0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 1. 2012

Stille Nacht (1969)

V Rakousku na přelomu 60. a 70.let používali opravdu netradiční vánoční rituály.
Vánoce jsou svátky klidu a míru a slaví se snad po celém světě. Možná by jste si řekli, že v Evropě neexistuje nic, co by se mohlo nějak vymykat tradicím a obyčejům jednotlivých států, ale tento krátký dokument, nebo lépe řečeno amatérský záznam podivného rituálu pořízený někde v Rakousku, vás vyvede z omylu. Na svědomí ho má kontroverzní režisér Otto Mühl, jež natočil několik velice zvláštních snímků a kraťasů, které zvedly velkou vlnu odporu a opovržení. Najdou se však i takoví diváci, které jeho tvorba okouzlí, protože to co se v nich odehrává se snad slovy ani popsat nedá.

Režie: Otto Mühl
Rok výroby: 1969
Délka: 6 min
Země: Rakousko

Na internetu se dá toto dílo sehnat sice špatně, ale kdo hledá najde. Kvalita snímku je vzhledem k době natočení a nekvalitní kameře doslova hrozná, ale najde se zde několik kvalitnějších momentů, při kterých se slabším povahám udělá špatně a dostaví se vlna opovržení a znechucení.

Obrazem se přeneseme na blíže nespecifikované místo, kde se odehrává vánoční zapalování svíček na stromku. Diváci sborově zpívají O Tannenbaum a na podiu před nimi se právě chystá netradiční vystoupení. Na scénu přichází nahá žena a muž. Žena ulehne na přichystané lože a sleduje, jak je na scénu dovlečeno živé prase, které podříznou a následně horkou krev vylijí na její nahé tělo. Partner na ni začne pokládat vnitřnosti a posype ji moukou. Následně si přinese žebřík a pěkně shora svou partnerku pomočí. To vše se odehraje před zraky všech diváků, kterým se tato podivná seance velice líbí. Tímto video končí.

Tento netradiční vánoční rituál skrývá prvky perverznosti a nechutnosti, ale pro všechny zúčastněné měl jistě nějaký význam jenž zůstal širší veřejnosti skrytý. Proto si jej ani netroufám hodnotit. Jedno je však jisté režisér Mühl je rozhodně zaujal, nebo lépe řečeno jeho tvorba a v brzké době se určitě podívám po jeho dalších snímcích.

Žádné komentáře:

Okomentovat