0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 1. 2012

Smash Cut (2009)

Režisér je pro úspěch svého filmu schopný udělat opravdu cokoliv!
Able Whitman je režisérem hororových filmů. Jeho snímky jsou však tak špatné, že se na něj valí velká várka kritiky ze všech stran. Filmoví kritici o něm píší směšné články do novin, diváci odcházejí znechucení z kin a sponzoři mu už nechtějí dávat další peníze k natočení něčeho dalšího. Frustrovaný režisér se chodí odreagovat do striptýzového baru svého přítele, kde nachází nové tváře do svých filmů a zároveň i trochu toho potěšení. Jedné noci odváží domů jednu ze striptérek Gigi, ale po cestě mají nehodu a dívka umírá. Able dostane strach z policie a tak dívku naloží do kufru. Nakonec vymyslí geniální plán jak se zbavit důkazů, tělo rozřeže a některé jeho části použije jako rekvizity do svého nového filmu. Scény tak vypadají mnohem realističtěji než kdykoliv předtím a on je rozhodnutý ve svém nápadu pokračovat. Bude potřebovat mnohem více lidských rekvizit a tak začne vraždit lidi ve svém blízkém okolí a zároveň za sebou skvěle zamaskovat všechny stopy. Jeho nový film se má stát největší bombou v historii hororového žánru.

Režie: Lee Demarbre
Rok výroby: 2009
Délka: 83 min
Země: Kanada

Hrají:
David Hess ... ( Able Whitman)
Jesse Buck ... (Isaac Beaumonde)
Michael Berryman ... (Philip Farmsworth Jr.)
Sasha Grey ... (April Carson)
Ray Sager ... (Reverend Ezekial Boone)
... a další

Kanada je země plná krásných přírodních rezervací či národních parků, skvělých hokejistů, ale i bláznivých režisérů. Jedním z nich je Lee Demarble. Tento člověk úzce spolupracoval například i s Lloydem Kaufmanem a jeho filmy se nesou v podobném duchu, jako ty od Tromy. Většinou jde o černé komedie s hororovými prvky, které jsou pro jedny skvělou podívanou a pro ty druhé prvotřídní odpad. U těchto filmů nesmíte moc přemýšlet, pouze se usadit do křesla a bavit se ( tedy pokud máte rádi parodie či suchý humor). Snímek Smash Cut je tím zdárným příkladem, jak dát dohromady několik známých tváří a natočit otřesný film o otřesném režisérovi, plný druhořadých efektů a trapných scének. Pokud jste se u něj bavili, tak tvůrci přesně dosáhli toho co chtěli a vlastně vyhráli.

Už úvodní scéna z kina a film o vraždícím šaškovi vám napoví jakou kvalitu vám snímek nabídne. Ne nedělám si srandu. Nečekejte žádnou nezapomenutelnou jízdu plnou nechutného gore a originálních vraždících scén. To se bude muset podívat někde jinde, protože tenhle film vám sice opravdu nabídne velkou porci gore scén, ale jejich kvalita je na velice podprůměrné úrovni. Tvůrci se nejvíce soustředili na vypichování očí což v mnohých filmech funguje jako největší afrodisiakum pro nadržené fandy, ale zde se jedná o druhé housle amatérské branže, kdy se navíc jedna scénka opakuje ve filmu dokonce třikrát. Podobně je tomu i při umělosti lidských údů a useknutých hlav, které mají vypadat realisticky, ale možná tak po dvanácti pivech dřív určitě ne. Mnozí ovšem určitě ocení kreativitu v používání filmařské klapky, která sehraje rovněž podstatnou roli.

Dalším hojným prvkem, který je zde k vidění je i suchý humor a spousta nelogických scén. Rádoby vtipné scénky jsou spíše jen přehlídkou klišé, které si mají dělat legraci sami ze sebe. On vlastně celý film si dělá legraci z žánrových neduhů odpadních filmů a poukazuje jak to vypadá na place při natáčení. Tím myslím céčkové filmy a jejich amatérské efekty, které nás mají vyděsit. Už jen scénka, kdy umírá Gigi postrádá veškerou logiku. Dívka umírá po těžké autohavárii, její tělo je pomalu na kusy a přitom auto nemá škrábanec. Umělá utrhnutá ruka navíc špatně udělaná ve mně nevyvolala ani ten nucený úšklebek a měl jsem sto chutí vytáhnout dvd a praštit s ním někam do kouta.

Přitom herecké obsazení vypadalo docela zajímavě a přiznám se, že mě i navnadilo. Hlavní roli si zde zahrál David Hess, kterého budete nejspíš znát především z původního The

Last House on the Left . Když jsem sledoval jeho výkon, tak jsem si připadal jako ve zlém snu, protože to byla jednoduše tragédie. Další známou hororovou tváří je i Michael Berryman, který v té černé kudrnaté paruce vypadal opravdu trapně a navíc zde nedostal ani moc velký prostor. Objevil se zde i kdysi uznávaný režisér a herec v jedné osobě Herschell Gordon Lewis, jehož sláva už zřejmě vyschla až na dno a tak musí přijímat i takovéto filmy aby se uživil. No a mužskou část diváků určitě potěšila účast pornoherečky Sashy Grey, která mě docela překvapila tím, že dokáže hrát i v ‘‘normálních‘‘ filmech. Jen mě trochu zklamal fakt, že rozená dračice to tady alespoň pořádně nerozbalila a nepozvedla tím úroveň celého filmu.

Pro ty z vás jenž nemají rádi černý humor a odpadní filmy, které si dělají srandu sami ze sebe je Smash Cut zbytečnou ztrátou času. Já sám se už na to asi nikdy znovu nepodívám. Pokud ovšem nevíte, jak jinak strávit osmdesát minut svého života, tak si tohle pusťte ať vidíte co všechno se dá ještě v roce 2009 natočit. Tohle je pro mě jeden z aspirantů na nejhorší film toho roku.

Hodnocení:
20%

Žádné komentáře:

Okomentovat