0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 1. 2012

Swamp Thing (1982)

Další průměrné béčko natočené podle komiksové předlohy. Tentokrát pod taktovkou Wese Cravena.
Alice Cable přijíždí do vědecké laboratoře skryté uprostřed Louisianských bažin a močálů, aby se zde setkala s věhlasným vědcem doktorem Alecem Hollandem. Ten zde studuje místní flóru a faunu a snaží se z nich vytvořit tkáň (roztok), která by se stala revolučním objevem. Už je se svým pokusem téměř hotov, když do tábora vrhnou ozbrojení muži pod vedením bohatého Antona Arcaneho, jenž se snaží získat recept na tuto látku sám pro sebe a vydělat na ní co nejvíc peněz. V laboratoři se strhne rvačka, při které se nešťastný Holland polije svým výtvorem, začne hořet a následně jeho tělo zmizí v hlubokém močálu. Ozbrojenci pobijí zbytek vědců kromě Alice, která se snaží uniknout a uteče do nebezpečných bažin. Arcaneovi muži Cableovou pronásledují, ale do cesty se jim postaví záhadné zelené monstrum. Uprostřed močálů se tak strhne boj na život a na smrt, protože podivný tvor touží po krvavé pomstě a vojáky jen tak na pokoji rozhodně nenechá.

Český název: Msta příchozího z močálu / Msta přichází z močálu
Režie: Wes Craven
Rok výroby: 1982
Délka: 91 minut
Země: USA

Hrají:
Ray Wise ... (Dr. Alec Holland)
Louis Jourdan ... (Dr. Anton Arcane)
Adrienne Barbeau ... (Alice Cable)
David Hess ... (Ferret)
Nicholas Worth ... (Bruno)
Dick Durock ... (Swamp Thing)
... a další

Wes Craven byl na začátku osmdesátých let již známým a především uznávaným režisérem. Na svém kontě měl filmy jako The Last House on the Left, The Hills Have Eyes, nebo Deadly Blessing. Nyní se rozhodl zabrousit i do vod sci-fi hororu, ale tento jeho počin zvedl docela slušnou dávku divácké nevole. Snímek Swamp Thing se totiž setkal se všudy přítomnou kritikou díky své lacinosti a nepříliš dobrými efekty, přestože se dočkal i jedné nominace Saturn Award. Nelze mu však upřít, že dokázal natočit klasické úsměvné béčko té doby, které i v dnešních dnech dokáže mnohé diváky rozesmát. Možná je to právě nepříliš dobrým celkovým zpracováním a především svým humorným pojetím.

Asi nejpěknějším prvkem snímku je jeho prostředí. Nebezpečné močály a bažiny jsou zde skvěle doplněny pestrým sortimentem květin, především pak orchidejemi. Navíc fakt, že se natáčelo i na vodě domohl k vytvoření několika zajímavých scén viz honička na člunech, nebo topení nebohé Alice. Bohužel těchto světlých okamžiků tu zas až tolik k vidění není. Samotná atmosféra mi moc hororová nepřišla, protože jednotlivé efekty byly vážně docela srandovní a na první pohled vyumělkované. Konečná podoba tvora z bažin i všech ostatních jenž se později změnili v cosi nechutného nevypadala vůbec důvěryhodně a gumové masky ani moc hercům neseděly. K pobavení to však docela stačilo. O něco lepší to bylo s hudebním doprovodem, který měl na starost Harry Manfredini – jehož tvorbu si můžete pamatovat i z filmu DeepStar Six, nebo Friday the 13th.

Navíc se zde setkáváme i s nepříliš oblíbenou romantickou zápletkou, která je sice pro někoho vyhledávaným zpestřením, zvláště pak u mladších ročníků, ale v tomto filmu šlo o zcela zbytečnou vsuvku. I když po pravdě co jiného už měl do tohoto filmu Craven nacpat, když diváky neměl šanci vystrašit. Alespoň k tomu přihodil i jednu lehce erotickou scénku, při které můžeme obdivovat vnady Adrienne Barbeau. Tato herečka zde předvedla i zřejmě nejlepší herecký výkon, přestože jí po boku stáli i někteří další známí herci jako Louis Jourdan, Ray Wise, nebo David Hess.

Jak jsem již zmínil na začátku v žádném případě nejde o žádný čistokrevný sci-fi horor, ale spíše jakousi komedii. Ve filmu lze spatřit hned několik scén, jenž vám vykouzlí úsměv na tváři stejně jako několik vtipných hlášek či momentek. Samozřejmě je zde k vidění i spousta béčkového klišé, ale to přece dělá béčko béčkem. Stačí zavzpomínat na honičku s vojáky v lese, kdy tvor vždy odněkud vyskočí a sejme svého protivníka, nebo scénu se čluny. Tvor tančí a znovu padá a padá když kolem něj vybuchují granáty atd… Dokonce je zde k vidění i několik gore scén, ale ty už patří do zcela jiné kategorie. Umělost těchto scén je přímo do očí bijící, přesto však se staly zcela nepostradatelnou součástí tohoto filmu.

Předlohou tohoto filmu se stal stejnojmenný kreslený komiks 1972 až 1976, který měl několik sérií a stal se mnohem více oblíbený, než li samotný film.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat