0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 2. 2012

Piranha (2010)

Poklidné jezero Victoria se brzy změní v jednu velkou krvavou lázeň. Z jeho hlubin se totiž díky zemetřesení vynoří hejno pěkně nenažraných piraní.
Jindy poklidné okolí jezera Victoria se nyní hemží stovkami turistů, kteří zde každoročně o prázdninách jezdí na obrovské párty plné alkoholu, drog a nahých ženských těl. V poslední době však jezero zasáhlo několik podvodních zemětřesení, které zapříčiní, že se z hlubin jezera dostane napovrch cosi, co tam v klidu žilo uvězněno přes dva miliony let. Na svobodu se totiž dostalo obrovské hejno prehistorických piraní, které mají neskutečný hlad a koupající se turisté jsou pro ně vítanou hostinou. Lidé musí rychle vymyslet způsob, jak lidožravé ryby zastavit, nebo se brzy průzračná voda v jezeře promění v jednu krvavou lázeň.


Český název: Piraňa 3D
Režie: Alexandre Aja
Rok výroby: 2010
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Elisabeth Shue ... (Julie Forester)
Jerry O'Connell ... (Derrick Jones)
Steven R. McQueen ... (Jake Forester)
Jessica Szohr ... (Kelly)
Kelly Brook ... (Danni)
... a další

Ti, kdo očekávali, že se bude jednat o další remake původního snímku z roku 1978 můžou být lehce zklamáni, ale Aja se především snažil o znovuoživení těchto krvežíznivých rybek a do zvířecího odvětví hororového žánru vnést nový a hlavně čerstvý vítr. To se mu bezesporu povedlo, protože Piranha 3D si prozatím získala docela velkou škálu přívrženců, z nichž mnozí tento kousek označují za jeden z nejlepších hororů tohoto roku. Aja patří mezi moje nejoblíbenější režiséry a zatím mě svými výtvory snad ani jednou nezklamal. A ani tentokrát se mu nepovedlo, za což jsem mu vděčný. Pro mě byl tento film jedna velká jízda, kterou jsem si užil od začátku až do úplného konce.

Začátek filmu vám možná spíše připomene americké popcornovky tipu American Pie, ale věřte, že jde jen o první klamný dojem. Pláže plné nadržených teenagerů, polonahých koček, hektolitrů alkoholu a ze všech stran znějící hudba, však brzy nahradí nářek, bolest a utrpení. Přesně v těchto věcech se Aja vyžívá nejraději, a proto ho diváci tak milují. Film se nesnaží si na nic hrát nebo zbytečně kopírovat mnohem známější filmy, ale jde si více méně svou cestou. Lhal bych však, kdybych tvrdil, že zde uvidíte pouze samé originální nápady. Na tenhle film se však se svými menšími ratolestmi určitě nedívejte, protože by jste jim mohli připravit morální újmu.




Jistým oživením je zde několik různých skupin lidí, které nás doprovází filmem. Kromě několika potápěčů, jenž přijeli prozkoumat zemětřesení a kteří si užijí svou chvilku slávy v podmořské jeskyni (mimo jiné se tu ve vedlejší roli objeví i Dina Meyer), jsou mnohem záživnější dvě pěkné holky a režisér pornofilmů, kteří se vydávají na jezero, aby zde natočili několik pěkných záběrů. No a především mužská část diváků si užije opravdu dosyta. Podmořské hrátky dvou nahých žen určitě stojí za pozornost a jsou příjemným zpestřením před nadcházejícím masakrem. Kromě nich se zde objeví i místní atraktivní policistka a její tři děti. Jednotlivé postavy však v ději (tedy na žebříčku nejdůležitějších věcí) patří až na druhé místo.

Prim totiž patří samotným piraňím. Tentokrát se nejedná o žádné ryby, které byly vystaveny vědeckým pokusům a utečou odněkud z armádního bazénku, ale prehistorické paryby, které byly uvězněny v jeskyni pod jezerem. Tito dva miliony let uvěznění miláčci mají velký hlad, a tak není divu, že na jezeře rozpoutají opravdový masakr, a to myslím doslovně. Aja se totiž nechtěl ponižovat jen gumovými rybkami a trochou té malinovky ve vodě, ale pro své diváky si přichystal opravdové krvavé lázně, při kterých si nejvíce pošmáknou především milovníci gore. Nejbrutálnější show v historii vodních hororů je opravdovou pastvou pro oči a diváci zde kromě uhryznutých končetin či ohlodaných torz těl uvidí mnohem víc. Už jste někdy viděli, co udělá s lidskou tváří lodní šroub, do kterého se vám zamotají vlasy? Rozhodně zde nečekejte žádné slitování, protože tohle slovo Aja prostě nezná. Pro své diváky si připraví vždy to nejlepší. Bohužel se však najde určitě i mnoho takových, kterým se tohle dílo bude hnusit, ale co už.

Pro menší rozptýlení je zde k vidění i několik humornějších scének, i když jak se to vezme. Kupříkladu uvidíte, jestli zubatým potvorám chutná mužské přirození, či ženské poprsí atd. Kromě toho zde nebude chybět ani rozčtvrcení lidského těla čím jiným než…. Nebudu prozrazovat. Samotné ztvárnění ryb si samozřejmě nejvíc užijete v 3D rozlišení, protože pokud se na film budete dívat doma na počítači, tak z toho moc mít nebudete. Docela velký počet scén se totiž odehrává v přítmí a bez brýlí uvidíte pouze rozmázlé stíny.

Herecké výkony jsou rovněž na docela přijatelné úrovni a asi zde nenajdu nikoho, koho bych musel nějak kritizovat. Z těch známějších jmen zde můžete vidět Elisabeth Shue, Kelly Brook, Christophera Lloyda, Richarda Dreyfusse, nebo se tu na chvíli mihne i Eli Roth.

Piranha 3D určitě nesedne každému, ale pro mě je to po dlouhé době zase nadprůměrný zvířecí horor, na který se podívám kdykoliv znovu a rád. Je zde jen málo věcí, které bych mohl režisérovi vytknout a spíše převažují ty kladné. Film byl totiž lehce ulítlý, brutální a hlavně pořádně krvavý, přesně tak jak to mám rád.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat