0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 2. 2012

Puppet Master V: The Final Chapter (1994)

Rick Myers prozradí existenci loutek a ty se stávají středem pozornosti jeho nadřízených. Chtějí je využít ve svůj prospěch. Jenže ještě někdo má s nimi své plány- vládce démonů Sutekh, který jim chce oplatit poslední porážku. Blíží se tak rozhodující souboj, který může přežít a vyhrát jen jedna strana.
Rick Myers je policií vyslýchán po událostech ve vědecké laboratoři a hotelu Bogeda Bay. Nevěří jeho příběhu o ďábelských stvořeních, které vysávaly sílu a mají ho za blázna. Jenomže pro nedostatek důkazů ho nemůžou déle držet v cele. Zvláště poté co si pro něj dojde jeho nadřízený doktor Jennings, který se zajímá o to co se ve skutečnosti stalo. Rick mu řekne o Toulonově tajemství života i o loutkách. Jennings se vydává společně se třemi společníky do hotelu Bogeda Bay, aby loutky našel a zmocnil se jich. Jenže o loutky se zajímá i démon Sutekh, který vymyslel nový plán jak je zničit. Oživí dalšího pomocníka Totems, který je mnohem silnější než jeho předchůdci a pošle ho na poslední souboj s vražednými loutkami, ve kterém může přežít jen jedna strana. Rick a jeho přítelkyně Susie ve společnosti loutky Bladea vyrazí rovněž do hotelu, protože si to žádá samotný mistr loutkař Toulon, který potřebuje jejich pomoc. Rozhodující bitva brzy začne a tentokrát budou muset všichni zapojit své schopnosti, aby to vůbec přežili.


Režie: Jeff Burr
Rok výroby: 1994
Délka: 82 min
Země: USA

Hrají:
Gordon Currie ... (Rick Myers)
Chandra West ... (Susie)
Ian Ogilvy ... (Dr. Jennings)
Teresa Hill ... (Lauren)
Guy Rolfe ... (Andre Toulon)
... a další

Pátý díl je přímým pokračováním čtyřky a režisér Jeff Burr stejně jako scénáristé připravili pro diváky několik dalších milých i nemilých překvapení, či nelogičností. Původně měl být tento film posledním dílem a závěrečnou bitvou, ale v průběhu několika dalších let si to přece jenom američani rozmysleli a natočili ještě několik dalších dílů. Puppet Master 5 vznikl zhruba přesně po roce a diváci s hrůzou očekávali cože uvidí tentokrát. No a Jeff Burr je opět "nezklamal".

Děj filmu začíná ve chvíli, kdy je hlavní hrdina vyslýchán kvůli vraždám ve vědecké laboratoři. Ocitl se tam společně s Bladem, který se stal jeho osobním bodygardem na žádost samotného Toulona. Prvních zhruba dvacet minut je docela nuda. Uvidíme pouze hloupé dialogy a potom vzpomínkové video, kde lze spatřit to nejdůležitější z předchozího filmu. Teprve s příchodem Jenningse a jeho kumpánů se děj trošku rozjede. Loutky si s nimi v ponurých chodbách a místnostech opuštěného hotelu hrají na schovávanou a připraví jim jedno nemilé překvapení. Samozřejmě, že největší vzrušení naběhne až ve chvíli, kdy na scénu nakluše roztomilá postavička Totems, který je ovládán samotným démonem Sutekhem. Ten se s nikým nemaže a během chvíle si můžeme odškrtnout první mrtvé. Tentokrát ani samotné loutky to nebudou mít jednoduché. Jejich protivník je mnohem lepší než většina z nich a samotné proti němu nemají šanci.

Pro ty nedočkavce, které zajímají hlavně loutky a jejich počet ve filmu mám jednu dobrou a druhou špatnou správu. Ta špatná je, že se zde neobjeví opět Leech Woman, kterou už jaksi scénáristé odepsali. Naopak se zde dočkáme návratu Torche (loutka s plamenometem), který sice ve trojce ani čtverce nehrál, ale to jaksi filmový štáb vůbec netrápilo. Ostatní loutky se však opět předvedli a tak Jester, Pinhead, Tunneler, Blade a Six Shooter zcela dominovali v jinak hodně průměrnému filmu.

Atmosféra filmu dost pokulhávala a jen zřídka kdy nabídla mrazivost na zátylku, na kterou jsme byli zvyklí. Loutky jakoby si zvykly na úlohu klaďasů a opět nechali lidi na pokoji. Kromě dvou výjimek, kdy byla uražena jejich hrdost. Bez sebemenších problému přijali Ricka za svého nového vůdce a plnili jeho rozkazy jako poslušné štěňátka. Jediné štěstí pro všechny fanoušky je bezesporu to, že režisér Jeff Burr tímto filmem u Puppet Master skončil a nechal je být. Hudební doprovod se už klasicky skládal z melodií, které jsou ozdobou všech dosavadních dílů. Jelikož tento prvek není moc důležitý, tak to nikomu vůbec nevadí. Vybavení hotelu a tmavost jeho chodeb, tentokrát tvůrci dokázali opravdu využít naplno. Při vraždících scénách se díky špatnému podsvícení konečně mohla trochu více rozproudit divákova fantazie a přestože toho nebylo moc vidět splnili tyto scény svůj účel.

Herecké obsazení moc změn nepřineslo. Kromě postavy doktora Jenningse (Ian Ogilvy- From Beyond the Grave (1973)) a jeho kumpánů se nám představili opět všichni čtyři hlavní herci ze čtvrtého dílů. Gordon Currie a Chandra West přece jenom dostali větší prostor, ale druhá jmenovaná měla znatelně menší prostor ukázat svůj talent a její postava byla víceméně přebytečná. To Guy Rolfe a Teresa Hill už od začátku dostali zaplaceno, pouze za minimální prostor ve filmu a ty dvě scénky ve kterých se ukázali byli tak akorát.

Hodnocení:
Celkový dojem mám úplně stejný, jako u čtvrtého dílu. Pod taktovkou Jeffa Burra šla kvalita dolů, ale přes všechny nelogičnosti se přece jenom dokázali oba díly v mých očích udržet taktak v průměrných vodách. Možná se mnou nebudete souhlasit, ale já mám prostě celou tuhle dlouhou sérii opravdu rád. Hlavní totiž je, že nejlepší na všech dílech jsou samotné loutky a ty ani tentokrát rozhodně nezklamaly. 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat