0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 3. 2012

Night Shadows (1984)

Toxický odpad zapříčiní proměnu většiny obyvatel v krvežíznivé bestie. Přežije jen hrstka odvážných, kteří se jim musejí postavit tváří v tvář.

Bratři Josh a Mike se vydávají ve svém autě na dobrodružný výlet napříč státy. Jednoho dne se dostanou na silnici do potyčky s bandou vidláků, kteří je vytlačí ze silnice. Jakmile se vzpamatují z šoku, vydávají se do blízkého městečka pro pomoc. Liduprázdné ulice jsou však pro ně prvním signálem, že zde není všechno v pořádku. Místní šerif jim poví o chřipce, která sklátila většinu obyvatel, ale po podivném úmrtí jednoho z lidí a jeho následném zmizení tomuto tvrzení bratři nevěří. Ubytují se u postarší dámy, kterou jim policista doporučil. Když se však Josh ráno vzbudí, zjišťuje, že jeho bratr také záhadně zmizel. Hledá ho téměř celý den, protože si zprvu myslí, že se vydal pro odtahový vůz, ale postupem času začne ztrácet veškerou naději. Nezbývá mu nic jiného, než se spojit s místní učitelkou Holly a oba se pustí do pátrání na vlastní pěst. Když jsou napadeni nakaženými obyvateli města, kteří se proměnili v krvežíznivé monstra je jasné, že jejich jedinou nadějí je právě sám šerif. Jenže co zmůže trojice slabě vyzbrojených lidí proti obrovské přesile?


Český název: Mutant
Režie: John 'Bud' Cardos, Mark Rosman
Rok výroby: 1984
Délka: 99 min
Země: USA

Hrají:
Wings Hauser ... (Josh Cameron)
Lee Montgomery ... (Mike Cameron)
Bo Hopkins ... (Šerif Will Stewart)
Jody Medford ... (Holly Pierce)
Marc Clement ... (Albert Hogue)
...a další

Tvůrci se zde rozhodli spojit hned několik filmových žánrů do hromady a dali tak šanci vzniknout docela zajímavé průměrné podívané, která rozhodně nenudí, ale ani moc nenadchne. Již samotný úvod nám napoví, že se zde dočkáme spojení hororového a scifi žánru. Prvních zhruba třicet minut se však odvíjí zcela odlišným směrem. Nejprve se letmo seznámíme s bratrskou dvojicí, která se dostane do pěkné šlamastyky. Jejich neopatrná jízda a následný konflikt s bandou primitivů nás alespoň trošku zahřeje svým akčním pojetím a následně se již můžeme začít věnovat hlavní podstatě filmu. Alespoň zjistíme, kdeže si vzala Troma inspiraci ke vzniku svého Toxíka.

Celý snímek má však docela velké výkyvy co se atmosféry týče. Scéna při které zmizí Mike je docela působivě natočená, ale poté následuje docela dlouhá vlažná pasáž, při které se skoro nic zajímavého neděje. Pouze se zde seznámíme s několika dalšími důležitými postavami. Teprve s návštěvou školní kotelny se vše vrátí do normálu a od té chvíle máme šanci sledovat pomalé rozplétání hlavní zápletky filmu. Místy to sice připomíná spíše jakousi kriminálku, ale jakmile se na scéně objeví zmutovaní obyvatelé městečka, začne mít děj konečně ty potřebné grády. Jen mě trošku zklamal fakt, že pravá podstata jejich proměny zůstala pořádně nezodpovězena. Dozvíme se sice o toxickém odpadu, dokonce navštívíme i pochybnou továrnu, ale důležité informace a hlavně některé otázky zůstanou nezodpovězeny.

Zlatým hřebem večera je samotná proměna člověka v krvežíznivou zrůdu. Především pak ta odehrávající se v ordinaci. Zde si maskéři opravdu vyhráli a sám divák si určitě přijde na své. Je jen velká škoda, že hodně důležitých scén se odehrává ve tmě, nebo přítmí a divák je tak lehce ošizen o pikantní záběry. Navíc mi přišlo, že kamera občas předváděla opravdu chaotickou podívanou, při které jsem pořádně nerozeznával, cože se to vlastně na obrazovce přede mnou odehrává. Bohužel čím víc se blížil film ke svému konci, tím víc mě přestával bavit. Mohl za to i fakt, že všichni tři hlavní hrdinové pořád jen pobíhali z místa na místo, sem tam oddělali nějakou tu zombie, ale žádná velká sláva to nebyla.

Pokud mám však něco vyzdvihnout nejvíce, tak to jsou některé velice skvěle provedené útoky zombii, které za pomoci stísněné atmosféry dokázali příjemně překvapit. Především pak scéna ze školy patří k tomu nejlepšímu. Docela jsem spokojený i s hereckými výkony, které byli na průměrné úrovni. Asi nejvíce se mi líbil ostřílený mazák Bo Hopkins, který v roli šerifa předvedl opravdu zajímavou podívanou. Moc však za ním nezaostával ani kudrnatý Wings Hauser.

Hodnocení:
Myslím si, že 50-60% je úplně adekvátních vzhledem k některým opravdu velkým výkyvům atmosféry a napětí.

Žádné komentáře:

Okomentovat