0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 1. 2012

Solstice (2008)

Slunovrat je dnem, který nám umožní být blízko svým milovaným, kteří zemřeli a chtějí nám povědět své děsivé tajemství.
Megan se právě vzpamatovává ze smrti své sestry dvojčete, která před pár měsíci spáchala sebevraždu. Aby na chvíli unikla z dosahu své truchlící rodiny, vydává se s partou přátel k rodinnému domu u jezera Nowell, aby zde strávili dovolenou a oslavili Slunovrat. Takto se zde sjíždí už řadu let, ale letos to má být naposledy, protože rodiče chtějí dům prodat. Po cestě se staví do místního obchodu, kde pracuje pohledný Nick. Poté už nic nebrání užít si volna nebo snad ano?

Český název: Slunovrat
Režie: Daniel Myrick
Rok výroby: 2008
Délka: 87 min
Země: USA

Hrají:
Elisabeth Harnois ... ( Megan / Sofie)
Shawn Ashmore ... ( Christian)
Tyler Hoechlin ... ( Nick)
Amanda Seyfried ... ( Zoe)
R. Lee Ermey ... ( Leonard)
...a další

Jenže při balení Sofiiných věcí se začnou dít kolem Megan divné věci. Začíná to pocitem, že sestra je nablízku. Strašidelné sny, které jsou zřejmě sestřinými vzpomínkami, záhadné stopy od bahna na podlaze. Ale nezvláštnější je znovu objevování sestříného klíče s medvídkem, který zabalila do krabice, ale on se stále znovu objevuje. Megan začíná být stále zoufalejší a její přátelé si s ní neví rady. Do toho se kolem prochází záhadný starý muž, který všem nahání hrůzu. Aby Megan zjistila příčiny svých vidin, rozhodne se v den Slunovratu vyvolat ducha své sestry. Tím začíná koloběh událostí, které zodpoví všechny vaše i její otázky.

Tak a máme zde další dílo z dílny pro všechny asi známého režiséra Myricka, který je autorem dnes již legendárního filmu Záhada Blair Witch. Já nejsem fandou zmiňovaného filmu, ale musím říct, že Slunovrat se mi celkem líbil. Režisér nám tentokrát představil trochu netradiční pojetí duchařských filmů a s výsledkem může být spokojený. Sice tu nenajdeme moc originality, ale jako celek to do sebe hezky zapadalo.

Došlo k propojení dvou dějových linií, kdy na jedné straně můžeme nahlédnout pomocí Meganiných vzpomínek do minulosti a postupně sledovat proměnu a neslavný konec života její sestry. Režisér se pokusil sáhnout na city divákům a nechat prožít neslavný konec Sofie, která z nevysvětlitelného důvodu se začne chovat divně a nakonec se zabije (na konci vše vysvětleno). Na druhé straně zde máme současnost a hlavně tajuplné sny a vidiny samotné Megan. Které nejprve sužují jen jí samotnou, ale posléze se to rozprostře i na ostatní.

Duchařiny si zde užijeme celkem do sytosti, i když jde spíše jen o slabé prvky tohoto filmového odvětví. Teprve z příchodem černé tekutiny a scén z bažiny se to rozjíždí do vyšších otáček. Divákovi bylo vše servírováno postupně po malých kapkách a až do úplného konce nebylo prozrazeno skoro nic, co by vás mohlo nasměrovat kdo nebo co za vším stojí. Když začaly závěrečné titulky, tak jsem byl celkem spokojený a rozhodně jde o lehce nadprůměrný film, který stojí za shlédnutí.

Hlavní roli obsadila sympatická Elisabeth Harnois, která naplno předvedla svůj talent a nejen její půvab mě oslnil. Kdybych byl režisérem, tak bych ji určitě obsadil jako dvorní herečku. Zahrála si ve filmech Pretty Persuasion, Keith.

I ostatní herci předvedli slušné výkony: Shawn Ashmore známý především z filmu X-Men 2 a Terry. Sympatická blondýna Amanda Seyfried (Protivný sprostý holky, Alpha Dog, Mamma Mia!).

Celkový souhrn je takový, že film není sice nic světoborného, ale je dobře propracovaným průměrným duchařským filmem, který by jste měli určitě vidět. Tajuplná atmosféra, pěkné jak filmové tak i zvukové efekty, sympatičtí herci i zajímavý, i když ne originální děj.

Hodnocení:
Tohle všechno si podle mě zaslouží 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat