0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 2. 2012

Possessed (2000)

Vymítání ďábla může být i někdy zábavné. Zvláště pokud si vypůjčíte scény ze slavnějších filmů a dost je odlehčíte.
Robbie si rád čte hororové komiksy a zajímá se o nadpřirozeno. Když zemře jeho teta, začnou se v jeho okolí dít zvláštní věci. Nábytek se sám pohybuje, samotný chlapec změní chování, je hrubý a dokáže mluvit cizí řečí. Jeho rodiče to přinutí vyhledat odbornou pomoc. Obrátí se na katolického kněze otce Bowdena a jeho přítele otce McBridea. Ti zjistí, že chlapce posedl ďábel a i přes protesty arcidie se chtějí pokusit provést vymítání. Musí si však pospíšit, protože peklo má s chlapcem vlastní plány a nehodlá se ho vzdát bez boje. Otec Bowden tak bude muset svést nelehkou bitvu jak se samotným peklem, tak i se svou minulostí, která ho poznamenala na celý život.


Český název: Posedlost / Posedlý
Režie: Steven E. de Souza
Rok výroby: 2000
Délka: 107 min
Země: USA

Hrají:
Timothy Dalton ... ( Willam Bowden)
Henry Czerny ... (Raymond McBride)
Jonathan Malen ... ( Robbie Mannheim)
Christopher Plummer ... ( Archbishop Hume)
Shannon Lawson ... ( Phyllis Mannheim)
...a další

Režisérem tohoto filmu je Steven E. de Souza, který se nesmazatelně zapsal do filmové branže. Přestože natočil několik filmů, tak coby režisér moc úspěchů nepobral. Natočil například film Street Fighter (1994), nebo Vault of Horror I (1994). V čem tedy skví jeho úspěšnost? On je totiž jedním z nejlepších scénáristů. Z jeho psacího pera vznikly kupříkladu filmy Commando, 48 Hrs., Another 48 Hrs., Die Hard 1 a 2. Za svou práci získal i několik ocenění a nominací při různých filmových akcích.

Tento film u nás vyšel pod taktovkou DVD Edice. Jde o další z velké řady nejrůznějších filmů u kterých distributoři uvádějí, že je film natočený podle skutečné události. V první řadě jde však jen o další film, který kopíruje své známější a úspěšnější předchůdce. Tentokrát jde hlavně o film The Exorcist (1973). Spousta scén je vypůjčených právě z tohoto filmu a podobu najdete určitě všichni. Jen tentokrát není hlavní postavou malá dívka, ale chlapec, který se nemůže v ničem rovnat Lindě Blair. Jak už to tak i bývá, tak se změnila většinou pouze jména hlavních postav a několik scén (samozřejmě hlavně kvalita).

Filmu nelze upřít stísněnou atmosféru, která se měnila podle právě probíhajícího děje. Jenže kdo by se vylekal u scén, které jsme měli možnost vidět už někde jinde. Samotná hudba i efekty dopomohly k trochu větší kvalitě celého snímku jenže celkové hodnocení hodně srazily výkony herců. Malý chlapec mi nebyl vůbec sympatický a jeho poskakování po posteli a vřeštění mi začali časem lézt dost na nervy. Nevěřil jsem mu ani ten vystrašený pohled, když se schovával pod postelí. Největšími tahouny byli Timothy Dalton (Scarlett, Made Men), kterého jsem však už viděl hrát mnohem lépe a Christopher Plummer (Twelve Monkeys), který se ovšem moc ve filmu neobjevoval.

Ve filmu se objevilo i několik komických prvků. Například zvracející scénka, nebo močení na kněze. Tohle všechno už ovšem bylo taktéž k vidění. Nejzábavnější však byl samotný dabing malého chlapce. Ten pronášel jedno sprosté slovo za druhým a když přišlo na řadu hajlování, tak jsem to už nevydržel a vyprskl smíchy. Taktéž postava kněze neměla chybu. Kdo z vás kdy viděl kněze kouřícího při vyučování a popíjejícího z plaskačky, nebo mlácení policisty cihlou.

Dívat se na tento film určitě dá, protože přesto všechno jde pořád ještě o průměrný film. Některé efekty či hlášky se jim povedly a na ledascos budu ještě dlouho vzpomínat. Pokud by jste však chtěli vidět něco pořádného, tak si pusťte raději ten The Exorcist.

Hodnocení:
Já dávám slabých 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat