0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 3. 2012

Medusa Touch, The (1978)

Opravdu dokáže vycítit, nebo dokonce způsobit nehody a tragédie?

Francouzský detektiv Brunel je v Anglii na stáži. Svou výměnu si však představoval trochu jinak, než že bude muset vyřešit jeden z nejpodivnějších případů o kterém, kdy slyšel. Tím je vyšetřování záhadného útoku na spisovatele Morlara, který byl nalezen z rozbitou hlavou ve svém bytě. Nyní leží v komatu a Brunel začíná své pátrání. Během něho se seznámí s psycholožkou doktorkou Zonfeld, ke které Morlar chodil. Dozvídá se o jeho smutném dětství a představě, že on způsobuje tragedie a nehody, které se během několika let staly. Vedl si podrobný deník, ve kterém je spousta nesrozumitelných vět a také novinové výstřižky o nehodách z celého světa. Má s nimi snad opravdu něco společného nebo je to jen jeho představivost a jedná se o pouhou shodu náhod? Mohlo tohle být motivem k jeho napadení? Detektiv Brunel rozběhne velmi pečlivé pátrání, které zodpoví mnoho jeho otázek a zcela změní jeho dosavadní život.


Český název: Dotek medúzy
Režie: Jack Gold
Rok výroby: 1978
Délka: 105 min
Země: Francie / Velká Británie

Hrají:
Richard Burton ... ( John Morlar)
Lino Ventura ... ( Brunel)
Lee Remick ... ( Doctor Zonfeld)
Derek Jacobi ... ( Townley)
Gordon Jackson ... ( Doctor Johnson)
....a další

Tento film patří zcela jistě k nejlepším francouzským výtvorům, které jsem měl možnost vidět. Je naprosto dokonalý ve všech ohledech. Od scénáře přes děj až po herecké výkony. Byl jsem celkem šokovaný, když jsem ho uviděl prodávat v trafice za 49 Kč. Nejde sice o čistokrevný horor, ale své místo na tomto webu určitě má. Mystický psychologický thriller ve mně zanechal nepopsatelný zážitek a zcela jistě si ho zařadím do svých oblíbených filmů. Režisér Jack Gold má na svém kontě několik dalších úspěšných filmů, jako například Aces High, The Tenth Man nebo Escape from Sobibor. Takže se nejedná o žádného zelenáče, ale režiséra, který dobře ví co dělá.

Film je vlastně rozdělený na současnost, ve které probíhá detektivovo pátrání po pravdě a minulosti, která nám poodhalí celý dosavadní život spisovatele Morlara a popisy záhadných nehod. Jednotlivé přeskoky v ději do sebe pěkně zapadaly, jako dětská skládačka. Postupné poodhalování celého případu nám dalo možnost vytvořit si svůj vlastní obrázek o nastalé situaci.

Velice pěkné scény byly z Morlarova dětství, kdy herec, který se ujal role malého chlapce předvedl dokonalý herecký výkon a místy jeho nevinný kukuč naháněl až hrůzu. Jeho pohled na rozjíždějící se auto nebo zapálenou školu byl prostě úchvatný.

Film se hodně opírá i o různé nadpřirozené jevy, které skutečně existují. Hlavním tématem je telekineze – pomocí své vůle můžete pohybovat určitými předměty nebo je i deformovat. Z těla se uvolní větší množství vámi uvolněné energie, která dokáže pohybovat předměty. Museli by jste ale hodně cvičit.

Nejlepší na celém filmu jsou ovšem herecké výkony obou hlavních aktérů. Uhrančivý pohled Richarda Burtona dokázal neskutečné divy. Jeho šarm a skvělé herecké nadání jej předurčilo ke slibné kariéře. Zahrál si například ve filmech The Robe, Cleopatra, The Comedians, The Wild Geese. Tento vynikající herec zemřel v roce 1984 – rok kdy jsem se narodil. Ach jaká škoda.

Detektiva Brunela si zahrála další velká ikona Lino Ventura. Italský velikán, který se později přestěhoval do Francie. Od prezidenta dokonce dostal vyznamenání Řád Čestné Legie. Své role si upravoval podle svého scénáře, takové měl uznání. Filmy ve kterých se objevil patří k tomu nejlepšímu co nám francouzská produkce nabídla. Patří mezi ně: Garde a vue, La Cage, Le Clan des Siciliens a další.

Tento film vřele doporučuji a určitě mi dáte za pravdu, že jde o vynikající podívanou, která je nabitá tajemnou atmosférou a skvělým dějem, který vás usadí do vašich pohovek. Filmu se nedá vyčíst skoro nic, kromě některých zbytečně přehnaných scén.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat