0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 1. 2012

Sop (2006)

Pitevna skrývá i hrůzná tajemství!
Mai studuje druhým ročníkem medicínu a jedním z předmětů je i pitva. Bydlí sama se svou babičkou v jejich domě, je pilná studenka a i mezi přáteli celkem oblíbená. Jenže dnes se má všechno změnit. Právě probíhá její první hodina a učitel je vezme do pitevny, aby si zvykli na mrtvé těla i zápach, který k nim patří. Mají si ošahat mrtvolu a právě při tomto úkonu se Mai přihodí zvláštní situace. Nedopatřením odkryje obličej mrtvé dívky a ta najednou obživne a dotkne se jí. Jenže Mai je jediná, kdo to vidí a omdlí.

Český název: Pitevna
Režie: Duloisit Niyomkul
Rok výroby: 2006
Délka: 92 min
Země: Thajsko
Alternativní název: Cadaver

Hrají:
Natthamonkarn Srinikornchot ... ( Mai)
Nirut Sirichanya... ( Dr. Prakit)
Komgrich Yuttiyong... ( Dr. Winai)
...a další

Tím příběh ovšem jen začíná. Mai začíná mít vidiny a mrtvou dívku vidí všude (doma, ve škole i venku). Začíná s toho pomalu šílet a okolí začíná děsit. Dokonce to dochází až do situace, kdy jí chce učitel Winai vyloučit ze školy. Dryhý učitel Dr. Prakit se dívky zastane a nabídne jí pomoc. Jenže jak se zdá, tak Mai i učitele spojuje něco z minulosti, co mělo zůstat utajeno. Mai začne pátrat po identitě mrtvé dívky a důvod proč se zjevuje právě jí. Tím se rozeběhne koloběh událostí, který vás zamrazí a budete netrpělivě čekat jak to nakonec dopadne.

Asijské horory jsou velkým pojmem na světové hororové scéně. Filmy z tohoto kontinentu dokázali učarovat mnohé diváky svou jednoduchostí, ale za to propracovaností, děsivostí i krutostí. A nejenom diváky. I samotný Hollywood, který už dnes kopíruje skoro každý film a remaky vznikají jak na běžícím páse. Filmy jako The Ring nebo The Grudge obletěly snad celý svět. I tento snímek je velice zajímavý, ale pro mě osobně je takovým milníkem asijských filmů. Opět zde máme celkem originální zápletku, která se nějakou dobu drží na vysoké úrovni, ale postupem času jako by začala upadat.

Jedná se o duchařinu, kdy se nám zjevuje duch mrtvé dívky, který chce po Mai, aby osvobodila její duši. Zpracování sice není na takové úrovni jako u výše zmíněných filmů, ale i tak jsem se několikrát lekl, když se její nechutná tvář objevila na obrazovce, a to se mi moc často nestává, takže za to velké plus. Nejkrásnější scéna z celého filmu je z promítací místnosti.

Samozřejmě taky scény z pitevny nebo školního muzea dodaly filmu děsivou atmosféru, která byla skvěle podchycena úžasnou hudbou, která se mi zaryla až do morků kostí. Opravdu tento thajský horor je rovnoměrně oplácaný tak, aby byl divák pořád napnutý co, že se to bude dít za chvíli. Sice se tu najdou i hluché a nudné místa, ale to asi u každého filmu. Asiaté věří, že mrtvola není jen tělo bez duše. Je to něco co má být respektováno i po smrti a často se tam lidé ještě před smrtí upisují nemocnicím, aby mohla věda na jejich ostatcích provádět výzkumy a třeba tak pomoci další generaci.

Režisér i herci jsou pro mě velkou neznámou a tak kromě hlavní hrdinky Natthamonkarn Srinikornchot nevím co o nich říct. Tato herečka si zahrála i v dalším hororu The Spiritual World. Výkony zbylých herců byli průměrné, ale hlavně hrdinka Mai a duch (přízrak) mrtvé dívky jsou největším tahákem tohoto filmu.
Tento film je velice zajímavý, najde zde množství lekacích scén, zajímavý příběh i děsivé prostředí pitevny.

Hodnocení:
Skvělá hudba mě provázela filmem, kterému dávám 70%.

Žádné komentáře:

Okomentovat