter Brazier)
Al Sapienza ... (Ross Elliot)
Mark Sheppard ... (Mitchell Parks)
Jennifer Sommerfield ... (Amanda 'Maz' Zablen)
... a další

No nazdar. Máme tady další z řady následovníků legendárních Jaws. Jen málokterým se však podařilo alespoň trochu dosáhnout jejich slávy. Většinou jde o naprosto otřesné filmy pohybující se v odpadních vodách. Ani tentokrát tomu nebude jinak. Filmů o lidožravých žralocích jsem už viděl už opravdu hodně a tak, když jsem si na obalu přečetl, že zde uvidím skrytý svět plný prehistorických tvorů a megalodona ve skrytu duše jsem doufal v hotový zázrak. A to i přesto, že pro režiséra Pata Corbitta to byla premiéra. Udělal obrovskou chybu v tom, že si vybral zrovna na úvod tohle téma, protože abyste dokázali natočit pořádný žraločí horor, musíte mít docela dost velkou představivost přijít s něčím novým- což on sice měl, jenže rozpočet, speciální efekty a obrovské trhliny ve scénáři kvalitu a úspěch pohřbily hned na začátku.

Začátek filmu se nese v nudném duchu ze světa ekologie, názorů různých aktivistů a obhajováním ropných magnátů, že jejich práce neznečišťuje prostředí a dělají vlastně světu službu, protože všichni používají ropu ke svému prospěchu ať už při jízdě autem, nebo i jinak. Tento fakt jde mimo mě, protože já osobně proti ropným společnostem ani zdražování benzínu nic nemám, jelikož ani nemám auto. Ale ve filmu očekávám alespoň na úvod nějaký masakr, který se zde však konal až v závěru filmu. Celou první polovinu filmu totiž sledujeme pouze odbornou prohlídku ropné plošiny a seznamování s posádkou. Aby nás režisér a scénárista trošku dojali, tak si vyslechneme dojemný příběh, proč to všechno vlastně majitel Brazier dělá. První akce se rozjede teprve s uvízlou rybou, která se z tresky změní v kousavou mrchu s hubou plnou ostrých zubů. Od této chvíle se atmosféra i kvalita děje posunula lehce vzhůru. Možná se mnou nebudete souhlasit, ale poté co provrtají dno a střihem se přeneseme do podmořské jeskyně plné svítících ryb a jiných prehistorických tvorů, tak jsem byl docela unesen. I když speciální efekty nejsou bůhvíjak kvalitní, tak tohle se pánům producentům opravdu povedlo. To "nejlepší" však mělo teprve přijít...

Pojďme se dámy a pánové přesunout z filmu do počítačové hry či animace s obrovským sedmnáctimetrovým žralokem. Tento tvor byl předchůdcem dnešních bílých žraloků a vládl mořským hlubinám. Stejně jako jeho dnešní potomci i on byl jedním z nejnebezpečnějších predátorů. Tady nám byl podán jednou z nejspěšnějších forem, jakou jsem v tomto žánru viděl. Digitální potvora nemá absolutně šanci konkurovat Čelistem nebo Útoku z hlubin. Žralok se zde objeví jen na poslední půlhodinku, stačí zabít několik lidí, zničit polovinu vybavení a potom směšně zemřít. Nejefektivnější bylo prorážení ledových ker. Dokud byl totiž Megalodon ve vodě, tak i když bylo jeho zpracování směšné, dalo se na něj ještě dívat. Jakmile vyplaval však na povrch, byl konec. Nic horšího jsem ještě neviděl a to jsem už žraločích filmů viděl dost. Tímhle si to u mě filmaři pohnojili úplně a s hodnocením půjdu rapidně dolů. Umělost žraloka srčí na sto honů a jeho pohyby jsou naprosto zoufalé a těžko uvěřitelné. Navíc si nešlo nevšimnout okopírování některých okamžiků z Jaws série.

Moc hororové atmosféry si tady neužijeme, protože žralok se objeví až ke konci, kdy sice několikrát zaútočí na hlavní postavy, ale většinou těsně před útokem nastane střih a potom už jen vidíme poskakování gumové hlavy před oknem hlubinného výtahu. Hudební doprovod rovněž moc k vytvoření děsivé atmosféry nepomohl, protože vybraný styl hudby se hodí do úplně jiného žánru a tady byl spíš na obtíž. Herecké výkony všech aktérů byly zhruba na stejné úrovni. To znamená, že slabší průměr, protože kromě několika světlejších okamžiků a hlášek nic kloudného nepředvedli a dopomohli jen k nudným devadesáti minutám. Objevilo se zde několik známějších herců, ale ty budou znát převážně ti z vás, kteří sledují céčkové a odpadní filmy, protože například takový Mark Sheppard hraje v několika z nich.

Film Megalodon mě moc nenadchnul, přestože má několik kratičkých záblesků a světlejších chvilek, tak svou kvalitou patří k odpadním filmům. Zpracování žraloka patří mezi ty nejhorší co jsem kdy viděl. Ani výkony herců mě moc nepotěšily, ale alespoň si tu zahráli pěkné herečky. Jinak menší obavy nakonec: jak to tak vypadá, tak tvůrci uvažovali i o pokračování protože žádné zvíře nežije samo!!! A já doufám, že pokud někdy vznikne dvojka, tak bude mnohem lepší než tohle.

Hodnocení:
Za pěkné záběry na prehistorické živočichy, scénu s uvízlou rybou a pěkné herečky dávám hodně slabých 30%. Znám totiž ještě mnohem horší žraločí filmy.

Žádné komentáře:

Okomentovat