0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 1. 2012

Slaughter High (1986)

Aprílový žertík se promění v obrovskou tragédii a pomsta na sebe nenechá dlouho čekat!
Po několika letech se vrací partička bývalých spolužáků na střední školu, kde se má konat jejich třídní sraz. Budova je určena k demolici, ale ani to jim nezabrání, aby si naposledy zavzpomínali na nejkrásnější a hlavně nejdivočejší časy svého dosavadního života. Jediné co jim vrtá hlavou je otázka, kdože jim vlastně poslal pozvánky? Rozjíždějící akce je však náhle přerušena krutou smrtí jednoho z nich. Ostatní zpanikaří a snaží se dostat ven, jenže budova je uzavřena a podproudem. Brzy začnou umírat další spolužáci a je jasné, že je zde někdo nalákal, aby je mohl zabít jednoho po druhém. Jenže proč? Jde snad o jejich spolužáka Martyho, z něhož si pořád jen utahovali a šikanovali ho? V hlavách se jim zrodí vzpomínka na apríla, kdy se jim nepovedl jejich žert - spolužák skončil v plamenech a s těžkými popáleninami. Nadešel jeho čas pomsty, nebo za vším stojí ještě někdo jiný?

Český název: Maska smrti
Režie: Mark Ezra
Rok výroby: 1986
Délka: 90 min
Země: Velká Británie / USA
Alternativní název: April Fool's Day

Hrají:
Caroline Munro ... (Carol Manning)
Carmine Iannaccone ... (Skip Pollack)
Donna Yeager ... (Stella)
Gary Martin ... (Joe)
Simon Scuddamore ... (Marty Rantzen)
...a další

Apríl je dnem, kdy si rádi utahujeme z druhých lidí, zkoušíme je nachytat na různé blbosti a žertíky, ale často se i my sami stáváme terčem podobných lumpáren. Zde máme šanci sledovat skupinu výrostků, kterak si neustále utahují ze svého spolužáka, a to za všech okolností. Nemají absolutně žádné zábrany a někdy zajdou opravdu do extrémů. Jenže ne vždy se vydaří všechno tak, jak jsme si to naplánovali a následky můžou být opravdu drastické. Přiznám se však, že začátek filmu na mě velice zapůsobil především co se samotných hereckých výkonů týká. Nejde sice o žádnou galapřehlídku, ale charakteristika jednotlivých postav je tak pestrá, že jsem se prostě musel pořád smát. Místy šlo sice i o trapnou podívanou, ale právě tato skutečnost tomu dodávala ono kouzlo.

Jakmile se totiž přeneseme v ději dále a z teenagerů se stanou dospělí jedinci, tak to přestalo mít šťávu. Hloupé dialogy doslova ubíjejí a než se začne něco dít, tak vás pomalu uspává nuda. Tvůrci se nám snaží vše vynahradit hlavní náplní slasherů a tou je samotná postupná vybíjená jednotlivých postav. Jenže i zde jsem narazil na řadu překážek, které mi nedovolovaly užít si scenérii před sebou, tak jak jsem si to na začátku představoval. Vždyť na obalu bylo napsáno „ Legendární slasher horor“! Na podobné slogany jsem si už u Řitky zvykl, ale sem tam se jim skutečně povede uvést na trh i docela zajímavé kousky.

Je nutné brát v potaz, že film je často uvádět nejen jako klasický slasher, ale také má jít o hororovou komedii. Právě proto jsem k tomu přistupoval trochu s odstupem a některé vraždící scény si docela užil. Jejich pojetí ala černý humor občas skutečně vykouzlí úsměv na tváři a za nejpůsobivější považuji koupání v kyselině a explodující břicho. V těchto chvílích jsem byl rozhodnutý dát opravdu vysoké hodnocení, jenže kvalita mordů šla poté rapidně dolů. Začalo přibývat klišé a docela velké výkyvy v atmosféře. Sem tam se sice objevila i nějaká ta trefná hláška, ale jinak se dobrý černý humor začal pomalu vytrácet. Nemůžu však zcela tvůrcům upřít jejich snahu o udržení napětí několika honičkami. Bohužel ty jsou často zbytečně natahovány a samotný závěr mě neskutečně zklamal. Rozhodně se z toho dalo vytřískat mnohem víc.

Slaughter High měl podle mého našlápnuto k docela slušnému úspěchu, ale úsilí tvůrců ztroskotalo na jejich zkušenostech. Začátek totiž dokáže opravdu hodně navnadit a i samotná myšlenka nebyla vůbec špatná, jenže její zrealizování už tak dobré nebylo.

Hodnocení:
Nudné místa a kolísavá atmosféra jsou hlavním důvodem, proč tomu nedám víc jak slabších 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat