0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 2. 2012

Puppet Master III: Toulon's Revenge (1991)

Gestapo odhalí Toulonovo tajemství a chtějí ho využít ve svůj prospěch. Udělají ovšem zásadní chybu, když zastřelí jeho ženu. Mistr loutkař za pomoci svých vražedných loutek uskuteční krvavou odplatu.
Berlín 1941: Německý doktor Hess dělá pokusy na polomrtvých vojácích. Chce nalézt látku, která by překonala hranici mezi životem a smrtí a on tak díky ní mohl vytvořit nepřemožitelné vojsko pro svého vůdce. Jednoho dne se k majorovi Kraussovi (gestapo) dostanou velice zvláštní fotky. Je na nich zachycen loutkař Andre Toulon, který provozuje politické satirické loutkové divadlo. Jenže to vypadá, jako by loutky žili vlastním životem. Gestapo přijde k Toulonovi domů, zastřelí jeho manželku a jeho samotného zatknou společně s dvěmi loutkami Pinheadem a Tunnelerem. Během převozu do vězení se však podaří Toulonovi utéct a začne se skrývat. Gestapo ovšem získalo jeho elixír života. Andre začne plánovat pomstu za smrt své ženy a chce to provést za pomoci svých malých kamarádů. Všichni do jednoho musí zaplatit a zemřít bolestivou smrtí!


Český název: Mistr loutkař 3: Toulonova pomsta
Režie: David DeCoteau
Rok výroby: 1991
Délka: 86 min
Země: USA

Hrají:
Guy Rolfe ... (Andre Toulon)
Richard Lynch ... (Major Krauss)
Ian Abercrombie ... (Dr. Hess)
Sarah Douglas ... (Elsa Toulon)
Kristopher Logan ... (Lt. Eric Stein)
...a další

Třetí film o vraždících loutkách má na svědomí režisér David DeCoteau. Člověk který natočil několik desítek filmů, ale většina z nich patří do velkého podprůměru. Tentokrát se mu ovšem něco podařilo. Na rozdíl od svých předchůdců směřuje děj skoro úplně na začátek vzniku loutek a samotného Toulona. Přesuneme se do doby, kdy loutkař provozoval soukromé divadlo, žil spokojený rodinný život a kromě něj a manželky měl u sebe teprve čtyři žijící loutky (Pinhead, Tunneler, Jester a nová loutka Six Shooter). Tentokrát ovšem loutky stojí na hodné straně a těmi zlými jsou nacističtí vojáci a gestapo. O tom, že za Hitlera se němci pouštěli do několika vědeckých pokusů na lidech a studovali nadpřirozeno, se ví už dlouho. DeCoteau to z radostí použil do svého filmu a podařil se mu natočit asi nejlepší film své kariéry.

Samotné loutky na rozdíl od druhého dílu dostaly mnohem větší prostor a mohly tak opět ukázat své hlavní přednosti. To jistě potěšilo všechny jejich fanoušky. Na začátku jsou sice v akci hlavně Pinhead a Tunneler, ale konečně se trochu předvede i Jester, který byl v prvních dvou dílech v pozadí. Nejsladším bonbónkem však jsou scénky, kdy loutkař Toulon vytvoří a oživí Bladea a Leech Woman. Druhá jmenovaná se poté taktéž velkou měrou zapojí do děje a několik nacistů okusí roztomilé potvůrky, které jí vylézají z úst. Blade se objeví až skoro na konci, takže diváci mohli být lehce zklamaní, ale nebylo pro něj v ději prostě místo. DeCoteau ovšem nezůstal nic dlužný a uvedl na scénu zbrusu novou loutku šestirukého kovboje, který svým smíchem a malými kolty dominovala celému filmu. Chtěl bych jen podotknout, že jak Six Shooter, tak i plamenometčík Torche (z druhého dílu) se objeví i v dalších dílech takže nemusíte smutnit.

Atmosféra filmu se oproti svým předchůdcům lehce změnila. Nemáme zde totiž žádné ustrašené oběti, které se díky své zvědavosti dostali do křížku s loukami, ale zfanatizované nacisty, kteří chtějí díky Toulonově elixíru vytvořit supervojáky. Navíc ze začátku je loutkař mírumilovný člověk, takže vše se rozjede až po zavraždění jeho manželky. Potom už máme šanci vidět nejrůznější vražedné scénky při kterých loutky používají i jim netradiční předměty, jako je ostrá struna, skalpel či těžký klíč.

Hudební doprovod se moc neliší od toho z předešlých dílů a většina melodií je vypůjčena právě z nich. Jenže ruku na srdce komu by to vadilo, protože hudba není vůbec v těchto filmech důležitá. Příjemná je i změna prostředí jelikož zchátralý hotel vystřídaly Berlínské ulice a budovy jako například nevěstinec či veřejné lázně, kde se prsaté prostitutky bezvýhradně věnují nacistickým důstojníkům.

Herecké obsazení se skládalo s mnoha nepříliš známých tváří, které předvedli většinou průměrné výkony. Nejznámějším hercem je asi Richard Lunch, kterého určitě znají všichni správní hororoví fandové. Zahrál si například ve filmech Necronomicon (1994), Alligator II: The Mutation (1991), Halloween (2007). Tady si zahrál gestapáka Krausse, který rozpoutá krvavou pomstu Toulona a loutek.

Další známou tváří je i herec Ian Abercrombie (postava doktora Hesse), který je rovněž v hororovém žánru jako doma. V roce 1974 si zahrál ve filmu Young Frankenstein. Poté následovaly další: Army of Darkness (1992), nebo The Lost World: Jurassic Park (1997). Dokonce si zahrál i v jednom z dalších pokračování s vraždícími loutkami, a to v Puppet Master: The Legacy (2003).

Pro mě osobně patří tento díl k těm nejlepším z celé série. Od svých předchůdců se v lecčem liší a hlavně zde dostala většina loutek obrovský prostor předvést své kreativní schopnosti. Byly zde poodkryty a zodpovězeny některé otázky, které se týkají vzniku loutek a výroby elixíru života. Tento díl vám všem vřele doporučuji a doufám, že brzy vyjde i u nás na DVD.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat