0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 3. 2012

Once Bitten (1985)

Panictví je jen na obtíž! Hlavně když po vaší krvi touží nažhavená upírka.

Teenager Mark se už delší dobu pokouší dostat do kalhotek své přítelkyni Robin, jenže ta čeká na pravou chvíli. Proto se rozhodne se svými kamarády Russem a Jamiem odjed do Hollywoodu na jeden večer a zkusit štěstí v některém z mnoha barů. Zde narazí na pohlednou ženu, která si nechá říkat hraběnka. Ta ho pozve do svého honosného sídla a stráví s ním noc. Ráno si Mark nic nepamatuje, ale nedokáže na záhadnou ženu zapomenout. Od tohoto okamžiku se však zcela změní mladíkův život. Začíná cítit, že se s ním něco děje a tuto změnu pozná i jeho blízké okolí. Navíc mu hraběnka nedá jen tak pokoj, protože je to ve skutečnosti 400 let stará upírka, která potřebuje panenskou krev, aby si zachovala věčnou krásu. A panic Mark jí k tomu má dopomoci. Do Halloweenské noci musí ještě dvakrát okusit jeho krev, jinak zemře. Jenže se vyskytne jeden obrovský problém, protože Robin se svého přítele nehodlá vzdát bez boje.


Český název: Pro jedno kousnutí
Režie: Howard Storm
Rok výroby: 1985
Délka: 94 min
Země: USA

Hrají:
Lauren Hutton ... (Countess)
Jim Carrey ... (Mark Kendall)
Karen Kopins ... (Robin Pierce)
Cleavon Little ... (Sebastian)
Thomas Ballatore ... (Jamie)
Skip Lackey ... (Russ)
...a další

Howard Storm zrovna nepatří mezi nejznámější režiséry přestože natočil několik desítek filmů či seriálů. Proto bylo pro mě docela překvapením, když jsem shlédl tuto upíří komedii v jedné z prvních hlavních rolí komika Jima Carreyho a docela se mi to líbilo. Tento snímek spíše než hrůzou vzbudí zájem diváků svým humorným podáním, několika hláškami a slušným Jimovým výkonem.

Panictví, nebo panenství se v amerických komediích stalo obrovským hitem a o tomto tématu je natočen už bezpočet filmů. Většina z nich je však nadmíru laciný paskvil, po kterém neštěkne ani pes. Tentokrát se režisér rozhodl toto téma skloubit s hororem a obzvláště s upíry. Pokud ovšem diváci očekávají nějaký ten krvavý masakr a velký počet vysátých obětí, tak vás asi zklamu. Jak už jsem podotkl na začátku, film staví především na svém humorném pojetí a snaží se diváka spíš pobavit než vyděsit. Mnohdy jde však o takzvaný suchý humor ozdobený Carreyho grimasami. Ten zde sice ještě nedostal tolik příležitostí naplno ukázat svůj potenciál, ale i tak byl jasným tahounem filmu a jeho plesový tanec patřil k tomu nejlepšímu co bylo k vidění. Tím dalším plusem byla svůdnost a krása obou ženských hrdinek.

Zatímco Lauren Hutton uchvátí svými křivkami a odvážným dekoltem, tak Karen Kopins naopak zaujme svou ‘‘nevinností‘‘ a tanečním kostýmkem. Přiznám se, že by to byla těžká volba se rozhodnout, ze kterou bych ‘‘o to‘‘ chtěl přijít já. Další raritou jsou oba přátelé hlavního hrdiny. Jejich způsob nabalování děvčat moc efektivní nebyl, ale dokázal rozesmát. Stejně tak i scénka ze sprchy. Co se týká hororové atmosféry, tak ta zcela ustoupila do pozadí a nechala volné pole působnosti své komediální sestřičce a solidní disko hudbě. Právě zvolený hudební doprovod se mi výslovně líbil, a to nejsem příliš velkým obdivovatelem tohoto hudebního žánru.

Pokud máte rádi Jima Carreyho a upíří komedie, tak by jste si tohle neměli nechat ujít. Přestože film není bůhvíjak skvělý, najde se zde několik velice povedených momentů a slušných hereckých výkonů. Navíc je to další důkaz, že panictví je dost na obtíž a tak s tím koukejte něco udělat. Nebo se vám může stát, že se dostanete do hledáčku nažhavené upírky, což na jednu stranu může být skvělý zážitek, ale zaděláte si i na větší množství problémů. Myslím si, že tento snímek rozhodně není ztráta času, ale ani žádné velké terno, které bych si musel pouštět pořád dokola. Prostě takový normální průměr.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat