0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 1. 2012

Snapped (2005)

Zachytit moment smrti na fotoaparát je možná umění, ale tenhle film je totální...!
Amy je vášnivá amatérská fotografka, která žije v malém bytě se svým přítelem Trevorem - zkrachovalým pouličním malířem. Ten nyní holduje drogám ve velké míře a Amy jen využívá. Nyní se jí naskytla možnost si výrazně peněžně pomoci, protože v jedné umělecké galerii jí byla nabídnuta opravdu vražedná zakázka. Záhadný muž je doslova posedlý pohledem na smrt a po Amy chce, aby vytvořila novou kolekci fotografií, ze které bude přímo vyzařovat čistá esence utrpení a smrti. Dívka si ze začátku neví moc rady, jak by takové fotky mohla pořídit, ale postupně zcela propadá smrtícímu šílenství a její touha po skvělém záběru zcela odsune stranou její morálku a zásady. Amy brzy zjišťuje, že vražda je skutečně dokonalé umění.

Český název: Zaostřeno na smrt
Režie: Jeff Prosserman, Julian Van Mil
Rok výroby: 2005
Délka: 84 min.
Země: Kanada/USA

Hrají:
Tiffany Amber Knight ... (Amy McCanic)
Michael Bien ... (Trevor)
Joe Costa ... (Astrum)
Natalie Van Rensburg ... (Rose)
Pete Soltesz ... (Jay)
... a další

Máte rádi popcornové filmy plné amatérských herců, jenž podávají opravdu otřesné výkony, trapnou lesklost laciných efektů, filmy postrádající téměř jakoukoliv atmosféru a které jsou postaveny na ohraném scénáři? Tak to jste na správné adrese! Tenhle kousek vám zaručeně splní všechny vaše přání a dopřeje pořádnou dávku nudy. Už začátek vám napoví, že zde rozhodně není k vidění žádná přehlídka hororových specialit, ale jakási přehlídka neochuceného kečupu. Což o to, první co uvidíme jsou výstavní ňadra atraktivní ženy, která dobrovolně skoncuje se svým životem, ale potom se film promění v tuctovou podívanou plnou blbých keců, drog a slz. Tvůrci zde chtěli diváka rozplakat už na začátku, aby jim prominul minuty následující.

Hlavní hrdinka Amy, kterou si zahrála Tiffany A. Knight je bezesporu celkem pěkná ženská, ale její změnu z ubrečené dívenky v psychopatickou vražedkyni jí neuvěří ani malé děcko. Její ksicht na to prostě není stavěný a spíš si jí dokáži představit jako nějakou barbínku v amerických komediích. Její nevyzrálost a pramálo zkušeností jen ukázalo, že se do téhle role prostě moc nehodila. Trochu jí omlouvá to, že celý film za moc nestojí, takže toho vlastně ani moc nepokazila. Lhal bych, kdybych popřel jakoukoliv přítomnost hororové atmosféry, která se zde skutečně několikrát v malém množství objevila, jenže tvůrci jí zase brzy pohřbili do země díky amatérským scénám, při nichž někdo umře.

Tyhle scény byly většinou mimo záběr a kamera si ráda vybírala pěknou tvářičku hlavní hrdinky, ale to důležité, čili pořádné zamordování, nám mockrát neukázala. Většinou nám kamera nabídla záběr na již tuhé tělo a diváci si tak museli domýšlet, co že se to vlastně v tom prokletém střihu odehrálo, že mrtvé tělo je tak zohavené. Na druhou stranu je však potřeba říct, že následné fotky (některé), na nichž jsou zobrazeny mrtvá těla obětí, bych možná i sám zařadil jako umělecká díla, ale tento fakt kvalitu filmu moc nezvýšil.

Jeho další slabinou jsou totiž i naprosto stupidní vedlejší postavy a musím říct, že se zde skutečně sešla pěkná banda totálních trotlů a pochybných existencí (viz vymáhačka dluhů). Docela jsem i Amy fandil, ať je všechny sejme pěkně najednou a možná by i filmu prospělo, kdyby trval jen takových pětačtyřicet minut a divák by možná u závěrečných titulků i zatleskal. Nejspíš hlavně proto, že by byl konec a jeho utrpení tím pádem skončilo.

Ač jsem se snažil seč jsem mohl, tak k tomuhle filmu jsem skutečně cestu nenašel. Doslova jsem jej místy musel protrpět a několikrát jsem se i přistihl, že jsem málem usnul. Možná se mezi vámi najdou tací, kterým se podobné paskvily líbí a dají i vyšší hodnocení, ale tohle je pro mne zcela hotový odpadní film, který na hodně dlouho zmizí ve skříni a neohřeje se v mechanice.

Hodnocení:
S přivřením oka dám z milosti 20% ... za těch pár světlejších okamžiků a snad i proto, že znám ještě větší sr…

Žádné komentáře:

Okomentovat