0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 3. 2012

Manson Family, The (2003)

Jeden z nejkontroverznějších filmů, které kdy byli o Mansonovi natočené.

Pro jedny prachobyčejný fanatik a sériový vrah, pro ty druhé spasitel a vůdce, který jim otevřel oči a naučil je vážit si sebe samých. Přesně takhle by se dal charakterizovat Charles Manson, muž který se nesmazatelně zapsal do americké historie a který dodnes budí ve spoustě lidí hrůzu a odpor, ale u některých i obrovský obdiv. Tento film je jakýmsi dokumentem, který staví na výpovědích několika členů Mansonovy rodiny, lidí kteří byli pro něj ochotni udělat opravdu cokoliv, dokonce i zabít nevinné lidi. Přestože se ve světě moc velké obliby netěší, pro mne osobně patří mezi to nejlepší co bylo o Mansonovi kdy natočeno.


Český název: Manson
Režie: Jim Van Bebber
Rok výroby: 2003
Délka: 95 min
Země: USA

Hrají:
Marcelo Games ... (Charlie Manson)
Marc Pitman ... (Tex Watson)
Leslie Orr ... (Patty Krenwinkel)
Maureen Allisse ... (Sadie Atkins)
Amy Yates ... (Leslie van Houten)
Jim Van Bebber ... (Bobby)
... a další

Snímek nás krůček po krůčku provede všemi zákoutími tohoto nervy drásajícího příběhu, který zná snad celý svět. Jen málo kdo dnes neví, kdože to Charles Manson vlastně je, nebo lépe řečeno co udělal. Začátek filmu má velmi vlažné a především pomalé tempo, které se točí okolo výpovědí jednotlivých členů Mansonovy rodiny. Ti v podání jednotlivých herců předvádí skutečně solidní a hlavně uvěřitelné výkony, které místy hraničí až s opravdovou posedlostí. Samotný příběh nám ze začátku představí nejdůležitější postavy tohoto děsivého příběhu a ukáže nám každodenní rutinu, která se odehrávala na Spahnově ranči (farmě) a jeho blízkém okolí.

Budeme svědky drogových dýchánků, kdy špeky a LSD pofrčí ve velkém proudu, divoké sexuální orgie, které jsou snem snad každého z nás a mnoho dalších zajímavých věcí. Právě drogy a sex jsou v tomto snímku na hlavním pořadu dne, především pak v jeho první polovině a proto není divu, že se mnozí diváci k němu staví hodně skepticky. Ne každého se baví půlhodinu dívat na kopulující těla, nahé zadky a tu kupu drog, se kterými se zde rozhodně nešetří. Jenže tvůrci se nám snažili především poukázat na to, že lidé kteří mají na svědomí několik lidských životů ze začátku rozhodně nebyli žádnými krvežíznivými bestiemi. Navíc je zde možno sledovat i jejich pomalou změnu chování, kdy z láskyplné rodiny (kdy každý patří každému) se pomalu začínají stávat soběstační jedinci. V mnoha knihách se totiž o všech členech psalo, že to byli všichni velcí fanatici, kteří považovali Charlese za nového Ježíše Krista a svého spasitele, ale postupem času s ním mnozí nesouhlasili a chtěli jeho komunitu opustit. Mimo jiné ani Tex Watson nebyl vždycky tím, co z něho pobyt mezi ostatními udělal. Až čas z něj udělal Mansonova osobního vykonavatele jeho rozsudků smrti, který necítil se svými oběťmi ani špetku soucitu a všechny je považoval za obyčejné prasata.

Tím se pomalu přesouváme ke druhé části filmu a pasážím při nichž pomalu tuhne krev v žilách. Manson a jeho rodina se postupem času vydali na protizákonnou cestu, kdy měli na svědomí několik krádeží, vloupaní a vyhrožování. Jenže tyhle akce je nedokázaly pořádně uspokojit a tak Charles nařídil Bobbymu a Sadie, aby se postarali o jejich bývalého přítele Garyho Hinmana. V tu chvíli přestává legrace a jde se do pořádné akce, kdy je prolita první krev. Následují další vraždy Sharon Tateové + přátel a manželů LaBiancových. Tyto scény se jim povedlo natočit naprosto dokonale a pocit bezmocnosti jednotlivých obětí pocítí spousta diváků na vlastní kůži. V tu chvíli totiž začne atmosféra gradovat do těch nejvyšších výšin a násilí je nám zde zobrazováno opravdu drastickým způsobem. Nic pro slabší povahy. Každopádně musím tvůrce pochválit rovněž za několik nových scén – vražd, které v jiných filmech k vidění nejsou.

Docela dost se mi líbila jedna z posledních scén, kdy celá rodina ubodá jednoho ze svých řad, protože toho moc věděl a všechno by napráskal policii. Rovněž i scéna při které je odpanněna jedna z dívek. Režisér Jim Van Bebber, který si mimochodem zahrál i jednu z vedlejších rolí se v tomto filmu doslova vyžíval v násilí, surovosti, bezmocnosti a svých skrytých sexuálních fantaziích a já musím říct, že mě se to rovněž líbilo. Nemám rád když se chodí okolo horké kaše, ale jde se rovnou na věc a spousta jiných filmů, které se točí okolo masových vrahů nám toho moc neukáže. Zde tomu bylo právě naopak a já si doslova užíval každou minutu. Především pak to, že tihle bezcitní lidé skutečně existují a sedí někde za mřížemi, zatímco z jejich obětí už zbyl možná tak prach a ohlodané kosti. The Manson Family určitě není film pro každého, což svědčí i nízké hodnocení na internetu, ale příznivci a především milovníci podobných filmů si zde určitě přijdou na své.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat