0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 2. 2012

I Sell the Dead (2008)

Vykrádání hrobů může být i zábava, ale spíše vám jde furt někdo po krku…
Arthurovi Blakeovi zbývá posledních pár hodin před popravou gilotinou. Tomuto známému vykradači hrobů právě popravili parťáka a než si přijde zubatá i pro něj, navštíví jej v cele kněz Duffy, který si chce vyposlechnout jeho příběh. Arthur nic nenamítá a tak mu začne vyprávět, jak se seznámil s Willie Grimesem, ale především o skvělém leč velmi nebezpečném džobu, jakým kšeft s mrtvolami „bezesporu je“. Nebožtíci, vykradači hrobů a nemrtví se pro nás stanou „nemilou“ společností, při sledování této lehce morbidní podívané…

Český název: Obchodník se smrtí
Režie: Glenn McQuaid
Rok výroby: 2008
Délka: 85.min
Země: USA

Hrají:
Dominic Monaghan ………..(Arthur Blake)
Larry Fessenden ……………(Willie Grimes)
Ron Perlman ……………….(Otec Duffy)
John Speredakos ……………(Cornelius Murphy)
Brenda Cooney …………….(Fanny Bryers)
…a další


Glenn McQuaid nás ve své prvotině zavede do 18.století, drsné doby ve které se chudina živila opravdu všelijak, lidé věřili nejrůznějším pověrám a spravedlnost měřila opravdu krátkým metrem. Spousta provinilců přišla o hlavu i pro menší přestupky, nežli je vykrádání hrobů, ale pro tento nehumánní způsob obživy by se nenašlo pochopení ani dnes. Kdo by dokázal odpustit lidem, kteří bez ostychu okradou mrtvé v místě jejich posledního odpočinku, nebo co víc dokonce ukradnou celé jeho tělo.

Každý se však musí nějak živit a naši dva hlavní hrdinové nám ukáží, že jejich špinavé řemeslo sebou nese i různá úskalí. Celý snímek je naštěstí ozdoben dávkou černého humoru, který je na něm asi tím nejlepším, čeho se tu divák dočká. Místy však některé situace hodně koketují s parodií a to už se mi zas tak moc nelíbilo. Došlo totiž i na pasáže, kdy byl tvůrčí humor spíše trapnou záležitostí, nežli bych se u toho popadal za břicho. Naštěstí naši zlodějíčci začali vyhledávat větší adrenalin a mrtvoly obyčejných lidí jim přestalo stačit. Díky tomu se dostali hned několikrát do křížku s nemrtvými, což jsem kvitoval s nadšením. 

(SPOILER) Přesvědčíme se o tom, že česnek není jen dobrou přísadou k dochucení jídel, ale má i jiné využití, že dřevěný kolík by měl zůstat zapíchnutý tam kde je – zvláště když má upír chuť na čerstvoučkou krev, nebo že upadlá noha má jistě svého majitele, který nemusí mít zrovna ty nejlepší úmysly…(KONEC SPOILERU)

Jakoby těch trampot neměli naši hrdinové již tak dost, i oni se musí potýkat s konkurencí. Vykrádání hrobů v určitých chvílích může skutečně přinášet ovoce a Murphyho banda o tom ví své. Na rozdíl od Grimese a Blakea se však neštítí použít jakékoliv prostředky, aby dostali ty nejlukrativnější nabídky právě oni. Členové této bandy určitě stojí za zvýšenou pozornost, přestože se jim v tomto snímku nedostalo moc prostoru.
Asi největším problémem se však stala sama nevyváženost scénáře. Zatímco místy dokáže film skutečně dobře pobavit a zaujmout, tak se zde vyskytují i dosti dlouhé a především nudné pasáže, které podstatně brzdily rozjíždějící se atmosféru. Přišlo mi jako bych nasedl do tramvaje, která každých pět minut zastavovala a já se v ní začal cítit čím dál tím víc unavenější a ospalejší.

Naštěstí mě od toho ochránilo herecké obsazení, kdy především dvojice Dominic Monaghan a Ron Perlman předvedli docela obstojné výkony. Oba pány mám rád a jejich přítomnost nakonec i rozhodla o mém konečném hodnocení. Pozadu však za nimi nezůstával ani Larry Fessenden se svým šíleným kukučem. Hororové fandy jistě potěšila i přítomnost Anguse Scrimma, který si zde zahrál jednu z vedlejších rolí. 

Hodnocení:
Nakonec tomu dám klasické průměrné hodnocení, přestože měl film i navíc. Bohužel těch chyb a nudnějších chvil je tu opravdu dost. Na svůj první film si však Glenn McQuaid nevedl úplně nejhůře. 50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat