0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 1. 2012

Sound of Thunder, A (2005)

Cestování časem má své pravidla. Vy uvidíte co se může stát, když jedno z nich porušíte.
Je rok 2055. Byla vynalezena nová technologie, a to cestování časem do pravěku. Nejvíc na tom vydělala společnost Time Safari a hlavně její majitel Charles Hatton. Společnost nabízí bohatým klientům cestování časem s možností zastřílet si a zabít dinosaura. Samozřejmě k tomu dostanou zkušený doprovod. Velitelem je doktor Ryer, který provádí i výzkum s dinosauří DNA, dále je tam odborník na zbraně, lékař a kameramanka.

Český název: Lovci dinosaurů
Režie: Peter Hyams
Rok výroby: 2005
Délka: 103 min
Země: USA / Německo / Česká republika

Hrají:
Edward Burns ... (Travis Ryer)
Jemima Rooper ... (Jenny Krase)
Catherine McCormack... (Sonia Rand)
Ben Kingsley ... (Charles Hatton)
David Oyelowo... (Payne)
a další

Zatím vždycky probíhalo vše v pořádku, protože všichni dodržovali určená pravidla (na nic nešahat, nic neničit a nesejít z určené cesty). Jednou vezmou na další cestovaní dva bohaté muže. Všechno jde celkem dobře, ale když se přiblíží dinosaurus, Travis Ryer zjistí, že mu nefunguje zbraň. Tím pádem nejdou i ostatním. Všichni se rozprchnou, zatímco Ryer se pokouší upoutat ještěrovu pozornost. Nakonec všechno dobře dopadne a oni se vrátí.

Jenže při další cestě se nepochopitelně opozdí o 5 minut a málem je to stojí život. Když se vrátí do současnosti, Zemi zasáhne časová vlna a začnou růst zvláštní druhy rostlin a stromů. Ryerovi dojde, že museli porušit některé z pravidel, a tak zajde pro radu za zakladatelkou stroje času, kterou je Sonia Rand. Musí napravit to co způsobili, jinak to bude znamenat konec světa. Jenže k tomu mají málo času, protože Zemi zasahuje jedna časová vlna za druhou a kromě toho, že město Pittsburg už teď připomíná spíše pravěkou džungli, začala se objevovat i zmutovana zvířata, která začnou zabíjet lidi. Čas ubíhá a blíží se hodina, kdy se změní i člověk, a to bude pro Travise, Soniu a lidstvo úplný konec.

Film je natočený podle povídky mistra sci-fi žánru Raye Bradburryho (můžete si přečít v jeho povídkové knize Kaleidoskop). Určitě to napsal dobře o tom žádná, ale filmové zpracování dost pokulhává. Petr Hyams je ve světě sci-fi a horroru už celkem známý. A to tím, že ve svých filmech obsluhuje kameru sám, protože nevěří mladším kolegům. Od roku 2002 se mu ale přestalo dařit a jeho filmy jsou označovány za jedny z nejhorších. Poslední dobou už je srovnáván s Uwe Bollem. Před osudným rokem 2002 natočil filmy: Relic, Timecop, Outland.

Film Lovci dinosaurů hned od začátku provázeli jen problémy. Nejprve jeho natáčení v Praze přerušili povodně, potom zkrachovala sponzorská společnost a filmování se protáhlo o dva roky. No a největší zklamání bylo, že do filmu investovali 80 milionů, ale vydělal jim pouhých 7 milionů. Navíc patří mezi 100 nejhorších filmů na pomyslném žebříčku CSFD.

Co se týká filmových triků musím říct, že na tu dobu, kdy byl film natočený, jsou dost podprůměrné. Samotné zpracování pravěké scény i samotného stroje času jsou dost slabé. Nejvíc mě mrzelo, že dinosaurus se vlastně objevil jen jeden. Nic méně musím uznat, že zmutovaná zvířata vprostřed děje to alespoň trochu zpravila, ale ne zas moc. Nás české fanoušky může těšit, že se to natáčelo u nás a byla tam vidět naše krásná krajina.

Edward Burns promne ne moc známý herec, který má za sebou pár rolí ve známých filmech: Pod hladinou,Zmeškaný hovor, 15. minutes .Ben Kingsley se svojí blonďatou parukou toho moc nepředvedl a rozhodně je to jeho nejhorší výkon, který jsem u něho viděl. Vidět jste ho mohli v Gándhí, Species, Hon na Šakala.

Hodnocení:
Hodně slabý film, který byl zklamáním nejen pro fanoušky, ale i pro své tvůrce. Určitě se dá na něho podívat, ale v mé filmotéce bude ležet hodně vzadu. Určité dobré momenty to mělo, ale to nemůže být na lepší hodnocení než 30%, a to ještě zčásti za to, že je udělaný podle skvělé povídky.

Žádné komentáře:

Okomentovat