0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 1. 2012

Staplerfahrer Klaus - Der erste Arbeitstag (2000)

Německé instruktážní video, které nám ukáže všechny nástrahy, jež nás můžou potkat, když budeme pracovat jako řidiči vysokozdvižného vozíku.
Usměvavý Klaus právě úspěšně udělal zkoušky a řidičák na vysokozdvižný vozík. Dostal tak šanci změnit svůj život a najít si novou práci, která by ho bavila. Dnes nastal jeho první den v novém zaměstnání, dostal montérky, helmu a svojí ještěrku. Co víc by si mohl přát. Plný elánu a nadšení se pustí do práce. Nastartuje a vyjíždí na okružní jízdu po svém novém pracovišti. Ještě se nestačí ani rozkoukat a už málem přejede svého kolegu, který mu vlezl do cesty. Mohlo se stát velké neštěstí, ale tentokrát to dopadlo dobře. Jenže to bylo jen první znamení před velkou katastrofou, která se odehraje za chvíli. Během několika hodin poznají všichni pracovníci na vlastní kůži, že zaměstnat smolaře Klause nebyl zrovna dobrý nápad.

Režie: Stefan Prehn, Jörg Wagner
Rok výroby: 2000
Délka: 9 min
Země: Německo
Alternativní název: Forklift Driver Klaus: The First Day on the Job

Hrají:
Konstantin Graudus ... (Klaus)
Gustav Adolph Artz ... (instruktor)
Soncke M. Korries ... (Helmut)
Erik Roßbander ... (Messer-Werner)
Tom Müller ... (Wolfgang)
... a další

Tento devítiminutový snímek je natočen jako varovné instruktážní video, pro všechny začínající řidiče vysokozdvižných vozíků. Uvidíme v něm několik morbidních momentů, které mě zcela odradili od tohoto zaměstnání. Celý snímek je natočen, tak aby na jednu stranu upozornil všechny uchazeče před možným neštěstím, které se může stát a na druhou stranu v něm lze nalézt spoustu černého humoru, který diváky určitě i pobaví. Kdyby mi na nějakém školení pustili tento snímek, tak bych byl mezi prvními, kteří by si rozmysleli do něčeho takového vlézt. Ani jeden z pánů režiséru rozhodně nezamýšlel, že by se tento snímek mohl zařadit mezi horory, ale svým pozoruhodným zpracováním a spoustou gore efektů dokonale zaujal nejednoho hororového fandu.

Instruktážní video nám krůček po krůčku ukazuje všechny nástrahy, které řidiče můžou v zaměstnání potkat. Stejně tak nám i vysvětlí v čem udělal Klaus a jeho kolegové chybu, aby se z ní mohli ostatní poučit. Za pomoci animovaných scének diváci názorně uvidí jak se to dělat nemá a naopak jak se to má dělat dobře. Na začátku není potřeba nikam spěchat a tak uvidíme několik obyčejných nehod, které se můžou stát komukoliv. Neměli bychom se nechat vyzdvihnout na obyčejné paletě, ale pěkně dobře zabezpečeném koši. Stejně tak si ani sundávat helmu, nebo rýpat do věcí na které je potřeba zavolat opraváře či odborníka. Ta pravá krvavá podívaná započne teprve ke konci videa. Zde se dosyta zasměje každý divák, který má rád černý humor a gore efekty se začnou na obrazovku valit jako lavina. Useknuté ruce, rozpůlené hlavy, napíchnutí na ještěrku to vše na vás čeká pokud vydržíte až dokonce.

Rozhodně sem tento snímek patří a každý správný hororový fanda by si ho neměl nechat ujít. Dá se shlédnout téměř kdekoliv na internetu. Těch devět minut stojí určitě zato, aby jste je obětovali. Takové instruktážní video neuvidíte hned tak každý den. Po dlouhé době musím pochválit německou produkci, že stvořila něco na co se dá opravdu dívat i několikrát. Už teď však vím, že řídit ještěrku určitě nebudu. Jelikož jsem byl nadmíru spokojený bude i mé hodnocení vysoké.

Snímek navíc získal šest prestižních cen na několika celosvětových festivalech. Především za nejlepší krátkometrážní film a režii.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat