0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 3. 2012

Nomads (1986)

Ten, kdo odhalí jejich pravou identitu, musí zemřít!

Do Los Angeleské nemocnice právě dovezli zkrvaveného šíleného muže, který mluví nesrozumitelné věty ve francouzštině a na první pohled je patrné že umírá. Ujme se ho mladá doktorka Flax, která s ním tráví poslední minuty života. Těsně před smrtí jí něco pošeptá do ucha a pacient umírá. Doktorka záhy začne mít podivné halucinace v nichž prožívá mužovy vzpomínky a vydává se v nich na místa, které navštívil. Pacient se jmenoval Jean Pommier, pracoval jako antropolog a se svou ženou se do Ameriky přestěhoval z Francie. V posledních dnech narazil na zvláštní skupinu mladých lidí, kteří žijí podivným kočovným životem a nazývají se Nomádi. Nemusí spát a jejich jedinou zábavou je zločinná aktivita. Mají však i mnohem temnější stránku své existence. Jde o zlé bytosti, jakési démony kteří odstraní z cesty všechny, jenž odhalí jejich pravou identitu. Flax začíná ztrácet pojem o tom, co je skutečnost a co jen halucinace a sama se ocitá v ohrožení života, protože Nomádi jsou jí už na stopě.


Český název: Kočovníci smrti
Režie: John McTiernan
Rok výroby: 1986
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Pierce Brosnan ... (Jean Charles Pommier)
Lesley-Anne Down ... (Flax)
Anna Maria Monticelli ... (Niki)
Frank Doubleday ... (Razor)
Jeannie Elias ... (Cassie)
... a další

Jedná se o debut známého režiséra Johna McTiernana, který si k němu sám napsal i scénář. Mezi jeho známá díla patří takové skvost filmové scény jako Predátor, Die Hard, nebo The Hunt for Red October. Tento snímek byl dlouho diváky u nás opomíjen, kvůli své nedostupnosti což byla velká škoda. Díky Filmagu se konečně objevil i v našich trafikách a diváci tak mají konečně šanci shlédnout tento docela vydařený snímek. Sice se nejedná o žádné převratné dílo, ale hororové fandy určitě zaujme mysteriózní atmosféra a slušný výkon Pierce Brosnana.

Hlavní doménou je již výše zmíněná mrazivá atmosféra, která je rovnoměrně rozdělená po celé délce filmu a najde se zde jen velmi málo hluchých míst. Navíc má divák šanci sledovat dvě dějové linie najednou a udělat si tak celkový obrázek ohledně zcela originální myšlence autora, který si po právu zaslouží obdiv. Rozjeté psychologické hře s divákovou myslí totiž odolá jen málo kdo a brzy každý propadne kouzlu tohoto snímku. Za pomoci kamery i střihu se zde podařilo příjemně skloubit všechny důležité prvky mysteriózního filmu dohromady, přesně tak jak mají být. Divák pomalinku rozbaluje obal příběhu a je nadržený nad tím co se skrývá uvnitř.

Důležité je především to, že se děj rozběhne na plné otáčky hned od začátku, kdy se za pomocí halucinací hlavní hrdinky přeneseme časem a začneme sledovat počátek útrap mrtvého pacienta. Jakmile se přeneseme přes několik romantických chvilek dostaví se seznámení s bandou potulných kočovníků, kteří mají na sobě hadry typické na tehdejší dobu. Odění do kožených bund, roztrhaných džínů a ověšeny tunou nejrůznějších ozdob a cvoků terorizují poklidné ulice velkoměsta. Na první pohled vypadají jako normální bandička výrostků, ale brzy poznáme i jejich temnou stránku. Nejde o žádné svatoušky o čemž se i brzy přesvědčí oba naši hlavní hrdinové. Tvůrci se zde i díky malému rozpočtu rozhodli moc neexperimentovat a zbytečně nezacházeli do extrémů z nějakou proměnou a zůstali u klasické formy zla v lidské podobě za což jim děkuji. O něco odvážnější už byli při scéně v polorozpadlém klášteře jeptišek, kde si divák užije i několik perných chvilek.

Nejimpozantnější je však proměna samotného antropologa. Z milujícího a sebevědomého muže se postupně stává lidská troska, pronásledovaná stihomamem, paranoiou a samozřejmě i kočovníky. Brosnan zde odvedl pořádný kus práce a líbil se mi stokrát víc než jako agent 007. Bezesporu je největším tahounem filmu.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat