0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 3. 2012

Operazione paura (1966)

Doktor Eswai postupně odhalí tajemství, které sužuje malou vesnici už několik desetiletí.

17. století, Transylvánie. Do odlehlé vesničky přijíždí doktor Eswai. Byl povolán, aby udělal pitvu mladé ženy, která zemřela záhadnou smrtí. Když dojde do místního hostince, setká se z nepohostinnými vesničany, kterým jeho přítomnost evidentně vadí. Dojde za detektivem Krugerem, který ho sem zavolal. Ten ho pošle do místní márnice, aby provedl pitvu. Vesničané doktora varují, ať na mrtvou nešahá nebo se mu něco stane. Ten neposlechne a pitvu provede za asistence místní dívky Moniky.


Český název: Prokletí smrti
Režie: Mario Bava
Rok výroby: 1966
Délka: 85 min
Země: USA
Alternativní název: Kill, Baby…Kill!!!

Hrají:
Giacomo Rossi-Stuart ... (Dr. Paul Eswai)
Erika Blanc ... (Monica Schuftan)
Fabienne Dali ... ( Ruth)
Piero Lulli ... (inspektor Kruger)
Giovanna Galletti ... (Baronka Graps)
...a další

Když se vrátí do hostince zjistí, že detektiv odešel do vily hraběnky Grapsové. Dozvídá se o tajemství, které vesničany trýzní už několik let - místní lidé umírají za záhadných okolností a před smrtí se jim zjevuje malá holčička v bílých šatech. Při návštěvě vily Grapsových se setkává s duchem malé Melissy. Musí tomuto tajemství přijít na kloub dřív, než si smrt najde i jeho. Společně s místní čarodějnicí Ruth a Monikou se pouští do pátrání v historii vesničanů i samotné hraběnky a její rodiny. Objeví něco s čím nikdo nepočítal.

Jedná se o italský gotický horror, který natočil Mario Bava. Tento režisér je průkopníkem tohoto hororového odvětví a svými filmy zaujal nejednu generaci. Mezi jeho nejznámější díla patří filmy jako Planeta upírů, Vampiri, I-Schock a mnoho dalších.

Filmová krajina je naprosto úchvatná. Staré polorozpadlé hrady se už sami nabízejí k tomu, že skrývají děsivé tajemství, úzké tajemné uličky s malými průchody, které spojují chudé domky jsou příkladným místem pro ukrytí vraha, který si na vás ve tmě počká. Hustá mlha, která se pomalu snáší nad starý hřbitov a zarostlé kamenné hroby nabudí tu správnou atmosféru tajemna a když tohle všechno skloubíte s děsivým prokletím a malou dívkou s tváří anděla, která vás bez mrknutí oka zabije – zrodí se z toho film, který může být pýchou italských tvůrců a diváci se na něj budou dívat z radostí.

Do toho všeho hraje chrámová hudba a varhany jsou přesně ten typ nástroje, který dává gotickému horroru atmosféru tajemna. Tento film patří ke špičce italské tvorby a jsem rád, že jej mám ve své sbírce. Určitě doporučuji se všem podívat na tenhle film. Nebudete litovat.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat