0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 3. 2012

Manticore (2005)

Vůdce povstalců oživí bájného tvora, aby mu pomohl zbavit se otravných Američanů v Iráku.

Americká jednotka pod vedením seržanta Baxtera má v Iráku na starosti zatknout každého, kdo se pokusí rabovat v opuštěných domech či uměleckých galeriích. Občas se přihodí, že se střetnou v otevřeném boji s místními povstalci, ale jinak berou svou práci jako rekreační dovolenou. Vše se změní ztracením americké zpravodajky a jejího kameramana, kteří odjeli do malého městečka v poušti. Baxter a jeho tým dostávají za úkol nalézt ztracené zpravodaje a pokusit se dopadnout vůdce povstalců Umariho. Zprvu lehký úkol se však záhy změní v jejich nejhorší noční můru. Vůdce povstalců totiž pomocí kouzelného amuletu oživí bájného tvora Manticoru, který mu má dopomoci zbavit se nežádoucích američanů v jeho zemi, ale záhy nad ním ztratí kontrolu. Uprostřed pouště se tak rozpoutá nelítostný souboj na život a na smrt.


Český název: Netvor z pouště
Režie: Tripp Reed
Rok výroby: 2005
Délka: 86 min
Země: USA

Hrají:
Robert Beltran ... (Sgt. Baxter)
Chase Masterson ... (Ashley Pierce)
Heather Donahue ... (Keats)
Faran Tahir ... (Umari)
Jeff M. Lewis ... (Ortiz)
... a další

Když jsem před časem viděl film Gargoyle (2004), tak jsem si myslel, že nic horšího už natočit o bájných stvořeních ani nejde. No a nebyl jsem moc daleko od pravdy. Tenhle snímek se mu vyrovná každým coulem a minutou což není žádným překvapením, když za vším stojí další režisérský antitalent Tripp Reed. Poslední dobou si říkám, že američané už opravdu neví co s penězi a natočí kdejaký paskvil. Co lze ovšem také očekávat od nízkorozpočtového filmu s papírovými kulisami a lacinými digitálními efekty. Nejspíš šlo jen o trapný pokus diváky trošku pobavit a tak tvůrci zasadili děj filmu do Iráku, země kterou Amerika dva roky předtím napadla pod takzvanou záminkou osvobodit iránský lid od režimu Saddáma Husajna.

Celý snímek přímo do očí bije svou laciností, která z něj smrdí na sto honů. Začátek filmu se nese v duchu béčkových válečných filmů, kdy se diváci seznámí z americkou vojenskou jednotkou, která se dostane do střetu s místními povstalci. Zhruba padesátka povstalců napadne osm vojáků, kteří po střetu nemají ani škrábanec, přestože se ani nějak nesnaží skrýt a jen tak stojí uprostřed ulice. Následně se konečně dočkáme i pokusu navodit hororovou či mystickou atmosféru, to když sledujeme podivný rituál, který má probudit bájného Manticoru. Tato scéna se tvůrcům ještě docela povedla, protože samotný tvor zůstává skrytý pod rouškou chabého osvětlení a následně se na nás vyvalí první krvavý masakr. Gore scény jsou sice slabší, ale dá se na ně dívat. Nenáročný divák se alespoň dobře pobaví, ostatní to přejdou mávnutím ruky. To "nejlepší" má však teprve přijít.

Děj se totiž postupně přenese do malého městečka v poušti. Papírové kulisy polorozpadlých domů a zbytků opevnění jsou doplněné kousky ‘‘lega‘‘ jsou jen začátkem rychlého pádu mého mínění o tomhle veledíle. Zhruba v půlce filmu se totiž objeví Manticore v celé své digitální kráse. Nejdřív jde jen o jakousi skákající šedou šmouhu s křídly, ale vzápětí se ukáže cosi, co se nedá ani slovy popsat. Na tomhle tvorovi se mi líbila jen jeho hlava, která se jim celkem povedla, protože zbytek za moc nestál. Navíc se jednalo nejspíš o nějakou metamorfózu či co, protože nejenom že tvor měnil barvu dle libosti, ale navíc i svou velikost, kdy tu z něho byl prcek velikosti kokršpaněla a najednou jakoby lusknutím prstu se objevil drak.

Jak už jsem poznamenal na začátku, nějakou hororovou atmosféru tady nečekejte. Spíše mi to celé přišlo jako nějaká céčková černá komedie, protože divák se tomu co se odehrává na obrazovce může leda tak zasmát, nebo prostě jen vypnout film. V některých případech se stává, že i když scénář či samotný děj diváka zklame, alespoň trochu zachrání reputaci filmu hudební doprovod, nebo herecké výkony. Tady to však rozhodně neplatí, protože výběr hudby byl katastrofální stejně jako herecké obsazení. Nenašel jsem zde ani jednu postavu, která by se mi líbila.

Tripp Reed se pokusil natočit válečný-hororový film, ale v konečné fázi z toho vyšel jen jakýsi paskvil s lacinými digitálními efekty a mysteriózním nádechem. Hodně dlouho bych musel přemýšlet nad tím, jestli se mi za celý film líbilo něco natolik, že bych si Manticore musel pustit znovu a myslím, že bych nic nenašel. Trochu jsem se u filmu nasmál to je pravda, ale jinak to byla jedna velká nuda a bída. Znám ovšem ještě mnohem horší filmy, takže nulu mu nedám.

Hodnocení:
20%

Žádné komentáře:

Okomentovat