0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 1. 2012

Steel Trap (2007)

V tomto mrakodrapu se bude podávat opravdu krvavé silvestrovské menu!!!
V nejvyšším patře mrakodrapu se pořádá silvestrovská párty. Alkohol teče proudem, není problém obstarat si nějakou tu drogu nebo navázat nový kontakt. Pro několik lidí se má však tento večer stát nezapomenutelným zážitkem. Přes mobil dostanou pozvánku na soukromou VIP párty, která se koná ve 27. poschodí. Sedm zvědavých lidí rozhodně nehodlá odmítnout tuto lákavou nabídku, ale když dorazí na místo určení zjistí, že byli podvedeni. Jediné, co zde naleznou, je podivná říkanka a prasečí hlava. Někdo po nich chce, aby si s ním zahráli velmi podivnou hru, která má jen jedno pravidlo, a to: že cesta zpátky neexistuje! Všichni však brzy pochopí, že je někdo nalákal do pasti a nyní je chce jednoho po druhém zabít. Jak přežít sedmadvacet pater na cestě za svobodou, když máte v patách vraždícího maniaka a před sebou hromadu nastražených pastí?

Český název: Ocelová past
Alternativní název: Butchered - Keiner kann entkommen
Režie: Luis Cámara
Rok výroby: 2007
Délka: 89 min
Země: Německo

Hrají:
Georgia Mackenzie ... (Kathy)
Mark Wilson ... (Wade)
Pascal Langdale ... (Robert)
Julia Ballard ... (Nicole)
Joanna Bobin ... (Pamela)
... a další.

O tom, že německá distribuce nikdy nepatřila mezi špičky v hororovém žánru asi není potřeba moc polemizovat, ale sem tam z ní přece jenom vyleze i něco dobrého. Tento film však mezi tyto výjimky určitě nepatří. Jde jen o další rádoby drsný slasher, který se snaží napodobovat své americké bratříčky. Jde o první celovečerní počin pro mne dosud neznámého režiséra, který předtím natočil jen dva krátkometrážní snímky. Nevím proč, ale nějak se mi v hlavě připomněl český horor Čepel smrti, který je natočený v hodně podobném duchu. U němců je problém v tom, že ve většině jejich filmů, které se chtějí prsit nálepkou slasher, máme možnost sledovat skupinu lidí, která valí do nějakého opuštěného komplexu či budovy a tam uspořádají párty. Tato akce se následně změní v menší krvavý masakr, který ovšem za moc nestojí. Nevím jestli je to nedostatkem peněz, špatným výběrem herců nebo jen zelenáči, jenž usednou do režisérského křesla, ale většina těchto filmů za moc nestojí a brzy po nich neštěkne ani pes.

Atmosféra filmu moc záživná není, protože nějakých děsivých scén, při nichž by se nám hrůzou svíralo hrdlo se tu skoro vůbec nedočkáme. Většina vraždících scén se odehrává ve tmě, nebo lépe řečeno se vždy objeví nenáviděný střih a následný záběr nám už jen ukáže mrtvé tělo. Tento ubohý počin je zde k vidění skoro pořád, takže se na tento film můžete v klidu dívat i se svými dětmi. K vidění zde totiž není skoro nic, co by je mohlo vylekat. Jedinou morální újmu by mohly dostat při záběrech, kdy se tu sjíždí kokainová lajna.

Příběh sám o sobě je hodně slabý a snadno čitelný. Postavy zde víceméně jednají bezmyšlenkově, neustále se rozdělují a vrah je vybíjí jednu po druhé. Stále dokola to samé klišé, jenž už mi poslední dobou začíná lézt na nervy. Rádoby vtipný humor, který se nám snaží tvůrci vnutit se po čase začne míjet účinkem, protože znuděný divák tyto trapné řeči brzy přestane vnímat. Když k tomu připočítám i naprosto stupidní postavy, z nichž by jste polovinu zabili hned v úvodní scéně, je jasné, že tento kousek byl odsouzený k záhubě už od začátku. Říkanky, jenž se zde vyskytují v docela hojném počtu, muselo vymýšlet zřejmě režisérovo dítko, protože se absolutně nerýmovaly a i to psané písmo působilo tak nějak dětinsky.

Najde se však i několik docela slibných pasáží, které alespoň trochu zachránily čest a prestiž tohoto veledíla. Především jde například o scénku se zašíváním úst či kolotoč a sekyru. Bohužel těchto světlých okamžiků je tu opravdu poskrovnu. Tvůrci mě alespoň na konci potěšili závěrečným vyústěním a vysvětlením proč se tohle všechno vůbec odehrálo. Plusový bod mají i za to, že se nekonal žádný happyend.

Hodnocení:
Hodně dlouho jsem přemýšlel nad tím, jak bych tenhle kousek ohodnotil. Protože v konečné fázi nejde vůbec o něco světoborného. Film je plný stupidity a laciných žvástů, ale svým způsobem mě na něm přece jenom něco zaujalo. Byl to fakt, že jsem až dokonce typoval úplně někoho jiného v roli záhadného vraha. Navíc nemůžu filmu upřít, že se tu skutečně objevilo několik zajímavých pasáží, které ovšem nevykouzlí víc jak 30-40%.

Žádné komentáře:

Okomentovat