0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 3. 2012

Otrantský zámek (1977)

Jak to tedy skutečně bylo?

Otrantský zámek je svým způsobem Švankmajerovým pokusem natočit filmový dokument, který se opírá o starou legendu, která se měla odehrát v Itálii. Autorem stejnojmenného gotického románu (prvního) je Horace Walpole, který jej napsal ve druhé polovině 18.století. Pojednává o kletbě, která zní: "až pravý vlastník zámku doroste do takové velikosti, že ho nebude moci obývat, přejde do jeho rukou". Náš režisér se ve spolupráci se dvěmi herci snaží v tomto snímku vyvrátit, že by se děj příběhu odehrál v Itálii, ale zámek měl údajně stát u Náchodu.


Režie: Jan Švankmajer
Rok výroby: 1977
Délka: 18 min
Země: Československo
Alternativní název: Castle of Otranto

Hrají:
Miloš Frýba
Jaroslav Vozáb

Snímkem nás provází redaktor Miloš Frýba, který dělá rozhovor s doktorem Vozábem. Ten se snaží divákům vysvětlit, že obrovskou část svého života věnoval hledání skutečného místa, kde stál Otrantský zámek. Našel prý několik důkazů, že zámek musel stát na tomto místě. Postupně nám ukáže výsledky svého bádání a poví nám nejednu svou teorii, jak se příběh skutečně odehrál.

Celý krátkometrážní snímek je kombinací knižní ilustrace, animovaných záběrů a rozhovoru obou pánů herců. Divák tak má možnost alespoň zkráceně pohlédnout na pravou podstatu románu a lehce strašidelné zápletky. Díky slovnímu doprovodu se navíc dočkáme i několika zajímavých vysvětlení a poodhalení tajemství, které visí nad Otrantským zámkem. To vše za doprovodu vynikajícího hudebního doprovodu Zdeňka Lišky.

Tento mystifikační dokument však musíte brát z nadhledem, protože jde jasně vidět, že si z něj dělají oba páni herci do jisté míry srandu. Především pak však musím vyzdvihnout výkon Jaroslava Vozába, který na mě zapůsobil svými dialogy a především lehce úsměvnou mluvou. Tento dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana byl vždy zárukou kvality a i zde se stará o humornou část příběhu.

Samotný snímek se však dost liší od ostatních režisérových filmů a tak jej mnozí diváci označují za jeden z nejslabších Švankmajerových kousků. Především pak díky jeho netradičnímu pojetí. Snímku však nelze upřít jeho kvalita a především fakt, že legendárnímu románu určitě ostudu neudělal.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat