0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 2. 2012

Psycho II (1983)

Norman se po letech vrací zpět do svého motelu a hrůza může začít nanovo.
Po dvaadvaceti letech je Norman Bates propuštěn z psychiatrické léčebny a přes veškeré námitky Lily Loomisové (sestra Marion z prvního dílu) se může vrátit zpět do svého motelu a začít nový život. Doktor Raymond, který měl Normana na starosti, mu dokonce sežene i práci pomocníka v kuchyni, kterou bude vykonávat v malém bistru. Norman se skutečně ze všech sil snaží žít normální život a na vše zlé zapomenout, ale brzy po svém návratu zažije první velký šok. V domě nalezne vzkaz podepsaný svou matkou, která v něm píše, že je zpět. V práci se seznámí s mladou servírkou Mary, do které se zamiluje. Dokonce jí nabídne, že může přespávat u něho doma. Dívka i přes menší rozpaky přijímá a od té doby začne Norman prožívat peklo znova. Z ničeho nic začne mít podivné telefonáty, neustále vidí přízrak své matky v okně a dostává stále nové a nové vzkazy. Navíc začnou v okolí motelu mizet lidé, což je podnět pro policii, aby ho začala opět podezírat. Norman začíná pomalu, ale jistě propadat šílenství a sám ztrácí přehled v tom, co je realita a co jen obyčejný klam. Sám netuší jestli vraždy skutečně spáchal on, nebo se na něj pokouší někdo svalit vinu, či za vším stojí jeho matka, která zřejmě vstala z hrobu.


Režie: Richard Franklin
Rok výroby: 1983
Délka: 113 min
Země: USA

Hrají:
Anthony Perkins ... (Norman Bates)
Vera Miles ... (Lila Loomis)
Meg Tilly ... (Mary Loomis)
Robert Loggia ... (Dr. Bill Raymond)
Dennis Franz ... (Warren Toomey)
... a další

Bylo jen otázkou času, kdy vznikne pokračování legendárního Hitchcockova Psycha. Nikdo však netušil, že to bude trvat dlouhých třiadvacet let. Teprve Richard Franklin (autor skvělého australského hororu Patrick) našel odvahu tento nápad zrealizovat a jak se později ukázalo, bylo to jen a jen dobře. Největším krokem za cestou k úspěchu bylo přemluvení Anthonyho Perkinse, aby se opět ujal role Normana Batese. Bylo potřeba diváky na začátek zaujmout nějakou opravdovou bombou, a tak se režisér uchýlil k vypůjčení legendární scény ze sprchy a nechal je tak zavzpomínat na staré dobré časy.

Potom se však už začal vyvíjet úplně jiný příběh. Ti, kdo očekávali, že Norman začne ihned po svém návratu opět běsnit a zabíjet každého, kdo se mu připlete do cesty, budou mírně zklamáni. Tento oblíbený psychopat totiž zkrotl jako beránek a první půlhodinku budeme sledovat jeho mírumilovné a někdy až přecitlivělé chování. Tento fakt možná některé fanoušky dost zklame, ale věřte, že se nakonec vše k dobrému obrátí. Kromě Perkinse se do dvojky vrátila i herečka Vera Miles, na které se ovšem věk už dost podepsal, a tak pro ni nezbylo na place zas až tolik místa jako kdysi. Místo ní zaskočila roztomilá a hlavně mladá Meg Tilly, která se stala ozdobou filmu. I v jejím podání si užijeme docela pernou scénku a jak jinak než ze sprchy. Toto místo se stalo jakýmsi fenoménem všech dílů Psycha a určitě není na škodu se trochu rozptýlit.

Atmosféra filmu se od posledně moc nezměnila. Opět nám dopomohl k jejímu rozvíjení skvělý hudební doprovod, který měl tentokrát na svědomí sám velký Jerry Goldsmith, takže kvalita byla zaručena už dlouho dopředu. Tentokrát si však tvůrci připravili na nás diváky opravdu psycho podívanou. Nešlo ani tak o nějaké šílené vraždící scény, které se držely již osvědčené metody z jedničky, ale spíše o velice podivné zvraty ve filmu, o kterých se zde nechci moc rozepisovat. Každopádně vám můžu zaručit, že většina z vás bude tápat hodně dlouho, než jí dojde, kdo je skutečně vrahem. No a finální rozuzlení je už jen třešničkou na dortu i tak našlapaného filmu.

Z herců, kteří se objevili ve vedlejší roli stojí určitě za zmínku Robert Loggia (Prizzi's Honor) a Dennis Franz (Die Hard 2). Oba tito pánové sice nedostali moc velký prostor ukázat svůj um, ale už jenom jejich přítomnost rozhodně navýšila celkový kredit.

V neposlední řadě je potřeba pochválit i samotné vraždící scény, které byly opravdu rozmanité a mnohdy i velice účelné. Například scénka ze sklepa stojí určitě za povšimnutí. Nelze si ovšem nevšimnout, že mnohé z nich byly natočeny jakoby ze zákrytu (přes sklo, ve tmě) - zřejmě se tím chtěli autoři uchránit před kritikou, která by je ukamenovala, kdyby se film zvrhl v béčkovou frašku plnou stupidních efektů. V té době se ještě hodně zakládalo na dobrém jméně ... na rozdíl od dnešních braků.

Hodnocení:
Mně osobně se tohle pokračování hodně líbilo a přestože oproti původnímu snímku lehce pokulhává, jde pořád ještě o nadprůměrný film. Herecké výkony Meg Tilly a Anthonyho Perkinse patří k tomu nejlepšímu, co nám snímek mohl nabídnout. Samozřejmě i opět skvělou atmosféru a hudební doprovod. 80%.

Žádné komentáře:

Okomentovat