0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 1. 2012

Soldier, The (2007)

Válečný krátkometrážní snímek, který je malou ochutnávkou toho, co přijde na filmovou scénu příští rok.
19. června 1944:
Ve druhé světové válce má dojít k zásadnímu zlomu. Spojenci uskutečnili svůj plán vylodění v Normandii. Této akce se zúčastnil i jeden neznámý voják společně se svou jednotkou. Teď se probouzí v lese, všude kolem se válí mrtvá těla jeho kamarádů a on netuší, co se stalo. Pouze se svou zbraní se tedy vydává napříč nepřátelským územím, dokud nenarazí na vyděšené německé vojáky, kteří před něčím utíkají. Rozhodne se tedy vypátrat před čím a uprostřed lesa narazí na podivnou budovu s nápisem: Josef Mengele Disease Research Facilty. Na první pohled vypadá opuštěně, ale při bližší prohlídce objeví znetvořená těla vojáků a je mu jasné, že se zde musely odehrávat nějaké tajné experimenty. To však ještě netuší, že se za okamžik s jejich výsledkem potká tváří v tvář. A o přátelské setkání rozhodně nepůjde.

Režie: Shaun Robert Smith
Rok výroby: 2007
Délka: 10 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Clayton Fussell ... (The Soldier)
Tim Wood ... (Dead Tommy )
Gary Toomer ... (German Soldier )
Simon Rippin ... (Research Facility Zombie)
... a další

Tento krátkometrážní snímek má na svědomí prozatím neznámý režisér Shaun Robert Smith, který má na svém kontě jen jeden další kraťas. Tento krátkometrážní válečný hororový snímek je jen malou pozvánkou na plánovaný celovečerní film The 4th Reich, který je plánován na rok 2010. Jde o desetiminutovou ochutnávku toho, co nás v něm čeká. A po zhlédnutí musím říct, že se na něj moc těším. Válečných hororů je strašně málo, tedy hlavně těch dobrých, a tak každý další snímek s velkou vřelostí přivítám.

Na začátku máme šanci vidět nějaký tajemný experiment v němém provedení, kde se toho sice moc nedozvíme, ale každý určitě pochopí, o co v něm jde a jaké má důsledky. Potom se v čase přeneseme do lesa, kde budeme zhruba osm minut sledovat osud neznámého britského vojáka. Atmosféra v tu chvíli začne houstnout při pohledu na zmasakrovanou jednotku a bezmocnost jediného přeživšího. V tu chvíli na scénu přichází doprovodné zvuky lesa, které uvedou diváka do lehké letargie. Tu přeruší výkřiky utíkajících vojáků a výstřely. Do teď to všechno připomínalo spíše válečný film a po hororovém nádechu ani stopy. Vše se však změní vstoupením do záhadné budovy. Hudební doprovod začne pracovat na plné obrátky a diváci se společně s hlavním hrdinou stávají svědky podivného pásku, který se promítá na stěně. No a pochvíli jako lusknutím prstu uvidíte, jaké překvapení se skrývá v těchto pochmurných zdech. Ale to popisovat nebudu, protože byste přišli o finální překvapení.

Musím říct, že za těch deset minut jsem byl příjemně překvapený a těším se na celovečerní film. Přestože tento snímek byl velmi krátký, tak mi nabídl přesně to, co od krátkometrážních snímků očekávám. Napětí, akci, líbezné překvapení a hlavně násilí. Určitě doporučuji vidět.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat