0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 3. 2012

Maya (1989)

Každá zaniklá kultura má svá tajemství a ta mayská zvlášť děsivé!

Doktor Sivak se celý život věnoval zkoumání mayské kultury a všech tajemství a bájí, které jsou s ní nějak spjaty. Nyní je nalezen mrtev u jedné z pyramid a jeho tělo je celé zohavené. Do Mexika tak kvůli identifikaci těla přijíždí jeho dcera Lisa, která chce zjistit co se zde skutečně stalo. Pustí se do pátrání na vlastní pěst společně s otcovým přítelem Peterem. Záhadných vražd však začne rapidně přibývat a jak se zdá, vše má nějakou spojitost s pradávným mayským prokletím, které se pojí k blížícímu svátku mrtvých. Nadpřirozené síly zničí každého, kdo se jim připlete do cesty a najít způsob jak je zastavit bude velice těžké a jak se zdá zcela nemožné.


Český název: Prokletí Mayů
Režie: Marcello Avallone
Rok výroby: 1989
Délka: 100 min
Země: Itálie

Hrají:
Peter Phelps ... (Peter)
Mariella Valentini ... (Lisa Slivak)
Cyrus Elias ... (Dr. Santos)
Mariangélica Ayala ... (Jahaira)
Mirella D'Angelo ... (Laura)
... a další.

Režisér Avallone nepatří v žádném případě mezi příliš známé jména ve svém oboru a na svém kontě má jen pár filmů, ale tímto filmem si rozhodně ostudu neudělal. Vzal si však dle mého názoru dost velké sousto. Mayská kultura a mytologie je velice žhavým tématem a jen málokdo se pustí do jejího filmového zpracování. Sem tam se však najdou i odvážlivci, kteří se tohoto velkého sousta nezaleknou a dají tak možnost vzniknout několika velice zajímavým filmům. No a právě hororový žánr je dle mého názoru tím pravým, protože se v něm tvůrci mohou pořádně odvázat a nechat tak zcela volný prostor své fantazii. Je potřeba však po celou dobu zůstat v rovnoměrné linii a zbytečně se z ní nevychylovat. Zde však těch výkonnostních výkyvů bylo dost a dost.



Začátek filmu nabídl slibný rozjezd i docela velkou dávku mysteriózní atmosféry, jenže potom nastal zhruba půlhodinový útlum, který oživila pouze přítomnost dvojice agresivních mladíků. Tyto dvě postavy se mi líbili společně s pohlednou exotickou pumpařkou asi nejvíc. Nesmím opomenout ani lechtivější scénku, jenže hororová podstata filmu ustoupila do pozadí, což byla velká škoda. Tvůrci naštěstí nezapomněli co má být hlavní náplní filmu a brzy vrátili film do tempa. Příchod temným sil a rychlý sled několika vražd prokrvil skomírající děj a nutno podotknout, že se bylo rozhodně na co dívat. Jelikož se jedná o čistokrevné béčko je jasné, že originalita zde srčet rozhodně nebude, ale nápaditost a pestrost vraždících scén zcela splnila svůj účel a divák je neustále napínán v jaké konečné fázi se tajemné zlo vlastně objeví. Naštěstí se zde moc neexperimentovalo s různými speciálními efekty, a tak jsme byli až na úplný závěr ušetřeni nějakých laciných digitálních efektů. A právě závěr filmu se mi bohužel nelíbil vůbec a v mých očích hodně poškodil předcházející průběh i kvalitu snímku.

Asi největším lákadlem filmu je jeho exotické prostředí, jehož výběr a lokalitu autorům plně schvaluji. Zatímco chvílemi se děj odehrává v blízkosti pyramidy, hned vzápětí se přesune zase do vyprahlé pouště a osamocené benzínové pumpě, aby se vše dovršilo ve špinavých uličkách malého města. Když k tomu připočítám neviditelné zlo, které zde naplno řádí, je zaručeno, že divák neusne na vavřínech. Asi za nejlepší scénu celého filmu bych označil tu z vany. Nejde ani tak o odhalení herečky Mariangélici Ayaly, ale spíše o celkové pojetí ala The Exorcism of Emily Rose. Zde jsem se zřejmě dočkal vrcholu celého snímku.

Herecké výkony většiny herců jsou na velice uspokojivé úrovni. Nečekejte žádné velké zázraky, ale v rámci možností se dají označit na slušný průměr. Najdou se mezi nimi samozřejmě i výjimky, ale jinak tenhle béčkový film nijak neznehodnotili. Asi největším přínosem pro mě byli oba agresivní mladíci, kteří se zde postarali o většinu zábavy. Asi nejznámější tváří je herečka Mirella D'Angelo, která si zde zahrála jednu z vedlejších rolí. Vidět jste jí mohli například ve filmu Tenebre, nebo Caligula.

Hodnocení:
Film Maya je rozhodně zajímavou průměrnou podívanou. Tohle typické béčko má svoje klady a samozřejmě i své mouchy, ale v konečné fázi se na něj určitě podívat dá. Asi největším plusem je fakt, že se tvůrcům podařilo místy navodit opravdu dobrou atmosféru, která asi nejvíc gradovala zhruba v rozmezí 65 - 89 minuty. Bohužel vše dobré se pohnojilo hodně špatným koncem, který sníží i mé celkové hodnocení. 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat