0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 3. 2012

Orphan Killer, The (2011)

Milá sestřičko, nadešel čas zúčtování!
V dětství byli Marcus a jeho mladší sestra Audrey svědky zavraždění svých rodičů. Od té chvíle se jejich životní cesty rozcházejí. Zatímco děvče se po nějaké době dostává do pěstounské péče, její bratr zůstává v sirotčinci a jeho psychický stav se začíná vymykat kontrole. Moc tomu nepřispěl fakt, že byl fyzicky i psychicky týrán jeptiškami, které se ho snažili potrestat za jeho chladnokrevnost a násilnické chování. Navíc byl zneužíván i sexuálně. Po letech „vězení“ se Marcus dostává na svobodu a je rozhodnutý pomstít se všem, kdo mu nějak ublížili. Především chce nalézt svou sestru a dát jí výchovnou lekci, protože ho v tom všem utrpení nechala samotného. Se starou maskou na tváři, mačetou a ostnatým drátem v ruce překročí práh své minulosti, aby rozpoutal krvavé peklo a ukázal tak Audrey, co to znamená sourozenecká loajalita.



Režie: Matt Farnsworth
Rok výroby: 2011
Délka: 83.min
Země: USA

Hrají:
Diane Foster …………(Audrey)
David Backus             ………..(Marcus)
Matt Farnsworth ……..(Mike)
James McCaffrey …….( Detektiv Jones)
John Savage ………….( Detective Walker)
…a další


Poté co se rozhodl Matt Farnsworth položit prozatím hereckou dráhu na hřebík, usedl do režisérského křesla a po krimi/drama Iowa (2005), se vrhl i na hororový žánr. Slasher se ukázal být tou správnou volbou a ve společnosti svých již odzkoušených kolegů Johna Savage a Diane Fosterové, dal šanci vzniknout další tuctové vyvražďovačce. Nelze si nevšimnout jisté podoby s veleznámým Halloweenem, ale tentokrát s mnohem menším ohlasem.

Scénář samotný je nejspíš tou největší slabinou celého filmu. Jeho nepropracovanost je do očí bijící a lze jí připsat na vrub nezkušenosti tvůrců. Já si však myslím, že jejich hlavním cílem bylo divákům nabídnout co možná největší porci krvavé podívané, trochu té nahoty a ohlušující porce tvrdé muziky, která měla zřejmě dopomoci vytvořit děsivější atmosféru, ale mně místy spíš překážela. Podle ohlasů na netu nejsem jediný, kdo má podobný pocit. Rovněž se mi líbila spíše první polovina filmu, kdy vrah prostě jen chodil a vraždil každého, jenž se mu připletl do cesty. 

Právě vražedné scény nám místy nabídli pěknou porci gore podívané a milovníci podobných lahůdek si určitě přijdou na své. Bezcitný vrah si totiž nebral s nikým servítky a slovo smilování neznal. Do ruky tak v pohodě vzal všechno, co bylo poblíž a nadělal s tím pěkný nepořádek. Hlavy a kosti křupaly ostošest, krev tekla proudem a náš frajer v masce se dostával do extáze. Na rozdíl od svých známějších kolegů však měl potřebu, něco neustále komentovat. Zato jeho sestra ráda ukazovala své tělo a především mužská část publika si přišla na své.  No bylo se na co dívat…

Ani já nejsem žádným příznivcem církve a tak mě potěšilo její do jisté míry „zesměšnění“. Z televize známe, že ani faráři či jeptišky nejsou žádní svatoušci a když se k tomu připojí pálení papežovy fotky, získal v mých očích rejža jedno velké plus. Trošku horší to už bylo u některých scén, kdy gumové hlavy dostávaly na frak i po smrti jejich uživatele. Ona gumovitost se ve filmu objevila hned několikrát a dost lidí jí rovněž nemůže překousnout. Surovost hlavního hrdiny nám to však vynahradila jinak…

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat