0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 1. 2012

Survival of the Dead (2009)

Rodina je vším, ale co když se z nich stanou hladové zombie? G. A. Romero přichází se svým nejnovějším filmem, který se má nést v duchu svých předchůdců.
Tvůrce tohoto filmu asi není potřeba moc představovat, protože každý zarytý fanda zombie hororu zná a ví, kdo je to G. A. Romero. Jeden z neuznávanějších režisérů, který položil základy celé dekády zombie snímků a jeho díla se staly inspirací pro mnohé následovníky, jenž se během několika desetiletí vydali v jeho stopách. Jeho pozice je však tak neotřesitelná a především nedotknutelná, že s každým filmem, jenž natočí, si získává další a další příznivce, kteří na něj nedají dopustit. Samozřejmě ne všechny filmy jsou skvělé a úžasné, ale většina z nich se řadí k tomu nejlepšímu, co nám zombie žánr doteď nabídl. Ve svých filmech se vždy snaží přijít s novým nápadem a pojetím, ale většinou se snaží udržet vždy předem stanovenou linii, jenž kdysi v Night of the Living Dead započal. Bohužel dle mého názoru - čím je starší, tím jeho filmy začínají ztrácet šmrnc a kvalitu svých předchůdců. S každým novým prvkem, který se za každou cenu snaží do svých novinek procpat totiž pozvolna upadá kvalita celé série … the Dead. I tak se však pořád drží v lepším průměru, za což si zaslouží můj obdiv a budu jen rád, když v natáčení bude pokračovat.

Režie: George A. Romero
Rok výroby: 2009
Délka: 90 minut
Země: USA / Kanada

Hrají:
Alan Van Sprang ... (Sarge 'Nicotine' Crocket)
Kenneth Welsh ... (Patrick O'Flynn)
Kathleen Munroe ... (Janet / Jane O'Flynn)
Devon Bostick ... (Boy)
Richard Fitzpatrick ... (Seamus Muldoon)
Athena Karkanis ... (Tomboy)
... a další

Romero se ve svém nejnovějším kousku Survival of the Dead rozhodl rozvinout příběh jedné z vedlejších postav snímku Diary of the Dead. Tou je kontroverzní postava nájemného žoldáka národní gardy ‘‘Nicotine‘‘ Crocketa, který se v minulém filmu mihl jen krátce, ale zde patří k hlavním postavám. Degradovaný plukovník, nyní seržant Crocket společně se svým týmem gardistů se rozhodne dezertovat a pokračovat v likvidaci všudypřítomných zombie na vlastní pěst. Během jedné přestřelky naleznou velkou sumu peněz a rozhodnou se zmizet co možná nejdále od armády a otravných nemrtvých. Při své cestě se setkají s mladým teenagerem (Boy), který se k nim přidává a díky internetovému spojení nalezne video jistého Patricka O´Flynna, který na něm láká přeživší lidi, aby přijeli žít na vzdálený ostrov Plum, na kterém dosud nežijí žádní zombie. Vojáci vycítí novou příležitost a dle instrukcí vyrazí do doků…

Tato pasáž je ještě docela zábavná, protože režisér vsadil na poněkud akční pojetí, kdy kulky z kulometů a pistolí lítají vzduchem a zombie jsou koseny jedna za druhou. Divák se zde dočká i několika kvalitních hlášek a především samotná atmosféra zde není tolik únavná. Samotní vojáci jsou pěkná sebranka nejrůznějších individuí a diváci s nimi zažijí několik perných chvilek. Děj pěkně odsýpá a je vidět, že si to i sami hlavní aktéři užívali. Jenže s příjezdem vojáků do doků se z toho filmu začala stávat do jisté míry fraška. Plavání ve vodě v objetí nenažraných zombie se mi moc nelíbilo a rozhodně jsem očekával od této pasáže mnohem víc. Nakonec se všechno jen odbylo nudným střílením na břehu a rozjetá atmosféra začala upadat. To jsem však ještě netušil co mě bude čekat s příjezdem na ostrov…

Ostrov Plum byl ještě donedávna docela poklidným místem, na kterém žily dvě irské rodiny O´Flynnů a Muldoonů společně s několika příbuznými. Mezi vůdci obou rodin však často panují neshody, které vyvrcholí v otevřenou nenávist poté… Určitě tušíte, že nakonec dorazí nákaza i sem, což není žádný spoiler, protože to se dozvíme hned na začátku filmu v jedné z prvních scének. Nebudu se moc rozepisovat, co se na ostrově bude odehrávat až dokonce filmu, ale věřte, že nic světoborného tu k vidění není. Samozřejmě zde bude k vidění opět klasický boj hordy zombies a lidí, jenž s nimi mají odlišné plány. Romero se snad v každém svém díle této dlouhé série snaží divákům vštěpit a hlavně přinést své poselství o mezilidských vztazích a pokaždé se snaží poukázat, že být člověkem může být mnohdy i horší, než se stát nemrtvým. Tentokrát mu jde především o rodinné zázemí a fakt, že rodina má držet pohromadě v dobrém i zlém. Obě rodiny měli mezi sebou spoustu konfliktů, ale tentokrát se to už dostalo do extrému. Zatímco jedna se snaží všechny zombie bez ohledu na rodovou příslušnost odstranit kulkou do hlavy, ta druhá chce vyčkat až se vynalezne nějaký lék a žít s nemrtvými v míru a souladu. Jenže jak to může dopadnout, když přivážete hladovou zombie na řetěz a chcete jí naučit žrát něco jiného než je lidské maso?

Samotná atmosféra se snaží držet svých předchůdců, ale tentokrát to mnohdy nefunguje. Především pak humorným pojetím, které zde Romero přivedl. Celý snímek mi docela často připomínal spíše komedii než horor a v určitých pasážích to bylo docela na škodu. To co v jiných jeho filmech fungovalo téměř na jedničku, tady zas až tak dobré nebylo. Nejvíc to bylo asi vidět na speciálních efektech, kdy prošla kulka hlavou nemrtvého a rozhodně v ní nezůstala. Tyto scény byly docela trapné a moc se mi nelíbily. Podobné to bylo i s kýčovitostí některých nových prvků, jenž sem Romero přinesl. SPOILER: ZOMBIE JEZDÍCÍ NA KONI BYLA TAK TRAPNÁ, JAKO POKUS NAUČIT ŽRÁT ZOMBIE ZVÍŘECÍ MASO. KONEC SPOILERU. Mám docela obavy, aby se další režisérovi filmy nezvrhly v něco podobného, co bylo k vidění na konci tohoto snímku. Zvláště pak poté, co bude film presentován jako čistokrevný horor a ve finále se z něho stane…

Docela mě překvapily i některé herecké výkony. Přestože zde nehrál žádný příliš známý herec, dá se zde nalézt několik tváří, jenž si jistě budete pamatovat z jiných hororových filmů. Mladý herec Devon Bostick se objevil například v SAW 6, Athena Karkanis pak v SAW 4 a 5, v neposlední řadě pak Julian Richings, jehož výraznou tvář jste měli možnost spatřit mimo jiné ve filmech jako SAW 4, Wrong Turn, Cube.

Tento poslední Romerův film ve mne žádné výraznější stopy nezanechal, protože jak jistě víte, zombie žánr nepatří mezi moje nejoblíbenější. Přesto si však myslím, že rozhodně nejde o žádnou ztrátu času, kterou by jste museli doslova protrpět. Asi největším kladem je děj, jenž se odehraje před příjezdem vojáků na ostrov a kratší stopáž. Ta hodina a půl je tak akorát. Bohužel úplný závěr filmu mě dost zklamal a jen doufám, že další jeho filmy nebudou pokračovat v podobném stylu. Samozřejmě je zde k vidění opět několik velice kvalitních scének a hlášek, které patří asi k tomu nejlepšímu, co nám film mohl nabídnout. Romero je však člověk, který si může ve svých filmech dělat co chce a fanoušci mu budou stejně pořád zobat z ruky. Škoda jen té občasné kýčovitosti a přítomnosti některých trapných momentů.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat