0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 2. 2012

Pet Sematary II (1992)

Vždycky se najde někdo další, kdo chce oživit svého čtyřnohého miláčka. To co bude následovat už však zastavit nedokáže!
Veterinář Chase a jeho syn Jeff se přistěhují zpátky do malého rodného městečka Ludlow, aby zde zkusili obnovit svůj vztah, který ztroskotal rozchodem se svou manželkou. Ta nedávno zemřela a tak se Chase snaží znovu vžít do svých rodičovských povinností. Jenže Jeff zde naráží na chlapeckou partu, která ho začne šikanovat a posmívat se mu. Jediný, kdo se s ním baví, je Drew Gilbert, jehož nevlastní otec Gus je místním šerifem. Jednoho dne šerif zastřelí svého psa a nešťastný Drew se rozhodne společně s Jeffem jeho tělo pohřbít na místním hřbitově zvířátek. O tomto místě kolují podivné zvěsti a pověry, ve kterých se říká, že leží na starém indiánském pohřebišti a dokáže navrátit mrtvé zpět do světa živých. Má to však jeden háček a to, že navrátilec už nikdy nebude takový jako dřív. Jenže chlapci ani v nejmenším netuší, že pohřbením psa roztočili podivný kolotoč událostí, které budou brzy následovat. Během následujících dnů začnou kolem nich umírat jejich známí a není přece nic jednoduššího než je na podivném hřbitově pohřbít taky a dát jim novou šanci. Jenže tím zpečetili nejen svůj osud, ale i svých blízkých.


Český název: Hřbitov domácích zvířátek 2
Režie: Mary Lambert
Rok výroby: 1992
Délka: 96 min
Země: USA

Hrají:
Edward Furlong ... (Jeff Matthews)
Anthony Edwards ... (Chase Matthews)
Clancy Brown ... (Sheriff Gus Gilbert)
Darlanne Fluegel ... (Renee Hallow)
Jared Rushton ... (Clyde Parker)
Jason McGuire ... (Drew Gilbert)
...a další

Tři roky po původním Pet Sematary vzniklo jeho další pokračování a opět pod taktovkou americké režisérky Mary Lambert. Dvojka se od jedničky v ledasčem liší, ale přesto je mnohými fanoušky označována za lacinou kopii svého předchůdce. Já si to však nemyslím. Mně původní film oproti knižní předloze zrovna dvakrát neoslnil, takže jsem od jeho pokračování nečekal už vůbec nic, ale musím se přiznat, že jsem byl nakonec velmi mile překvapen. Tentokrát se zde docela hodně přitvrdilo a ubylo nudných pasáží. Tedy alespoň podle mě. Navíc byl film nominován i na dvě prestižní ocenění, takže nějakou tu kvalitu přece mít musí.

Začátek mě sice zrovna dvakrát nepotěšil, protože laciné scény z natáčecího studia a následné úmrtí herečky vypadalo opravdu hodně béčkově, ale co taky čekat od podobných filmů. Naštěstí se brzy po příjezdu do městečka začalo vše odvíjet lepším směrem. Seznámíme se zde s partičkou teenagerů, kteří jak už tomu většinou bývá začnou hlavního hrdinu šikanovat. Jediný kdo se ho zastane je neslabší článek party a tak vznikne nové přátelství, které je důležitým prvkem celého filmu. Oba chlapci totiž sehrají v ději klíčovou roli a proto se jim věnuje převážná část děje hned od začátku. Další důležitou postavou je místní šerif Gus, který je pěkný parchant, ale jeho postavu si rovněž určitě oblíbíte.

Docela velkou proměnou prošel i samotný hřbitov, který se z malého lesíka přesunul na skalnatou plošinu nad městem, ale konečně kolem něj neposkakuje ta trapná modrá mlha. Navíc uspořádání kamenů znázorňuje i jakýsi indiánský symbol, takže všechno vypadá o něco realističtěji než v předchozím filmu. To samé platí i o znovuzrozených postavách či zvířatech. Už to nejsou jen chodící zombie, které přijdou do domu a bezhlavě zabijí svého bývalého rodinného příslušníka. Tentokrát jdou na to mnohem rafinovaněji. Oživlý pes až na ty svítící oči vypadal docela děsivě a přestože ty snové scény s jeho hlavou vypadaly dost trapně, tak jsem se těšil na každý jeho nový útok. Škoda, že neukázali jak roztrhal ty kočky ve skladišti. Za to šerif Gus to byla jiná extratřída. Zombie mající smysl pro humor, chuť na sex a divou jízdu ve svém autě. Tato postava byla psycho už sama o sobě a díky skvělému výkonu Clancy Browna byla prostě v tomto filmu nepřekonatelná. Kam se na něj hrabe z jedničky i samotný Gage Creed.

Atmosféra filmu se od své předchůdkyně moc neliší. Pořád je zde velká dávka mystéria, ale najde se zde i humorná podstata děje. Tvůrci totiž místo čistokrevného hororu natočili takovou poloviční komedii. Najde se zde totiž spousta humorných scének, stejně tak jako hlášek či momentek. Co se však nezměnilo je kvalita hudebního doprovodu. Stejně jako v původním snímku i zde patří k tomu nejlepšímu a je do jisté míry pastvou pro uši. Výběr herců už tak dobrý nebyl, ale trojice Furlong, Edwards, Brown podali svůj standard, takže ve výsledné fázi udrželi kvalitu filmu v lepším průměru.

Hodnocení:
Dvojka je pro mě stejně dobrá jako jednička, protože ani první díl nepatří mezi moje zrovna dvakrát oblíbené filmy. Jejich úroveň i kvalita je zhruba na stejné úrovni, takže jelikož jsem dal prvnímu filmu 70%, tak tady půjdu jen o desetinku dolů (60%). Myslím si, že tento film svému předchůdci rozhodně ostudu neudělal a podívat se na něj dá i víc než jednou. Nejvýraznější postavou z obou dílů není Gage Creed, ale šerif Gus, který ho docela převálcoval. Navíc dvojka vyhrála i ve ztvárnění samotného hřbitova či větším počtu úmrtí.

Žádné komentáře:

Okomentovat