0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 1. 2012

Southern Comfort (1981)

Cvičení národních gardistů se během chvíle promění v zoufalý boj o přežití.
Skupina příslušníků americké národní gardy vyráží na průzkumnou misi Louisianských bažin v rámci výcviku, pouze se slepou municí a minimální výbavou. Během svého pochodu však udělají fatální chybu a díky své malichernosti se dostávají do konfliktu s místními starousedlíky. Nejprve jim ukradou loďky, a poté po nich začnou ze srandy střílet. To však neměli dělat, protože jejich chování vesničany pobouří natolik, že se s nimi pustí do ostrého střetu a brzy poteče první krev. Vyděšení vojáci se stávají lovnou zvěří v prostředí, jenž vůbec neznají a bez dostatečného vybavení k obraně. Jejich cvičení se rázem promění v krvavý souboj o přežití a bažiny se pro ně doslova stávají peklem na zemi.

Český název: Jižanská pohostinnost- Operace Southern Comfort
Režie: Walter Hill
Rok výroby: 1981
Délka: 106 min.
Země: USA / Švýcarsko / Velká Británie

Hrají:
Keith Carradine ... (Spencer)
Powers Boothe ... (Charles Hardin)
Fred Ward ... (Lonnie Reece)
Lewis Smith ... (Stuckey)
Franklyn Seales ... (Simms)
... a další

Tento válečný thriller se řadí rovněž i do skupiny takzvaných průkopníků hixploitationu, kdy tento žánr ještě nebyl pod vlivem různých mutantů, šílených kanibalských žroutů lidské masa a jiné, dnes velmi oblíbené pakáže. V těchto starších kouscích si tvůrci vždy postačili jen s bandičkou vesnických buranů, kterým se nelíbil fakt, že jim někdo narušil jejich teritorium či uzavřenou komunitu. Tento snímek se veze na vlně, kterou před časem rozjel jeho starší bratříček Deliverance (1972), ale Southern Comfort za tímto snímkem docela zaostává a nedosahuje jeho kvalit.

Tentokrát se ústředními postavami stává skupina národní gardy, složená s pěkných individuí, jenž se v žádném případě nikdy nestanou inspirací svých následovníků. Tato banda je doslova výkvětem nejrůznějších ‘‘bláznů‘‘, což poznáte již po prvním seznámení. Rozhodně nejde o žádnou zocelenou bandu, která je ochotna pro ostatní nasadit své krky. Jjich osobitou charakteristiku si sice někteří z vás zamilují, ale najde se i spousta těch, jenž ohrnou nad jednotlivými členy gardy nos. Během filmu totiž poznáte, že rozhodně nikdo z vojáků příliš velkou inteligencí neoplývá a dle reakcí na internetu dokonce soudím, že mnozí diváci raději fandili skupině francouzských buranů.

Přestože scénář v tomto filmu obsahuje spoustu nelogičností, a to nejen v chování jednotlivých vojáků, ale i při konfrontaci s místními, je právě tento fakt alespoň v mých očích zcela odsunut stranou, protože právě stupidní chování některých jedinců přispělo k atraktivnosti snímku. Samotná atmosféra je tak právě nabitá spoustou peprných momentů, hlášek i scén, při kterých jsem chrochtal blahem. Máme zde možnost vidět opět klasický příklad, že vtip přestává být vtipem v okamžiku, kdy jej druhá strana nepochopí. V tomto případě jde o narušení komunity francouzsky mluvících vesničanů, po kterých vojáci stříleli slepou municí a navíc jim ukradli čluny. Tohle by naštvalo snad všechny, akorát že zde gardisté nepočítali s tím, že místní si to s nimi půjdou vyřídit pěkně po svém.

Atmosféra filmu a jeho samotná náplň jsou nádhernou přehlídkou psychologické hry tvůrců s divákem, kdy téměř po celou dobu vlastně nespatříte nepřátelé, ale za to máte šanci sledovat postupné vybíjení gardistů. Nádherné prostředí bažin divákovi nabídne nejen pastvu pro oči, co se přírodní krásy týče, ale i několik rafinovaných pastí, které obohatí celkový průběh filmu. Navíc ani samotné postavy se zde rozhodně nechovají podle nějaké šablony, ale ve filmu nám jejich chování a rozhodování nabídne několik neočekávaných situací a momentů, které vás jistě zahřejí u srdce. Nečekejte zde žádné potoky krve a brutální gore efekty, ale spíše drsnou, bezmocnou a místy i docela realistickou porci akční zábavy a postupné vybíjené gardistů.

Herecké výkony většiny herců jsou na docela přijatelné úrovni, a přestože se vám možná bude zdát slovo "excelentní" hodně nasazené, tak u některých jedinců bych jej v klidu použil. Asi nejznámější tváří je Keith Carradine, který si zde zahrál jednu z nejzajímavějších rolí, která mu naplno umožnila ukázat, v čem že je jeho síla. Hned v závěsu za ním je Fred Ward, kterého si můžete pamatovat například z filmu Tremors. V neposlední řadě nesmím zapomenout ani na Powerse Boothea, jehož chladný výraz a trefné hlášky rozhodně příjemně zpestřily tenhle snímek.

Southern Comfort mě rozhodně překvapil svým celkovým zpracováním, a přestože rozhodně nejde o žádnou bombu, kterou bych si zařadil do své TOP, tak se k tomuto filmu určitě v brzké době opět vrátím. Asi největším plusem tohoto snímku je nádherná krajina, místy opravdu povedená atmosféra a k mému překvapení i samotné stupidní chování postav. Právě chování jednotlivých postav totiž umožnilo vytvoření několika opravdu nezapomenutelných scén. Na druhou stranu zde však lze spatřit i několik opravdu velkých nelogičností, nad kterými je však potřeba mávnout rukou... pokud si teda chcete tuhle buranskou pohostinnost užít až do konce.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat