0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 2. 2012

Priklyucheniya Sherloka Kholmsa i doktora Vatsona: Sobaka Baskervilej (1981)

Sovětská filmová adaptace známého případu slavné dvojice detektivů.
Tento příběh A. C. Doylea patří bezesporu mezi nejslavnější knihy, které spisovatel napsal a především v Evropě je jen velmi málo lidí, kteří by jej neznali. Případ o psu baskervillském se také dočkal hned několika různých ztvárnění a toto pochází z bývalého Sovětského svazu...


Český název: Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Pes baskervillský
Režie: Igor Maslennikov
Rok výroby: 1981
Délka: 154 min
Země: SSSR

Hrají:
Vasili Livanov ... (Sherlock Holmes)
Vitali Solomin ... (Dr. Watson)
Nikita Mikhalkov ... (Sir Henry Baskerville)
Yevgeni Steblov ... (Dr. Mortimer)
Oleg Yankovskiy ... (Stapleton)
...na další

Do jaké míry je schopný konkurovat ostatním stejnojmenným filmům nevím, protože jsem dosud kromě filmu z roku 1959 neměl tu čest. Přestože je mám ve své sbírce, tak na ně dosud nebyl jaksi čas. I tak se zde však nebudu zbytečně rozepisovat o příběhu, jenž stejně snad všichni znáte. I tato ruská verze se snaží víceméně držet kostry příběhu a občas je dokonce označována za vůbec nejlepší. Kromě samotných distributorů si to však myslí jen málo lidí a já s nimi naprosto souhlasím, protože jsem zrovna dvakrát spokojený nebyl.

Na rozdíl od již zmíněného filmu z roku 1959 se zde totiž děj zas až tak moc netočí okolo samotného psa z blat. Pořád se o něm sice mluví, ale diváci ho mají šanci vidět až těsně před koncem filmu a to ještě jen na několik vteřin. Bylo žalostně málo na téměř dvouapůlhodinovou stopáž. Tím pádem samozřejmě utrpěla nejvíc samotná atmosféra, která nám mnoho hororových (dech beroucích) chvil nenabídla. Tvůrci to totiž pojali v dosti humorném duchu, který ne všechny okouzlí.

Vasili Livanov byl však svého času velice oblíbeným hercem a společně se svým kolegou Solominem předváděli v celé sérii Sherlocka Holmese docela zdařilé výkony. Vtipný detektiv byl rovněž i pro mne hlavním tahounem celého filmu, přestože zde dostal méně prostoru než jeho kolega. Ten si však nevedl o nic hůře a divákům ukázal, že i v chlastání dokáže držet krok s dobou. Tímto bych se chtěl pozastavit u další důležité postavy a tou je Sir Henry. Tento chlapík kterého ztvárnil Nikita Mikhalkov se mi však moc nelíbila. Dle mého názoru výběr tohoto herce nebyl zrovna šťastný nápad. Stejně jako většina jeho kolegů totiž podal hodně průměrný až podprůměrný výkon a kromě svého kovbojského oblečku a chlastání nám toho moc nepředvedl.

Sověti v té době zřejmě neměli moc nakoukaných anglických filmů, protože i ztvárnění legendárních blat za moc nestálo. Tatam byla ona děsivá příroda, která nejednomu divákovi zvedla chloupky na rukou. Přišlo mi to, jako by se film natáčel kousek za naším barákem v lesíku. Ani snášející se mlha ke konci filmu nevypadala zrovna přesvědčivě a i díky tomu se atmosféra nedostala do takových otáček, jaké jsem očekával.

Tato směsice detektivky a komedie však u mnohých zabodovala, o čemž svědčí i vysoké hodnocení na CSFD a IMDB. Já však nebudu zas až tolik štědrý a zůstanu u průměrného hodnocení, protože na víc to v žádném případě nevidím.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat