0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 2. 2012

Plague, The (2006)

Děti po celém světě upadly do desetiletého delíria. Jejich znovu probuzení znamená zkázu pro všechny dospělé.
V malém městečku se probudí jeden z obyvatelů David a chce vyprovodit svého syna Erika do školy. Jenže když přijde k jeho posteli uvidí, že dítě je v nějakém transu a jenom se třese s pěnou u pusy. Když přijede do nemocnice zjistí, že není jediný, koho to postihlo. Všechny děti ve městě mladší devíti let, jsou ve stejném stavu. Z televize se dozví, že to postihlo celý svět.


Český název: Zamoření
Režie: Hal Masonberg
Rok výroby: 2006
Délka: 84 min
Země: USA

Hrají:
James Van Der Beek... ( Tom Russell)
Ivana Milicevic ... ( Jean Raynor)
Brad Hunt ... ( Sam Raynor)
Brittany Scobie ... ( Claire)
Joshua Close ... (Kip)
a další

Po 10 letech:
Do města se vrací Davidův bratr Tom. Byl ve vězení za zabití člověka a momentálně nemá kde bydlet takže se rozhodne žádat o pomoc svého bratra. Ten mu poskytne přístřeší a naoplátku mu bude spravovat dům. Jeho synovec nyní vyrostl, ale musí být připoutaný k lužku kvůli záchvatům, které všechny děti mají. Oni rostou, ale nekomunikují ze světem. Až jednou v noci se Tom probudí a najde svého bratra Davida s rozdrcenou lebkou ležet v posteli. Ze zadu na něho zaútočí Erik a nebýt nenadálé pomoci svého bývalého švagra Sama, asi by zemřel také.

Tom a Sam z radia zjistí, že se děti probudili z desetiletého strnutí, ale nejsou jako dřív. Zaútočili na své rodiče, dospělé a vlastně na všechny starší 20ti let. V jejich městě byli všechny děti koncentrovány do místní nemocnice, kde pracuje Tomova bývalá manželka Jean (sestra Sama). Najdou však jen samé mrtvoly a zkrvavené děti, které je začnou pronásledovat. V nemocnici narazí i na pár přeživších. Jsou mezi nimi Jean a dva devatenáctiletí studenti - jedni z té generace, kterou nemoc nepostihla. Dětí - zombie je však velký počet, a tak naši hrdinové s pomocí policie ujedou z dosahu smrti. Jenže zombie jsou neskutečně chytré a učí se velmi rychle. Dokáží je Tom, Sam a ostatní porazit nebo budou jejich těla hnít někde na chodníku. Okruh se začne zužovat a šance na záchranu jsou mizivé. Otázkou zůstává, co způsobilo záhadnou proměnu naší mladé generace...

Hal Masonberg se nechal při své prvotině inspirovat nejspíš filmem 28 dní poté. Máme zde podobné prvky, kdy záhadná epidemie upoutá malé děti na lůžko a po deseti letech s nich udělá zombie. Jasně, že ve 28 dní poté jsou nakažení skoro všichni obyvatelé a zde se to týká pouze dětí, ale je zde vidět podoba.

Co se týká děje, tak ten mě celkem mile překvapil. Teda hlavně prostředek filmu. Zombie byly celkem pěkně zpracované a stupňující vychytralost a postupné ovládání zbraní bylo příjemným zpestřením. Jenže je tu i několik (ale). Za celý film jsme se moc nedozvěděli o původu epidemie a tvůrci se to chtěli pokusit vysvětlit pár zmínkami o mimozemšťanech, ale to jsem jim moc nežral. I to zpestření o inteligenci a rychlém učení zombie je trochu divné, protože jak známe z jiných filmů (teda až na pár vyjímek) jde o tupé tvory, kteří zabíjí všechny, kdo se jim dostanou pod ruku. Konec filmu jsem jaksi nepochopil a asi nebudu jediný. Při závěrečných titulkách jsem jen nevěřícně hleděl na to, jak to skončilo a ptal se sám sebe, jestli jsem něco nepřehlédl. Takže mi zůstává v hlavě pár otazníků.

Co se týká hereckých výkonů zůstávám taky při zemi. Sice se zde objevilo pár známých herců, ale jejich herecké umění zde moc nerozvinuli. Hlavní roli si zahrál představitel Dawsonového světa James Van Der Beek, který svým fanynkám zůstane v srdcích jen svým výkonem ze zmiňovaného seriálu. Hlavní ženskou roli si střihla Ivana Milicevic, která byla nějakou dobu nejúspěšnější zahraniční modelkou v Americe. Na svou velkou filmovou roli však stále čeká.

Hodnocení:
I když je ve filmu pár dobrých scén i hlášek, zůstává jen ve skupině lehce podprůměrných zombie horrorů. Nudný začátek, dobrý střed a nepochopený konec, to je vše co můžu říct. Takže tomuto snímku dám 40% a myslím si, že je to akorát.

Žádné komentáře:

Okomentovat