0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 3. 2012

Mammoth (2006)

Po dopadu meteoritu roztaje několik tisíc let starý zmrlý mamut. Začne terorizovat místní městečko a jediný, kdo se mu může postavit, je profesor Frank.

Ve státu Louisiana leží malé městečko Blackwater. Jde o tiché, bezvýznamné město, kde mají jedno z Prehistorických muzeí. Největším exponátem je 40 000 let starý zmrzlý mamut. Majitelem muzea je lehce ztřeštěný profesor Frank Abernathy. Ten zkoumá mamuta už několik let. Dnes se rozhodl odebrat vzorky a při narušení struktury ledu vystřelí vstříc vesmíru zvukový signál. Poté máme možnost uvidět UFO. Frank zrovna jede domů za dcerou Jack, která má narozeniny, když se z oblohy snese meteorit a zasáhne muzeum. Když vběhne dovnitř zjistí, že mamut roztál (a utekl). Brzy po incidentu přijíždí vládní agenti z NSI. Zajdou pro Franka a chtějí po něm, ať jim pomůže mamuta chytit a zneškodnit. Ten dostal velký hlad a začíná se postupně zmenšovat počet obyvatel. Podaří se Frankovi, jeho dceři, otci a agentům zneškodnit monstrum dřív, než uběhne ultimátum, které vymezila vláda? Dokáží zneškodnit něco, co už na zemi nemělo být víc než několik tisíc let a přitom sami přežít?


Český název: Mamut
Režie: Tim Cox
Rok výroby: 2006
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Vincent Ventresca ... (Dr. Frank Abernathy)
Summer Glau ... ( Jack Abernathy)
Tom Skerritt ... ( Simon Abernathy)
Cole Williams ... (Squirrelly)
Leila Arcieri ... (Agentka Powers)
...a další

Tento film vyšel z produkce Sci-Fi Channelu. Od této společnosti známe filmy Pterodactyl nebo Boa vs. Python.

Filmy s prehistorickými zvířaty zatím moc nenašli velkou oblibu u diváků. Myslím ty s hororovým podtextem. Nevím čím to je, ale digitální potvory vypadají opravdu otřesně a jejímu vzhledu by uvěřilo jen malé dítě, a to by se na to nemělo dívat z morálního hlediska.

Největší bombou je, že se tohohle filmu zhostil Tim Cox. Jde o režiséra, který natáčí jen samé filmové braky a je vlastně ostudou tohoto žánru. Ještě jsem neviděl od něho film, který by mě doopravdy zaujal. Jakmile uvidíte na obalu film s jeho jménem, raději ho zas urychleně položte do poličky.

Film samotný má naprosto nelogický scénář, kdy mimozemská hmota oživí mamuta a ten začne zabíjet obyvatele města. Pokaždé se objeví zcela nečekaně a nikdo ho neslyší. Vím je to k smíchu (dokážete si představit slona jak nepozorovaně a tiše dojde na Václavské náměstí a začne rozdupávat dav???). Co se týče jeho postavy jako takové: jde o digitální naprosto směšnou napodobeninu mamuta, kdy mu nevěříte ani ty chlupy na těle, prostě hrůza.

Herecké obsazení není taky nic moc. Hlavní roli hraje dvorní Coxův herec Vincent Ventresca, jenž hraje trochu přihlouplého doktora, který neustále něco zapomíná, ale na konci se z něho stane obrovský hrdina. Jeho výkon stejně jako výkony ostatních herců byly hrozné, přehrávané a nevěřil jsem jim ani slovo.

Nejznámějším hercem je Tom Skerritt, kterého všichni znáte asi hlavně z filmu Vetřelec, kde hrál kapitána Dallase. Jeho výkon patřil mezi ty lepší, ale rozhodně film nemohl zachránit. Spíš si říkám proč v něm vůbec hrál. Zahrál zde otce hlavní postavy profesora Franka.

Další známější herečkou je Summer Glau, která ve filmu hrála Frankovu dceru. Má několik ocenění ve filmovém průmyslu, a to nejlepší herečka, zvolená čtenáři časopisu SFX za roli ve filmu Serenity. V roce 2005 dostala cenu Saturn Award za nejlepší herecký výkon ve filmu Serenity. V roce 2006 byla vyhlášena za nejlepší herečku ve sci-fi žánru.

Nejlepší z celého filmu jsou asi některé hlášky typu:  dva staříci si užívají v autě pak ona prohlásí: "Dělej! Za chvíli se musíme vrátit do domova důchodců". No a nejvíc mě rozesmáli dva šerifovi pomocníci, jejichž rozhovory mě dokázali pobavit snad při každé větě. Jednalo se sice o laciné hlášky, ale alespoň něčemu jsem se smál.

Hodnocení:
Za nápad vytvořit film o mamutovi, dvojici vymatlaných zástupců zákona a Toma Skerritta, dávám za snahu 20%.

Žádné komentáře:

Okomentovat