0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 2. 2012

Prekvapenie (2008)

Přát si něčí smrt, může mít tragický dopad i na vás samotné!!!
V poslední době se roztrhl v českých a slovenských hájích doslova pytel s amatérskými filmy, které se snaží protlačit do popředí a hlavně podvědomí diváků. Většina z nich se však navždy zapíše jako zbytečná ztráta času a tento film je tohoto zdárným příkladem. Podle slovenských autorů má jít o film založený na lidové pověře a smrti. Na svědomí ho má režisér Hoštaj, který se do podvědomí diváků poprvé zapsal již v roce 2006 krátkometrážním snímkem Výlet, který ovšem dopadl rovněž docela špatně.


Režie: Gabriel Hoštaj
Rok výroby: 2008
Délka: 61 min
Země: Slovensko

Hrají:
Milena Minichová
Katarína Hýbalová
Jana Oľhová
Jakub Gogál
Helena Závadová
Oľga Vičová
... a další

Prekvapenie se zaměřilo na lidskou pověrčivost, která se točí okolo nadpřirozených sil, kletby jenž můžete seslat na jiného člověka a hlavně samotné smrti. Bohužel tvůrcům se jaksi nepodařilo diváky navnadit na hodně slabý děj, který se během celého trvání moc daleko nedostane. Naštěstí tahle podívaná trvá jen hodinu, protože delší stopáž bych už asi nevydržel. Stupidní dialogy a dvojsmyslné rozhovory jsou hodně často úplně zbytečně přerušené zvukovým doprovodem a většina vět tak zcela zanikne v nastalém hluku, takže se moc zajímavých informací nedozvíme. Navíc mluvené pasáže jsou stejně o ničem a jsou zřejmě i hlavní slabinou celého snímku. Tvůrci si toho byli zřejmě vědomi od úplného začátku, a proto se pokusili zapracovat na ostatních věcech, které jsou zde k vidění i slyšení.

Největší doménou měl být hlavně již zmíněný zvukový doprovod, který místy až trhal ušní bubínky. Naneštěstí se vylouděné tóny a zvuky poměrně často opakovali a tudíž po delší době na ně začne být divák rovněž alergický. Našlo by se zde však několik výjimek, kdy se na obrazovce rozpoutalo skutečné zvukové psycho. Když k tomu připočítám i několik velice zdařilých záběrů kamery, tak jsem se konečně dopracoval k něčemu, co se zde dá pochválit. Kameraman určitě nebyl žádný nováček a opravdu na něm bylo vidět, že se snaží: dokonce si na nás připravil i několik béčkových lekaček, ale jeho práci asi nejvíc poškodili samotní osvětlovači a mírná nezkušenost režiséra. Hodně scén se totiž odehrává ve tmě, kdy absolutně nemá šanci vyniknout smysluplnost detailů. Docela často jsem se začal v jednotlivých obrazcích i orientovat a v nastalém zmatku jsem se sem tam opravdu i ztratil.

Herecké výkony většiny zúčastněných za moc nestály, a to doslova. Občas jsem si všiml, že jim dělal problém i samotný text a z přítomnosti toho záletníka jsem začal být doslova znechucený. Kdyby si tu nezahrály dvě pěkné herečky, tak bych to zřejmě odpískal už v poločase. Nejznámější tváří je bezesporu slovenská herečka Jana Oľhová, která si zde zahráli roli věštkyně. Většina diváků by jí mohla znát především z filmu Bathory, nebo Želary.

A o čem, že tento film vlastně je? Mladá dívka Jana navštíví v jednom starém domě, záhadnou ženu, o které se tvrdí, že je věštkyně. Za slušnou sumu peněz po ní chce, aby za pomoci kletby přivodila smrt její přítelkyni Zuzaně. Jana se totiž tajně schází s jejím manželem a nyní se už o něj nechce s nikým dělit. Věštkyně nakonec udělá co chce, ale ani jedna z žen netuší, co všechno tím způsobí. Temné síly si neberou servítky a za své služby chtějí vždy něco navíc!!!

Prekvapenie je dle mého názoru hodně podprůměrný amatérský kousek, který ačkoliv má velice slibný potenciál, nedokáže diváka moc zaujmout především svým celkovým pojetím. Na jednu stranu se zde najde několik hodně dobrých momentů i prvků, ale celková nevyváženost jednotlivých scén i dialogů byla hlavní příčinou pádu až na samou hranici odpadu. Dále potom slaboučké herecké výkony, špatné podsvícení a zbytečný chaos v některých scénách se klidně můžou stát hlavní příčinou proč se na tenhle snímek mnozí ani nedodívají.

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat