0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 2. 2012

Prophecy: Forsaken, The (2005)

Tak takové zakončení Prophecy jsem si opravdu nepředstavoval.
Allison se podařilo ochránit posvátnou knihu Lexicon, kterou chtěl získat temný anděl Belial. Ten je mrtev, ale na nebi jsou stále další protivníci, kteří nenechají nebohou Allison ani chvíli na pokoji. Kniha totiž ukrývá velké tajemství v podobě jména nového antikrista, který má v budoucnu rozpoutat Apokalypsu. Tomu chtějí zabránit a knihu musí získat stůj co stůj. Jsou to takzvaní Serafínové (nejvyšší řád andělů), mezi které patří i Stark. Jelikož se andělé nechtějí špinit lidskou krví, tak si najmou lidského nájemného vraha Dylana, který má Allison zabít. Ta má však také mocné ochránce a rádce. Archanděla Šimona a také samotného Satana, který nad ní kupodivu drží ochrannou ruku. Poslední souboj rozhodne o existenci lidstva i samotných nebes. Bohužel i zde se musí počítat se zradou, která krouží všude kolem.


Český název: Proroctví: Zrada
Režie: Joel Soisson
Rok výroby: 2005
Délka: 75 min
Země: USA

Hrají:
Kari Wuhrer ... (Allison)
Jason Scott Lee ... (Dylan)
John Light ... (Satan)
Jason London ... (Simon)
Tony Todd ... (Stark)
... a další

Do rukou se mi dostal poslední díl pětidílné série Prophecy. Jde o filmy s náboženskou tématikou (lépe řečeno války andělů s lidmi i mezi sebou), které mě docela dostaly. Tedy hlavně první tři díly, jež se do mé paměti zavrtaly hlavně díky skvělému výkonu Christophera Walkena. Bohužel ten se již v obou dalších pokračováních neobjevuje a jeho absence je citelně znát. Hlavní příčinou nezdaru je hlavně muž, který seděl na režisérském křesle.

Joel Soisson je člověk, který se začíná v mých očích řadit mezi odpadní režiséry, stejně jako Uwe Boll (i když ten alespoň natočil několik lepších filmů). Soisson si libuje v pokračováních filmů, které zaujaly diváky a měly alespoň průměrné ohlasy. Natočil filmy jako Maniac Cop 3 nebo Pulse 2 a 3. Bohužel tentokrát si vybral Prophecy. Ten měl raději končit třetím dílem, protože takové zakončení, jako se objevilo v tomto filmu, si určitě nezasloužil. Čtvrtý díl (Proroctví: Vzpoura) se mi ještě docela líbil, protože mě zaujal jeho děj, ale v pátém dílu se na nás vyvalí spousta chaotických, nelogických scén, které jen podtrhly režisérovu neschopnost.

Oba díly (Vzpoura i Zrada) se natáčely ve stejný rok, se stejnými herci i v totožné lokalitě. Zatímco v prvním jmenovaném jsme měli možnost vidět docela slušný průměrný děj, který se točí okolo dvojice hlavních aktérů, jejich životy jsou velice blízce propojené a oba se stanou pozorností obou válčících stran andělů, tak tady se nedozvíme prakticky nic nového, hodně scén se opakuje z předešlého dílu (zřejmě aby si diváci vzpomněli) a anděla v akci neuvidíte celý film. Pouze nabouchané borce v černém kabátu, kteří vždycky postávají kolem.

Speciálních efektů si taky moc neužijeme. Za celý film jsou k vidění snad dvě scény, které stojí za řeč a na které si možná časem vzpomenu. Většina scén je totiž natáčená ve velkém spěchu, chaotickém střihu a děj často nedává smysl. Zatímco ostatní díly měly docela slušnou atmosféru a boje doprovázela solidní tajuplná hudba, tak zde se o atmosféře nedá mluvit vůbec a jediné, co máme možnost slyšet, jsou občasné dlouhé chrastící tóny, které měli zřejmě nabudit pocit strachu. Abych ovšem úplně neshodil hudební vložku filmu, tak na začátku máme možnost slyšet docela dobrou úvodní melodii, která byla asi tím nejlepším na celém filmu, co se zvuku týče.

Herecké obsazení se od předešlého dílu moc nezměnilo. Opět se zde objevilo duo hlavních aktérů z předešlého filmu: Kari Wuhrer (Anaconda 1997), která mě však tentokrát zklamala a její výkon se mi moc nelíbil, a John Light, který si zahrál postavu Satana. Ten podal asi nejlepší výkon, a to hlavně díky tomu, že nedostal tolik prostoru jako ostatní. Dvě nové tváře v podobě Jasona Scotta Leeho a Tonyho Todda nebyly nejšťastnější volbou. Ani jeden z nich nepředvedl nic světoborného, spíš naopak. Tony Todd (Final Destination) se stal nejhorší a nejslabší zápornou postavou všech pěti dílů. Pokud jeho postava Starka má být pravou rukou Boha, tak raději nechci vidět tu levou.

V žádném případě vám nedoporučuji zhlédnout tento díl jako první. Protože by vás zcela jistě odradil od původních filmů, které byste vidět určitě měli. Jedná se o zcela zbytečný díl, který dělá těm ostatním jenom ostudu. Takové zakončení si série Prophecy nezasloužila. Protože ať se snaží sebevíc, tak Gabriel je jen jeden a Prophecy bez něj spadla na dno.

Hodnocení:
Víc jak 30% tomu nedám.

Žádné komentáře:

Okomentovat