0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 3. 2012

Octopus (2000)

Co je větší nebezpečí? Terorista na palubě, nebo hladová obří           chobotnice?
Agent Roy Turner dostane za úkol přepravit z Bulharska ponorkou nebezpečného teroristu Caspera, který vyhodil do povětří několik velvyslanectví. Po cestě se mu však podaří dostat z pout a zaútočí na posádku. To však není jediné nebezpečí, kterému musí američtí námořníci a Roy čelit. Casperovi kolegové jsou totiž rozhodnutí, že svého šéfa osvobodí za každou cenu a unesou loď plnou nevinných pasažérů. Nikdo z nich však netuší, že na ně na moři čeká ještě něco mnohem horšího. Z mořských hlubin se totiž vynoří obrovská chobotnice, která má ukrutný hlad a ponorka je pro ní lákavou kořistí.


Režie: John Eyres
Rok výroby: 2000
Délka: 100 min
Země: USA

Hrají:
Jay Harrington ... (Roy Turner)
Ravil Isyanov ... (Casper)
David Beecroft ... (Kapitán Jack Shaw)
Carolyn Lowery ... (Dr. Lisa Finch)
Ricco Ross ... (Brickman)
... a další

Společnost Nu Image podobně jako její kolegové z Asylum točí nízkorozpočtové monster snímky, které za moc nestojí. Jediným rozdílem mezi nimi je, že se jim přece jenom občas podaří natočit i docela zajímavé filmy, na které se dá dívat. Nechci zatvrzele tvrdit, že Octopus patří mezi super filmy, ale rozhodně nepatří mezi odpad. Tento nepříliš oblíbený film totiž má i několik kladů, které je potřeba ocenit. Bohužel mnohé už odradí jen jméno režiséra, protože John Eyres během své kariéry moc dobrých filmů nenatočil a většina z nich dopadla skutečně katastrofálně.

Začátek filmu se nese v klasickém americkém stylu, kdy terorista ve směšném převleku vyhodí do povětří jejich velvyslanectví. Tvůrci spoléhali především na naivitu diváků a ani se nesnažili zakrýt několik zcela viditelných chyb. Spíše se soustředili na jejich soucit s malou dívkou, aby vše korunovali poněkud ‘‘divnou‘‘ honičkou v ulicích města a následném dopadení nebezpečného Caspera. Tahle pasáž mě bavila jen díky hláškám Turnerova kolegy. Následné přenesení děje na palubu ponorky jsem přijal s povděkem, protože hned úvodní seznámení s posádkou mě docela rozesmálo. Nesmí zde samozřejmě kromě jiného chybět ani pěkná herečka a tou Carolyn Lowery bezesporu je. Když k tomu navíc přidali i několik trefných komentářů, tak jsem si začal skutečně připadat jako při sledování nějaké akční komedie. Po hororové atmosféře totiž jakoby se zem slehla.

S příchodem chobotnice zhruba v polovině filmu, se konečně začalo něco dít. Tvůrci se snažili vyvarovat zbytečných chyb a moc nám z ní zezačátku ukázat nechtěli, což bylo jen a jen dobře. Všichni totiž víme, jakou kvalitu mají monstra z Nu Image, o kterých se mimo jiné přesvědčíme ke konci filmu. Do té doby si musíme vystačit pouze s chapadly, které zas tak hrozné nebyli. Konečně také začalo přibývat mrtvých těl a místy se skutečně objevili náznaky hororové atmosféry, která si do té doby dávala někde šlofíka. Musíme k tomu samozřejmě připočítat i teroristův přínos, který se z nikým nemazlil a na své konto si rovněž připsal několik obětí.

Čím se však film blížil ke svému konci, tím z toho začala být stále větší šaškárna. Mnozí tento kousek označují za céčkový film a já s nimi musím souhlasit. Jakmile se totiž chobotnice vynoří aby sežrala zámořskou loď, tak pohled na její hlavu a chapadla jenž se začali zmítat ve vzduchu byl více než trapný. Stejně jako konečné zneškodnění nestvůry. Už vidím jak agent, který neumí ani střílet z pistole, se během minuty naučí řídit miniponorku a při…Stejně trapné začaly být i hlášky kapitána, který neustále mlel dokola nesmysly o své hvězdě a jiných kravinách. Místo aby byl tento film zakončen co možná nejdůstojněji udělali z něj tvůrci naprostou koninu. Právě nelogické scény a místy neskutečně nesmyslné chování postav se ukázali jako největší slabiny, kterých tu lze nalézt skutečně požehnaně.

Hodnocení:
Viděl jsem už hodně zvířecích hororů a především jsem viděl dost snímků od Nu Image. Proto budu tento kousek hodnotit docela vysoko, protože rozhodně není zas až tak hrozný, jako někteří jeho kolegové a vzhledem k tomu, že jsem viděl i pokračování nemůžu jít pod 40%. Octopus mi totiž místy nabídl skutečně zábavnou podívanou a i když se zde dá nalézt spousta chyb a trapných momentů, tak já se hlavně v prostřední části docela bavil.

Žádné komentáře:

Okomentovat