0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 2. 2012

Perfect Creature (2006)

Lidé a Bratrstvo spolu žijí po staletí v míru. Vše se ovšem brzy změní.
Vědci dokázali pomocí mutování genů vytvořit novou rasu nadlidí. Jde o formu upírů, kteří mají lidstvo chránit a léčit. Je vytvořeno společenství, které se nazývá Bratrstvo. Ti se starají o narozené děti a vychovávají je ve své víře. Řídí se pravidlem o neútočení a nezabíjení lidí, aby tyto dvě rasy žili v míru a přátelství. Mezi lidmi však vypukne epidemie chřipky a nešťastnou náhodou se při výzkumu protilátky nakazí jeden člen bratrstva Edgar. Poruší zákon a začne zabíjet lidi. Proto se na popud bratrstva vydává po jeho stopách Edgarův bratr Silas, aby ho dopadl. Musí se spojit s lidskou detektivkou Lilly, aby se zvětšila šance na úspěch. Edgar se totiž rozhodl zničit lidskou populaci a ovládnout celý svět. Rozhodující bitva mezi bratry na sebe nemá nechat dlouho čekat a bohužel právě Lilly se stane středem jejich zájmů.


Český název: Dokonalá rasa
Režie: Glenn Standring
Rok výroby: 2006
Délka: 90 min
Země: Nový Zéland / Velká Británie

Hrají:
Dougray Scott ... ( Brother Silus)
Saffron Burrows ... ( Lilly)
Leo Gregory ... ( Brother Edgar)
Scott Wills ... ( Det. Jones)
Stuart Wilson ... ( Brother Augustus)
...a další

Celkem neznámý režisér Standring se pokusil o skloubení dvou filmů, ve kterých se vyskytuje podobné téma. Jde o známé filmy Underworld a X-Wamp. Pro přiblížení tedy o společný život upírů a lidí, kteří žijí spolu v relativním míru. Potom se však něco přihodí a nastane rozbroj mezi těmito rozdílnými rasami (tohle se především týká druhého jmenovaného filmu). Ti z vás, kteří tyto dva filmy neviděli, si jistě film Dokonalá rasa pusťte. Kromě tohoto filmu má režisér na svém kontě ještě dva, z nichž znám jen The Irrefutable Truth About Demons, který je zhruba na stejné úrovni jako tento.

Scénáristé vytvořili fiktivní svět, kde se děj odehrává jen v jednom městě Jamestownu. Nová rasa upírů žije v uzavřené komunitě, ve které platí jisté pravidla. Pomáhají léčit lidi a podílí se na vývoji různých vakcín proti nemocem. Jejich tajný experiment se však vymkl kontrole a jeden z nich se nakazil. Nyní chce ovládnout svět a vytvořit novou rasu. Jak už bývá ve spoustě filmů k vidění i zde máme dva bratry. Jeden je zlý a druhý hodný. Mezi nimi se objeví dívka, kterou chtějí oba. Jeden ji miluje a ten druhý její pomocí chce bratra přilákat a zabít. Toto klišé jsme měli možnost vidět již několikrát.

Co se týká scénáře, je ze začátku celkem zajímavý a musím říct, že zhruba prvních 30 minut se mi film dost líbil. Potom ale jako by došly scénáristům kreativnější nápady a začala jedna nudná scéna za druhou. Je sice pravda, že se v nich vraždilo, ale většinou jsme toho moc neviděli, jen občas někdo vykřikl a potom byl záběr na mrtvolu. Samotné zpracování budov a prostředí však zaslouží pozornost. Jde poznat, že dokázali vytvořit celkem zajímavé digitální efekty a dost si s tím pohráli. Dost pozoruhodné je i zařízení, na kterém byl Edgar chvíli vězněn. Samotné pohybování upírů mě už však zas až tak nenadchlo. Blížilo se to spíš ke kopírování Spidermana a přišlo mi to komické. Chodící upír s hadičkou však ještě víc. Hudba byla odsunutá na druhou metu a moc nám jí nedovolili si jí vychutnat. Jednalo se o melodie, které mi také nejsou neznámé, i když si přesně nevybavuji, kde jsem jí už slyšel.

Do role Lilly byla obsazena všem jistě známá herečka Saffron Burrows, kterou bude znát z filmu Deep Blue Sea nebo Troja. Zde se mi ovšem moc nelíbil její herecký projev, který mi přišel znuděný, ale myšlenka o tom, že by jsme měli takovou policistku ve městě se mi líbí.

Hlavní mužskou roli dostal Dougray Scott (Hitman, Dark Water, Enigma atd.). Moc mi ve filmu ale neseděl, protože pro mě nemá žádné charisma a ani jeho herecký výkon nestojí moc za řeč. Za to nejlepším hercem, tedy alespoň pro mne je Leo Gregory, který předvedl dost dobrý výkon psychopatického upíra, který chce zničit svět. Už ve filmu Hooligans si řekl o mojí pozornost. Objevil se i v dalších filmech, jako Out of Control, Tristan + Isolde.

Hodnocení:
Film, který jistě není originální, ale pár dobrých věcí se v něm najít dá. Pokud toužíte zabít nudu, tak vás musím upozornit, že tento film si raději nepouštějte. 40%

Žádné komentáře:

Okomentovat