0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 1. 2012

Stepfather II (1989)

Šílený otčím je zpět. Další rodinka se bude třást strachy!
Jerry Blake přežil a nyní je zavřený v psychiatrické léčebně, kde dále sní svůj sen o dokonalé rodině. Podaří se mu získat důvěru svého lékaře a společně se strážným je oba zabije. Tím se mu otevře cesta za svobodou a podaří se mu celkem bez problémů z léčebny uprchnout. Odjíždí do městečka Pau Midou, kde si pod novou identitou pronajme dům a začne se vydávat za psychologa. Stane se zněj doktor Gene Clifford a mezi místními ženami se stává velice oblíbený. Seznámí se s pohlednou Carol Graylandovou, která právě prochází manželskou krizí a žije sama jen se svým synem Toddem. Jerry "Gene" se do ní ihned zamiluje a opět si představuje svůj vysněný rodinný život. Jedinou překážkou je manžel Carol Phil a její kamarádka Matty, které se nový doktor moc nelíbí. Šílený otčím začíná spřádat svůj ďábelský plán a velmi brzy pocítí samotná Carol i lidé v okolí, čeho všechno je tento na první pohled milý chlápek schopný.

Český název: Otčím 2
Režie: Jeff Burr
Rok výroby: 1989
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Terry O'Quinn ... (Jerry Blake / Dr. Gene Clifford)
Meg Foster ... (Carol Grayland)
Jonathan Brandis ... (Todd Grayland)
Caroline Williams ... (Matty Crimmins)
Mitchell Laurance ... (Phil Grayland)
... a další

Režisér Burr se rozhodl, že po dvou letech je svět připravený na další pokračování o šíleném otčímovi, a tak se rozhodl jej natočit. Z novým režisérem nastala i spousta změn. Ta se netýkala jen hereckého obsazení, ale i celkové náplně filmu. Burr v té době neměl ještě tolik zkušeností, ale rozhodl se, že se bude držet osvědčené osnovy z jedničky, jen jí udělá ještě brutálnější a krvavější. Tento záměr se mu úplně nepovedl a při srovnání s prvním dílem musím říct, že je o něco horší. Kromě tohoto filmu má režisér ještě na svém kontě například čtvrté a páté pokračování Puppet Master nebo Pumpkinhead II: Blood Wings.

Na začátku uvidíme přímé pokračování závěru předešlého dílu. Dostane se nám menšího vysvětlení co se dělo potom a jak to dokázal Jerry přežít. Když přišla scénka s doktorem a strážným vypadalo to, že dvojka pojede ve velkém stylu, protože právě probíhající masakr v kanceláři byl natočení opravdu hodně dobře, jenže postupem času začalo nadšení pomalu opadávat. Nějak se vytratila ta dusivá atmosféra a samotné kouzlo hlavního hrdiny. Jeho výlevy už nebyly tak záživné a přišly mi jen jako trucování malého dítěte. Nic méně se objevili i pasáže, které dokázali celkový dojem vynést alespoň do průměru. Atmosféra filmu hodně utrpěla právě kvůli ne moc kvalitnímu hudebnímu doprovodu, který se hodí spíše do romantických či dramatických filmů. Jedinou výjimkou byla scéna na vrakovišti, kde vybraná hudba předčila samotný děj.

Na první pohled je vidět, že scénáristé chtěli přitvrdit a tak máme šanci vidět mnohem více vražd či psychického násilí než v prvním díle. Jenže tady se přesně vyskytl problém s tím, že kvantita předčila kvalitu. Většina vražd byla vidět jen těsně před vyvrcholením, ale když došlo na akci, tak se objevil střih a potom už jen otčímovo aranžování a maskování svých činů. Ani v tomto díle se hlavní hrdina nevyvaroval hrubých chyb, za které později pikal. Některé z nich byly tak triviální, že se prostě této postavě moc fandit nedá. Na druhou stranu musí být Jerry Black (takzvaným sovětským mužem), protože se pokaždé dostane z takových zranění jenž by ostatní hned zabilo. Dokonce se natočilo i další pokračování, které jsem ovšem neviděl. Možná se dočkáme dalšího nesmrtelného hrdiny, který se bude neustále vracet. Vždyť už se natáčí remake původního filmu a kdoví kolika se dočkáme ještě pokračování.

Stejně tak jako tomu bylo u prvního dílu, tak i zde je hlavním tahounem herec Terry O'Quinn, který se snažil seč mohl, aby měl film alespoň nějakou úroveň. Bohužel ani on už nebyl zas až tak okouzlující, jako posledně. Objevilo se tu i několik dalších známějších tváří, ale jejich výkony mě moc nepotěšili. Herečku Meg Foster jste mohli vidět například ve filmu Leviathan (1989), nebo The Minus Man (1999). Objevila se tu i dětská hvězdička Jonathan Brandis, který se nejvíce proslavil ve filmu The NeverEnding Story II: The Next Chapter (1989). Vidět jste jej mohli i v thrilleru Fall Into Darkness (1996). Bohužel tento člověk již není mezi námi, protože v roce 2003 spáchal sebevraždu, když se nedokázal smířit s tím, že jeho dětská sláva pohasla a v dospělosti o něj již není skoro žádný zájem.

Jde o slabší pokračování svého předchůdce, ale určitě stojí za pozornost. Jak už to tak většinou ale bývá, tak i přes zjevnou snahu film povznést se to autorům moc nepovedlo, spíše uškodilo. Fanouškům podobných filmů by však neměl tento film ve sbírce chybět.

Hodnocení:
Už jen pro těch několik velice dobře zpracovaných scén, které mě přesvědčili abych dal 50%. Za zmínku taktéž určitě stojí výkon hlavního hrdiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat