0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 3. 2012

Maquinista, El (2004)

Trevor už rok trpí nespavostí a přesto ho trápí noční můry. Otázkou však zůstává, jak se ti může něco zdát, když nespíš?

Osamělý Trevor Reznik žije velmi podivný život. Už rok trpí nespavostí, svůj sexuální život uspokojuje pomocí prostitutky Stevie, každý večer jezdí do kavárny u letiště, aby si zde popovídal se servírkou Marií a pracuje v malé dílně jako mechanik. Možná by jste si řekli, že vede sice divný, ale úplně normální život. Jenže Trevor je psychicky i fyzicky vyčerpaný a jeho stereotyp nabere podivné obrátky poté co do práce nastoupí nový zaměstnanec Ivan. Tento záhadný muž s ním rozehraje podivnou hru, která vyvrcholí směsicí podivných nehod a nevysvětlitelných událostí. Trevor začíná zažívat svou nejhorší noční můru, ze které není návratu. On sám přestává rozeznávat co je skutečnost a co je jen obyčejná představa v jeho hlavě. To má za následek změnu chování lidí, kteří ho obklopují celou dobu, ale i chování jeho samotného. Podaří se Trevorovi odhalit skutečnou pravdu? Jenže co je opravdu pravda a co jen výmysl?


Český název: Mechanik
Režie: Brad Anderson
Rok výroby: 2004
Délka: 101 min
Země: Španělsko
Alternativní název: Machinist, The

Hrají:
Christian Bale ... (Trevor Reznik)
Jennifer Jason Leigh ... (Stevie)
Aitana Sánchez-Gijón ... (Marie)
John Sharian ... (Ivan)
Michael Ironside ... (Miller)
... a další

Mysl každého člověka je dodnes zcela neprobádanou oblastí lékařské vědy. Každý člověk je zcela odlišný a tím i výjimečný. Každému se zdají nějaké ty sny a ať už jsou dobré či zlé většinou si je stejně po probuzení nepamatujeme. Horší už to je s nočními můrami. Protože svědomí dokáže ovlivnit vaší mysl natolik, že člověk může snadno podlehnout falešným iluzím, které si sám nabulíkuje do hlavy. Dokonce se mezi námi najdou i tací, kteří si vytvoří své imaginární přátelé o jejichž existenci jsou skálopevně přesvědčení a opak jim nikdo nevyvrátí. Něco podobného použil ve svém filmu i známý režisér Brad Anderson. Přestože film není zas až tolik výjimečný svým obsahem dokázal zaujmout spoustu lidí po celém světě a vyhrát i několik prestižních cen na různých španělských filmových festivalech.

Mysteriózní atmosféra se drží po celou dobu předem stanovené laťky, která se za celou dobu snímku jen málokdy vytrhne z konceptu což může během ubíhajících minut začít připadat stereotypně. Tvůrci se snaží diváka držet celou dobu v napětí, ale postupem času se jejich kouzlo začne tak trošku vytrácet. Ne snad, že by film nebyl zajímavý až do konce, ale divák zhruba po čtyřiceti minutách odhalí skutečnou pointu filmu a potom už jen očekává jak to skončí. Jen málo kdo se v ději ztratí, protože všechno dostane naservírované až pod nos a nemusí moc přemýšlet nad různými alternativami. Na jednu stranu je to dobře, protože kdyby někdo nepochopil pointu příběhu, tak by mu to celé přišlo jako neskutečný blábol, jenže když filmu začne ke konci docházet šťáva, tak to není taky dobře. Zatímco většina filmů graduje v úplném finishi, tak Mechanik si tady ubral body z celkového dojmu.

Největším přínosem pro celý film byla přítomnost herce Christiana Balea. Jeho podvyživené tělo a skvělý herecký projev dokázal okouzlit většinu obecenstva. Tam kde Mechanik začal ztrácet kvalitu v ději, tam to dohnal herec svým talentem a umem. Jeho proměna z pohledného mladíka na chodící pytel neštěstí je dokonalá a nedokážu si představit kohokoliv jiného v jeho roli. Dalším velkým plusem je samotná kamera, která dokázala odvést pořádný kus práce a divákovi nabídnout skvělou podívanou. Pomocí několika filtrů a speciálních efektů se jim podařilo vytvořit reálnou představu úpadku jedné lidské bytosti a když k tomu přidáme několik vytvořených flashbacků do minulosti vznikne z toho pořádně hustá směsice záběrů, které se nesmazatelně vryjí do paměti většiny diváků.

Hodnocení:
Můj celkový dojem z Mechanika je hodně rozporuplný. Na jednu stranu se mi strašně líbil výkon hlavního hrdiny i práce kamery, ale neschopnost vykolejit z předem stanoveného scénáře mě postupem času začala ubíjet a atmosféra kterou jsem na začátku miloval, mě ke konci dost zklamala stejně jako zpackaný závěr. Jde určitě o lepší průměr, ale víc jak 70% tomu nedám.

Žádné komentáře:

Okomentovat