0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 1. 2012

Sovia (2007)

Podle českého překladu se film jmenuje Nebezpečný pacient. Pro mě znamel velké nebezpečí na mé nervy a sluchové orgány!
Sovia je celkem pěkná zdravotní sestra v nemocnici. Momentálně se nejvíc rozptyluje vztahem s jedním doktorem. Její osobní problémy se tak trochu projeví osudným omylem, který zcela změní život jak jí samotné, tak i lidí v jejím okolí. Jednoho dne je přivezena do nemocnice pacientka, která má na těle různé jizvy a modřiny. Je pološílená a brání doktorům v jejich snaze ji ošetřit. Sovia dostane příkaz jí vpíchnout infuzi, jenže udělá obrovskou chybu a pacientka umírá. Tím ovšem vše jen začíná.

Český název: Nebezpečný pacient
Režie: Robert Franke
Rok výroby: 2007
Délka: 85 min
Země: Německo

Hrají:
Diana Rudnai ... (Sovia Wille)
Vera Huebner ... (Deceasing)
Thomas Harbot ... (Dr. Graf)
Bernhard Thomany ... ( Boehm)
Andrea Bernard ... (Sarah Berg)
...a další

Brzy poté má Sovia nehodu a v komatu se jí zdá velmi divný sen, ve kterém se jí zjeví mrtvá pacientka a dotkne se jejího ramene. Potom se probudí. Jenže byl to doopravdy jen sen? Na rameni se jí objeví opravdová modřina. Brzy začnou umírat lidé, se kterými přišla do kontaktu, a to za velmi podivných okolností. Sovia musí zjistit proč a hlavně kdo zabíjí její známé, protože právě ona je hlavní podezřelou.

Z německé produkce vyšlo na svět něco, za čím mi zůstává rozum stát. Jedná se sice o prvotinu Roberta Frankeho, ale já se musím ptát co to mělo znamenat a hlavně proč to vůbec vzniklo. Film postrádá snad veškeré prvky, které by vás měli přinutit cítit strach nebo doopravdy se bát. Navíc mi neušel pokus napodobit některé známé ať už japonské nebo americké horory. Zůstalo však jen u pokusu. Pro nezasvěcené jde, hlavně o filmy The Ring a The Grudge.

Začátek filmu byl velice pomalý a nezajímavý. Šlo hlavně o osobní spory zdravotní sestry a doktora, které se hodí leda tak do romantických filmů. Navíc to bylo podkreslené klavírní a houslovou uspávací hudbou, která mi zavírala oči. Potom, když na scénu přišla pacientka jsem doufal, že se to rozjede. Trochu sice jo, ale žádné velké vzrůšo nečekejte. Následovali jednotlivé úmrtí, kdy těsně před smrtí nabudili tvůrci trochu té tajemné atmosféry, kterou ovšem pohřbili střihem a tmou, takže jsme vlastně nic neviděli. Navíc mi přišlo, že když už se dostavily trochu zajímavé scény tak postrádali logičnost s tím co jsme měli možnost vidět o scénu předtím. No a samotný konec bych raději moc nekomentoval, protože to nemá cenu. Nezajímavý jako celý film. Za celý film byly zajímavé snad jen tři, čtyři scény a okamžik, kdy se zjevila postava nebo spíše obličej mrtvé pacientky.

Hlavní roli zdravotní sestry si zahrála Diana Rudnai, pro mě neznámá herečka. Její jedinou předností bylo ovšem pouze to, že je celkem pěkná. Její herecký výkon stejně jako ostatních patřil do kategorie podprůměrných. Nevěřil jsem jí ani jediný pohyb před kamerou, přehrávání bylo vidět na první pohled. Pokud bude hrát v nějakém romantickém filmu tak snad u diváků získá větší obdiv než za roli Sovie. Poslední slova patří ještě k hudbě. Výběr byl absolutně špatný a pokud podobné melodie uslyším ještě v nějakém jiném filmu asi ho hned vypnu. Víc uspávající jsem v životě neslyšel a už ani nechci.

Hodnocení:
Film jako celek je velice špatný. Najdou se tam sice trochu světlé momenty, ale těch je velmi poskrovnu a víc jak 10% si film nezaslouží. Ti z vás, komu nevadí neoriginalita v něm možná naleznou zalíbení, ale já určitě ne.

Žádné komentáře:

Okomentovat